מדריך חורפי למחלות ילדים
שיעולים ונזלת הם לרוב חלק מעונת החורף. על מה אחראים הווירוסים, איך מטפלים בתינוקות וכיצד מנהלים ארון תרופות?
זיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה העליונות הם הסיבה השכיחה ביותר לתחלואה אצל ילדים ולעומס ביקורים במרפאות הקהילה. ילדים עד גיל חמש שנים צפויים לסבול משבעה עד עשרה אירועים כאלו בשנה, כאשר ברוב המקרים שבהם נבדק תינוק או ילד בשל תסמינים של חום, שיעול נזלת וליחה, ניתנת על ידי הרופא הבודק אבחנה של "וירוס".
וירוסים הם מחוללי מחלה השונים מחיידקים. הווירוס קטן ביחס לחיידק, מחזור החיים שלו שונה, ובניגוד לחיידקים, לא ניתן להיפטר ממנו בעזרת טיפול אנטיביוטי. אנטיביוטיקה לא תועיל למחלות ויראליות ועשויה אף לגרום לתופעות לוואי מיותרות (אנטיביוטיקה יש לקחת רק במקרים של סיבוך במחלה חיידקית כמו דלקת ראות או דלקת האוזן התיכונה). כיום מזוהים כ-200 נגיפים שונים הגורמים לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות.
המחלות הנפוצות בקרב אוכלוסיית הילדים בתקופת החורף הן מחלות האופייניות לדרכי הנשימה העליונות אשר מערבות את הלוע, הגרון, האף, הסינוסים והאוזן התיכונה. בניגוד למחלות הילדות הרגילות (אבעבועות רוח, חזרת, אדמת), שבהן נדבקים פעם אחת בלבד, הרי שכאן ניתן להידבק שוב ושוב בווירוסים שונים הגורמים לאותם תסמינים. ילדים מחוסנים כנגד מגוון קטן יותר של וירוסים ולכן יחלו פעמים רבות יותר.
מרבית מתחלואות החורף נגרמות על ידי וירוסים השכיחים יותר בעונות הסתיו החורף. קור וגשם אינם הסיבות לעלייה בתחלואה בחורף, אך יש הגורסים שהסיכוי להידבק בעונה זו רב יותר, שכן בחורף החלונות סגורים והחדרים אינם מאווררים כך שהסיכוי להעביר וירוס בעיטוש או שיעול גבוה יותר.
תינוק אינו מבוגר קטן ומערכות הגוף שלו אינן בשלות לגמרי. במהלך שנות חייו הראשונות, ובעיקר בשנה הראשונה, ישלים הרך הנולד את התפתחותו. כאשר מדובר בתרופות, יש לעובדה זו חשיבות רבה, שכן ריכוז התרופה בדם יהיה בדרך כלל שונה בגלל חוסר בשלות הכבד, שוני בתפקודי כליות, הבדלים ביכולת הספיגה במעיים ויחס שונה של מים-שומן בגוף. משקל הגוף נמצא בשינוי מתמיד, לפיכך קיימת חשיבות אמיתית למינון תרופתי בהתאם למשקל גוף ולא לפי גיל.
גיל הינקות הוא תקופה שבה הגוף נחשף לראשונה לגורמים מזהמים ולכן הוא מגיב כלפיהם בקיצוניות ובתגובת יתר. חום לדוגמה, עשוי לעלות מנורמלי לגבוה מאוד במהירות רבה. קיימת לפיכך חשיבות רבה לכך שתרופות שבהן מטופל התינוק תהיינה בעלות פעילות מתונה, איטית יחסית, וכמובן בטוחה, יעילה ומוכחת.
הצינון והנזלת פוגעים מאוד באיכות חייו של הפעוט שאינו מסוגל לקנח את האף בעצמו. בלילה הנזלת ניגרת גם לגרון וגורמת לגירוי, שיעול וליחה. תינוק עם נזלת מתקשה לאכול, לינוק, לישון וחייו אינם נעימים או קלים כלל. עד גיל חצי שנה ניתן להשתמש בתמיסות מי מלח לאף ולשלב את הטיפול בשאיבת אף עדינה בעזרת משאבות אף המיועדות לתינוקות. מגיל חצי שנה, באישור רופא, אפשר כבר לעזור לו עם תרופה אמיתית - טיפות לבליעה. החומר הפעיל מקטין את הגודש באף ומפחית את יצור הנזלת. כחצי שעה לאחר הבליעה מעברי האוויר נפתחים.
