לא חולים בגלל שיורד גשם
מדוע לילדינו יש אף אדום בחורף? רטיבות ולחות הן לא הסיבות לכך. אז מהם הגורמים למחלות בעונה הקרה?
מחלות חורף הוא שם כולל למגוון גדול של תופעות ומחלות המתפרצות בימי החורף. בין הנפוצות במחלות החורף הן הצטננות, דלקת ריאות, דלקת אוזניים, שפעת ודלקת הסימפונות. התופעות המבשרות על התפרצותה הצפויה של המחלה הם נזלת, שיעול, התעטשויות, כאבי גרון, חולשה כללית וחום.
המקור העיקרי למחלות החורף הן הדלקות הנגיפיות התוקפת את דרכי הנשימה העליונות. אלו מועברות מילד לילד על ידי התעטשויות ונזלת, ובדרך כלל מופצות דרך האוויר בגן הילדים או במקומות ציבוריים אחרים. מחלות אלו באות ליידי ביטוי בתדירות ובעוצמה גבוהה בחורף משום שבחורף ילדים נוטים להתקבץ יותר במקומות סגורים, אטומים ומחוממים, המהווים חממה מצוינת לוירוסים.
ניתן להפחית באופן משמעותי את תדירותן ועוצמתן של מחלות החורף על ידי אוורור של גני הילדים ובתי התינוקות לפני הגעת הילדים ולאחר עזיבתם. חשוב גם לשמור על היגיינה בקפדנות: יד אחת, המשתייכת לילד חולה, יכולה בטעות להעביר את הוירוס לכל ילדי הגן על ידי נגיעה מקרית. כלומר, לא הקור והרטיבות, אלא החדרים הצפופים והמחוממים, הם הגורים העיקרי למחלות החורף. אבל אין זה אומר שאפשר להזניח את חימום חדרי הילדים: חשוב לשמור על חדרי ילדים חמימים, נעימים וכמובן מאווררים.
הגישה הרפואית הקונבנציונלית אינה יודעת לטפל בגורמים ויראלים. על פי רוב היא ממליצה על טיפול בסמפטומים בלבד: אקמול להורדת החום ושיכוך כאבים, למשל. לעומת זאת, היא מיטיבה לטפל בגורמים חיידקים בעזרת אנטיביוטיקה. הבעיה העיקרית היא שהחיידקים כיום מגלים עמידות ואפילו הסתגלו לסוגים מסוימים של אנטיביטיקה.
בעיה נוספת היא חוסר היכולת של התרופה להרוג רק את החיידקים "הרעים", אלו שגורמים לנו נזק. האנטיביוטיקה קוטלת גם את אוכלוסיות החיידקים הידידותיים המאכלסת את מערכת העיכול בתינוקות ובמבוגרים. לכן נראה במקרים רבים תופעה של הפרעות עיכול לא נעימות לאחר שימוש באנטיביוטיקה. ניתן למנוע בעיות אלו על ידי שימוש נבון בעזרי עיכול פרוביוטים (חפשו מוצרי BIO). אפשר לדמות את פעילות החיידקים הידידותים בגוף לתחרות מול החיידקים המזיקים. ככל שנעשיר את תזונתנו בחיידקים "טובים", הם ידחקו את מקומם של החיידקים המזיקים בגוף ואנו נחלה פחות.
תינוקות עד גיל חצי שנה יגלו עמידות חזקה ויהיו בעלי מערכת חיסון חזקה יותר אם האם, שיולדת ומניקה אותם צורכת אלמנטים משפרי חיסון. צריכה של תוספי תזונה בזמן ההנקה חשובה לא פחות מהעשרת המזון מזמן ההריון.
הרכיב המשמעותי ביותר לחיזוק מערכת החיסון לתינוקות בזמן ההנקה נקרא כולוסטרום. כולסטרום הנו תוצר חלבי המופרש בחלב האם בימים הראשונים לאחר הלידה הכולסטרום מאופיין בריכוז גבוה של רכיבים חיסוניים כגון igD igM igG חלבונים ומרכיבים התורמים לחיזוק וייצוב מערכת החיסון. ניתן לרכוש כולסטרום מחלב פרה בבתי טבע כתוסף תזונה - אבל הדעות חלוקות באשר ליעילות הכוסלוסטרום מהחי.
נושא התזונה הנו חשוב ומשמעותי בעיקר לפעוטות מעל גיל חצי שנה המשנים את תזונתם מחלב אם למזונות אחרים. בדרך כלל אני ממליץ לאימהות להכין מחית טרייה מפירות טריים, ולתת לפעוטות לצרוך אותה כשהיא טריה. מחית כזו עשירה ברכיבים מחזקי חיסון' כגון נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. (חשוב מאוד להגיש את המחית לפעוט בפרק זמן שלא יעלה על מספר דקות לאחר ההכנה כדי למנוע הליך חמצוני של המחית).
