עלילות דם

(0)
לדרג

על התפתחות המוח (וחסר בהתפתחותו) כתוצאה מהתעללות בילדות, ועל הבדלים בין המינים בראי ההזנחה והפגיעה, את הנעשה אין להשיב, חשוב לדעת

מאת: חוקרים אמריקנים גילו כי הזנחה והתעללות במהלך הילדות גורמים גם לשינויים קבועים במוח, שינויים שיכולים לגרום לבעיות פסיכולוגיות בבגרות. ויש גם הבדלים בין נשים וגברים

"המדע מוכיח כי טיפול כושל בילד יכול לגרום לשינויים בתפקוד המוח, וגם במבנה המוח", אומר ד"ר מרטין טייצ'ר, מבית החולים "מק'לין" בבלמונט, מססצו'סטס, "השינויים האלה קבועים, וזה לא משהו שאנשים פשוט יכולים להתגבר עליו".

החוקרים הצליחו לאפיין ארבע חריגות כאלה, חריגות שהיו נפוצות יותר בקרב מבוגרים שסבלו בילדותם מהתעללות או הזנחה, מאשר במגורים שלא סבלו מהתעללות כילדים.

החוקרים מצאו עוד כי מבוגרים שהתעללו בהם כילדים, היו חשופים יותר לסיכון לסבול מהתקפים אפילפטיים הנגרמים בשל שינויים במערכת הלימבית, החלק האחראי במוח לשליטה ברגשות.

"הרגשות שבאים עם ההתקפים כוללים עצב, בושה, כעס, צחוק רועם בלי להרגיש שמח, התרוממות רוח ולעיתים קרובות גם פחד", מסביר ד"ר טיי'צר.

עוד עולה מתוצאות המחקר כי ילדים שסבלו מהתעללות היה סיכוי כפול להראות שינויים חריגים בבדיקת גלי מוח, EEG, בדיקה המראה את הפעילות החשמלית של המוח. בעבר נמצא קשר בין EEG חריג לבין התנהגות הרסנית-עצמית ותוקפנות.

החוקרים גילו עוד כי צדו השמאלי של המוח בילדים שעברו התעללות התפתח בצורה חסרה, והחוקרים מעריכים כי בעיות התפתחות אלו עלולות להוביל לדיכאון ופגיעה בזיכרון.

ילדים שעברו התעללות לא שילבו את תפקוד צדו השמאלי של המוח בתפקוד צדו הימני של המוח בצורה טובה כמו ילדים שלא עברו התעללות. החוקרים משערים כי הדבר נגרם בשל הפחתה בגודלו של הגשר המחבר בין שני חלקי המוח.

עוד ממצא מעניין שעלה מהמחקר הוא ההבדל בין בנים לבנות בתגובה לסוגים שונים של התעללות. הזנחה היא הגורם העיקרי להפחתה בגודלו של הגשר אצל הבנים, אולם התעללות מינית לא יצרה פגיעה בגשר המחבר בין שני חלקי המוח. אצל הבנות לעומת זאת, התעללות מינית גרמה להפחתה בגודל הגשר אולם להזנחה לא הייתה פגיעה במוח.

"הטראומה של ההתעללות מעוררת קבוצה של השפעות, ביניהם שינויים בהורמונים ובנויורוטרנסמיטורים, החומרים הכימיים שמשחררים תאי המוח והאחראים להתפתחותם של אזורים מוח רגישים", כותב ד"ר טייצ'ר בגיליון סתיו 2000 לנושא המוח הגדול.

"אנחנו יודעים כי חיות שנחשפו למתח והזנחה בשלבים מוקדמים של חייהם, מפתחים מוח המרושת בצורה כזאת שהוא יחווה פחד, חרדה ומתח", מסכם ד"ר טייצ'ר, "אנחנו חושבים שהדבר קורה גם אצל בני אדם".

מקור:

Cerebrum 2000;50-67

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום