מכשיר אדים: לנקות ולהשתמש
איגוד רופאי הילדים המליץ לאחרונה להימנע משימוש במכשיר אדים, נוכח חשש מזיהומים וכוויות. למרות זאת, ניתן להשתמש במכשיר, תוך הקפדה על ניקיון ותחזוקה. מדריך
ההמלצה של איגוד רופאי הילדים להימנע משימוש במכשירי אדים עוררה דיון סוער והציפה את השאלה האם להשתמש במכשיר אדים. האם הסיכון הכרוך בשימוש בו עולה על התועלת? הבלבול גדול והציבור מוצא עצמו מתלבט, לנוכח הנחיות סותרות ומנוגדות של גורמים שונים.
האם מכשיר אדים מומלץ לשימוש או שמא הוא מהווה סכנה שעדיף להימנע ממנה? מהו בכלל מכשיר אדים? מה התרומה של השימוש בו? מה יכול לעזור לנו במקומו? על שאלות אלה ועוד, ישיב ד"ר דניאל שנהר, מומחה לכירורגיית ילדים ולהומאופתיה.
"ישנם שני סוגי מכשירי אדים: מכשיר אדים חמים ומכשיר אדים קרים. שניהם עובדים על העיקרון של הפצת אדים או טיפות זעירות של מים בחלל החדר, לשם הגברת הלחות. הרוב הגדול של המשתמשים מסתייע במכשיר אדים קרים.
מכשיר אדים משמש להוספת לחות לאוויר. בחורף האוויר יבש ונעדר לחות: אפקט המתגבר עקב שימוש במזגנים, לשם חימום החדר. אוויר יבש זה מקשה על הנשימה ומגביר קשיי נשימה ושיעול הנובעים מצינון קל עד קשה, שיעול, מחלות חורף מגוונות ומחלות בדרכי הנשימה, כגון סטרידו, ברונכיטיס ואסתמה. מכשיר האדים לא מרפא את המחלות ולא מזרז את ההחלמה, אך רבים מאמינים כי הוא מקל על הנשימה ולכן מאפשר שינה טובה יותר ותורם להקלה מעטה בתסמינים הנלווים למצבים אלה".
מהן הסכנות הנובעות משימוש במכשיר אדים?
"כשמדובר במכשיר אדים חמים, יש סכנה של כווייה. המלצת איגוד רופאי המשפחה נוגעת לשני מכשירי האדים: הן חמים והן קרים ואיננה מתמקדת בסכנה הכרוכה בהעמדת מכשיר מלא במים רותחים בחדר. ההמלצה היא על רקע מספר מקרים שהתרחשו, בהם ילדים חלו במחלת הלגיונלה, בעקבות שימוש במכשיר אדים. מדובר במספר זעום של מקרים. החשש להתפתחות זיהום מחולל מחלה היא הסיבה לאזהרה מהשימוש במכשיר".
מדוע מכשיר אדים עלול לגרום למחלה?
"המכשיר מבוסס על מים העומדים במיכל ומתאדים לאיטם או מושפרצים (תרסיס) לחלל האוויר. כאשר מים אלה עומדים זמן רב ואינם מוחלפים, וכאשר המכשיר איננו מנוקה כראוי ואיננו מתוחזק, מתפתחים בו אבנית ומשקעים, ועלול גם להתפתח ולהתרבות במימיו חיידק הלגיונלה, הגורם למחלת הליגיונרים. זוהי מחלה של דרכי הנשימה, המתפתחת לכדי דלקת ריאות חריפה. שאיפת האדים המתאדים ממים נגועים עלולה לגרום להידבקות בחיידק. תינוקות, פעוטות ואנשים עם מערכת חיסונית חלשה (חולים כרוניים, מבוגרים וכדומה) מצויים בסכנה מוגברת".
האם אתה ממליץ, בשל הסכנה הזו, להפסיק את השימוש במכשיר אדים?
"אני ממליץ דבר אחד, מאוד פשוט וברור: לנקות את מכשיר האדים כמו שצריך. מה שעלול לגרום לתחלואה זו תחזוקה לקויה, ולא עצם השימוש במכשיר האדים. אפשר להמשיך להשתמש במכשיר, אבל חשוב ביותר לנקות אותו כמו שצריך. לפרק את חלקיו, לסבנם, להשרות אותם ולשטוף היטב, להחליף מים ולפעול בהתאם להמלצות היצרן. במקרה של הצטברות אבנית, יש להשתמש במסיר אבנית, ואם הדבר לא עוזר, אז מומלץ להחליף את המכשיר. מספיק להיות מודעים לרגישות ולפעול כדי למנוע את הסכנה. לא חייבים לפסול לגמרי את המכשיר".
במה אפשר להשתמש במקום מכשיר אדים?
"מי שבכל זאת בוחר לוותר על מכשיר האדים יכול להשתמש בשאר תכשירי העזר המקלים על הנשימה במקרים של תחלואה: הצבת קערה עם מים בחדר, שימוש בקרבול, שימוש בשמנים אתריים ועוד יכולים לסייע להקלה על נשימה במקרה של צינון, מחלות חורף ומחלות של דרכי הנשימה".
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
רפואת ילדים
בטיחות גהות ואיכות