חלב אם
את מניקה, אבל גם עובדת, את שואבת, אבל גם לחוצה בזמן, איך מתמרנים בין העבודה, הבית והתינוק
בניגוד לתחליף חלב, טעמו של חלב האם משתנה כל הזמן, בהתאם לתזונתה של האם המניקה ולמצבה
החלב נפרד (כמו כל נוזל בעל תכולת שומן גבוהה) לשכבת שומן ולשכבה מימית אחרי זמן מה, ניתן לנער קלות בתנועה מעגלית את הבקבוק על מנת לערבב שוב את השכבות
צבעו הטבעי של חלב אם הוא לא לבן, לרוב הוא כחלחל, צהבהב, או אפרפר.
החלב מאבד מטעמו ומשנה מטעמו אחרי זמן קצר, חלב שהוקפא עשוי להיות בעל טעם וריח רעים, ניתן לחמם את החלב לפני ההקפאה אבל לא להרתיח, ובכך לנטרל חלק מהטעם הרע
ניתן לשמור את החלב השאוב במקרר, לא יותר משלושה ימים (בעומק המקרר, בשום פנים ואופן לא בדלת)
תנאי האחסון של החלב משתנים התאם למזג האוויר, אבל באופן עקרוני ניתן לדבר על:
חדר ממוזג בקיץ - טמפרטורה 25 ממוצעת מעלות: בין ארבע לשש שעות (ביום חם בארץ, רצוי לקרר
מהר ככל האפשר)
חדר בחורף- טמפרטורה ממוצעת 22 מעלות: בין עשר לתשע עשרה שעות
צידנית עם קרחום- טמפרטורה ממוצעת 15 מעלות: כ-24 שעות
מקרר- טמפרטורה ממוצעת 0-4 מעלות: שלושה עד שישה ימים
מקפיא נפרד שהוא חלק מהמקרר (שהטמפרטורה בו משתנה עקב פתיחה של דלת המקפיא) שלושה על חמישה חודשים
מקפיא נפרד: שישה חודשים ויותר
רצוי להפשיר את החלב סמוך למועד ההאכלה, לא במיקרוגל
החימום במיקרוגל הורס את הויטמינים ואת הנוגדנים בחלב האם.
יש להניח את השקית או הבקבוק הקפוא בתוך קערית עם מים חמימים (לא חמים יותר מ60 מעלות, שכן אז נהרסים הויטמינים והנוגדנים)
יש להשתמש בחלב המופשר תוך ארבע שעות
אסור לחמם שנית חלב מופשר, ניתן לערבב חלב שנותר עם חלב חדש (אם לא עברו 4 שעות ממועד ההפשרה, אבל אז "תאריך התפוגה" של החלב יחושב לפי החלב הישן, לא החדש.
רצוי להקפיא חלב שאוב במנות שלא עולות על 100 סי סי , על מנת לחסוך ולא לגרום לבזבוז חלב יקר במידה והתינוק לא יאכל יותר מ 60 סי סי בארוחה.
1. מומלץ לתת בקבוק לא לפני גיל 6 שבועות, הגיל בו מתבססת ההנקה, גם מוצץ רצוי לדחות עד אחרי הגיל הנ"ל, על מנת למנוע מהתינוק להתבלבל בפטמות
2.רצוי מאוד שבפעמים הראשונות לא תנסה האם עצמה לתת את הבקבוק, התינוק יריח את החלב מהאם וסביר להניח שיסרב לתחליף המוצע לו, רצוי שהבקבוק ינתן על ידי האב, המטפלת, או כל גורם משמעותי בחיי הילד.
3.בפעם הראשונה, רצוי לתת את הבקבוק כאשר התינוק לא רעב מאוד, ולא כאשר הוא שבע, כדי למנוע מצבי קיצון, רצוי לתת את הבקבוק כשעה שעתיים אחרי היניקה האחרונה.
4. אפשר לנסות לתת את החלב בטמפרטורות שונות, ייתכן שדמיון לטמפרטורת החלב במקור דווקא יגרום לדחייה, וחלב קר עשוי להתקבל, כדאי לנסות כל מני מצבים.
5. כדאי מאוד לא לתת את הבקבוק בתנוחת הנקה, רצוי שהתינוק ישב מכורבל כשגבו לנותן הבקבוק, יש להכניס את הבקבוק עמוק לפי התינוק כך שהפטמה תיגע בחך העליון, בדומה לפטמת השד.
6. ניתן לנסות לחמם את הפטמה, לעטוף אותה בחיתול, או לטפטף עליה חלב כך שתקבל טעם ומרקם נעימים יותר לשפתי היונק הרגישות.
7. רצוי מאוד להשתמש בפטמות בעלות זרימה איטית עד איטית מאוד, על מנת למנוע את שפיכת החלב בבת אחת לגרון התינוק, מה שיגרום לו לחשוב שהוא עדיין רעב (למנגנון השובע לוקח כ- 20 דקות להכנס לפעולה, לפני כן לא יחוש התינוק בשובע) ועל מנת לדמות את האכילה מהשד, האיטית יותר.
8. אם התינוק מסרב, רצוי לא ללחוץ עליו ולא להכריח אותו, אלא לנסות שוב ובזמנים אחרים ביום.