מומלץ לשלב בתזונת הפעוט ירקות מבושלים העשירים בסיבים תזונתיים. רצוי לשים דגש על ירקות בעלי צבע חזק. אני ממליץ על ירקות כתומים העשירים ברכיבים תזונתיים כויטמינים ומינרלים. רצוי להימנע בפעוטות ממזונות מעובדים המכילים רכיבים משמרים, כגון קמח לבן, סוכר לבן ומוצרי חלב מעובדים. למוצרי מזון אלו יש תכונה אשר יכולה לעודד גורמי מחלה להתפרץ ולהשפיע בצורה לא בריאה על הפעוט בתחילת דרכו. כמו-כן, למוצרים אלו יש בדרך כלל ערך תזונתי נמוך כתוצאה מהוצאה של הרכיבים האורגנים החיוניים על מנת לאפשר למוצר חיי מדף ארוכים יותר (את הסוכר החום הגולמי והקמח המלא, המכילים רכיבי תזונה חיוניים מעבדים כיום בארצות המוצא על מנת שניתן יהיה אפשר לשנע אותם דרך הים למדינות המערב וכדי שלא יתקלקלו על המדף).
עד לפני שנים מספר עודדו ילדים לצרוך מוצרי חלב על מנת לחזק את העצמות שלהם ולמנוע מחלות עצם. כיום יש יותר ויותר מחקרים המאשרים שמוצרי חלב עלולים לגרום לבריחת סידן בנשים מבוגרות, בפעוטות ותינוקות מוצרי חלב עלולים לגרום לתופעות אלרגיות (חלב נחשב כיום כמחולל אלרגיה משמעותי ביותר בתינוקות ילדים ואף מבוגרים). חלב גם עלול לגרום לסדרה של תופעות לא נעימות כגזים וכאבי בטן בתינוקות ועד מחלות מערכת העיכול במבוגרים, כמו קרוהן וקוליטיס. ישנה תיאוריה הטוענת, כי מוצרי חלב עלולים לגרום להיווצרות ליחה ונזלת אלרגית בתינוקות. בכל מקרה של כאבי בטן, שלשולים או נזלת כרונית אני ממליץ להוציא לפרק זמן של כשבועיים את מוצרי החלב מהתפריט ולראות האם ישנה הטבה במצב. במקרה כזה, רצוי לעבור לתחליפי חלב אשר לרוב אינם גורמים לתופעות כאלו.
הרפואה המערבית מכירה בחיוניות לקיחת תוספי תזונה בזמן ההריון ובזמן ההנקה, מחקרים רבים הראו שצריכה של תוספי תזונה בזמן ההריון שיפרה באופן משמעותי את הסיכוי להולדת ילדים בריאים יותר, חזקים יותר ואפילו חכמים יותר.
חשיבות תזונת האם לבריאות העובר היא חיונית ברמה כזו שכיום ישנם מדינות אשר מעשירות באופן גורף את הלחם ברכיבים החיוניים לתזונת האם בזמן ההריון. מתברר שלקיחה של תוספי תזונה על בסיס אומגה 3 בזמן חודשי ההריון ובמהלך תקופת ההנקה משפרת באופן משמעותי את היכולות השכליות של הילדים ואף תורמת להתפתחות ילדים בריאים יותר וכבדים יותר. המחקר, אשר נערך בסקנדינביה בקרב אלפי אימהות אשר צרכו לפחות שלוש מנות דג בשבוע, הראה שהילדים שלהן נולדו באופן סטטיסטי כבדים יותר, בריאים יותר, לקו פחות בהפרעות קשב, התנהגות וריכוז ואף הגיעו להישגים אקדמים טובים יותר.
צריכת ויטמינים חיונית למנגנוני החיסון. לויטמין C יש תכונות אנטי ויראליות ואנטי בקטריאלית. ויטמין C משפר את פעילות תאי הדם הלבנים, מגביר ייצור נוגדנים ושומר על שלמות רקמות חיבור ומונע התפשטות זיהומים. חוסר באבץ בקרב ילדים עלול להוביל לירידה בפעילות בלוטת התימוס ועל ידי כך להוריד את כמות הלימפוציטים מסוג T המשפעלים ומחזקים את פעילות מערכת החיסון. מחקרים מראים, כי חוסר בוויטמין B-6 עלול להוביל לפגיעה קשה בתפקוד מערכת החיסון ולירידה בייצור נוגדנים, בפעילות הלימפוציטים ובמספרם בדם. צריכת בטא קרוטן מגבירה את האפקט המעורר של אינטרפרון על מערכת החיסון, מגדילה את כמות הלימפוציטים מסוג T ומחזקת את תנגודת הגוף לפולשים, נגיפים או מוטציות בעלי אופי סרטני.
רמת ברזל נאותה בגוף חיונית לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. חסר ברזל עלול לפגום בתנגודת הגוף למחלות ולירידה בפעילות המאקרופאגים, נאוטרופילים ולימפוציטים מסוג T. החיוניים כל כך לפעילות מערכת החיסון.
ואחד אחרון לסיום: האסטרגלוס הוא צמח סיני עתיק הידוע ביכולתו המופלאה להגביר את פעילותם של מנגנוני חיסון רבים. משתמשים בו כדי למנוע שפעת וזיהומים אחרים של מערכת הנשימה. לאסטרגלוס השפעה אנטי-ויראלית חזקה והוא ידוע ביכולת השיקום של מערכת החיסון. בשל היותו צמח מאכל, הוא מתאים לטיפול בילדים ובטוח לשימוש לטווח ארוך.
ד"ר י. לב-אור, ND C.A, מנהל מקצועי, מרפאת מדיקיד.
לשאלות: [email protected]
בואו לדבר על זה בפורום רפואה משלימה לתינוקות, ילדים ונוער, בניהולו של ד"ר לב-אור.