שיעול רטוב (שיעול פרודוקטיבי) ועודף ליחהבזמן צינון יש הפרשה מוגברת לא רק מריריות האף (נזלת) אלא גם מריריות הריאות (ליחה). כיח או ליחה הם למעשה הפרשה טבעית של מערכת הנשימה התחתונה (תפקידם הפיזיולוגי כולל מניעת התייבשות צינורות הנשימה, חימום האוויר הנכנס לריאות ושמירה על לחותו). בזמן דלקת או מחלה קיימת הפרשה מוגברת של ליחה צמיגה; הגוף מתקשה לפנות ליחה זו, דבר המוביל להתהוות מצע בקטריאלי. מעבר לחשש מסיבוכים חיידקיים ותחושה כללית ירודה, הליחה מקשה על השינה ועשויה אף לגרום להקאות. אצל תינוקות המצב מורכב יותר משום שתינוק אינו יודע לגרום לעצמו להשתעל (שיעול פרודוקטיבי).
מה עושים עם תינוק שיש לו חום?חום עד 38 מעלות (ויש האומרים 38.5) נחשב נורמלי בקרב תינוקות, למעט תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים (בגילאים אלו גם חום נמוך מחייב ברור רפואי). אלו תסמינים צריכים להדאיג? מקרים שבהם החום נמשך מעל מספר ימים ללא כל סימן נוסף, ילד שנראה "שפוך" או לא מתעניין בסביבתו גם כשחום גופו יורד, ילדים המקיאים יתר על המידה, וכמובן מקרים של סיבוכים חיידקיים כגון דלקת ראות או דלקת באוזן התיכונה. תרופת להורדת חום בילדים ושיכוך כאבים היא הפראצטמול. השפעת התרופה מתחילה כמחצית שעה לאחר הנטילה.
ציוד בסיסי שכדאי להחזיק בארון התרופות הביתימומלץ לוודא שארון התרופות הביתי שלנו מכיל תרופות ותכשירים בסיסיים, שיהיו בהישג יד ויקלו עלינו להגיש סיוע מהיר וטוב לתינוק, בעת הצורך. פעמים רבות ניתן לטפל בבעיות בסיסיות של התינוק בשיחת טלפון אחת עם הרופא ובאמצעות תרופה מתאימה שנמצאת בבית. מומלץ שבארון התרופות הביתי יהיו דרך קבע: מדחום, מספריים קטנים עם ראש מעוגל, קוצץ ציפורניים שמיועד במיוחד לתינוקות, אלכוהול 70% לניקוי הטבור וייבושו, כדורי צמר גפן או פדים קטנים המשמשים לניקוי הטבור וגם לניקוי עיני התינוק, תמיסת מי מלח לניקוי האף, ג'ל אלוורה שיכול להקל במקרה של עקיצה או כוויה, תמיסה או משחה של יוד, פלסטרים ופדים סטריליים.
היכן מומלץ למקם את ארון התרופות בבית?חשוב ביותר שארון התרופות הביתי ימוקם גבוה, כך שילדי הבית לא יוכלו להגיע אליו. יש לוודא שארון התרופות ממוקם בחדר מוצל וקריר ולא בחדר האמבטיה הלח שבחורף הוא גם מחומם פעמים רבות. אחת לחצי שנה כדאי לרענן את ארון התרופות, לבדוק האם קיימות בו תרופות שפג תוקפן, האם תרופות מסוימות נגמרו והאם יש צורך לחדש את תכולת הארון. חשוב מאוד לדעת שתאריך התפוגה המצוין על גבי האריזה מתייחס לתרופה כשהיא סגורה וטרם נעשה בה שימוש. לאחר שפתחתם את התרופה, איכות החומר הפעיל יכול להשתנות והיא חשופה לזיהומים. יש לשטוף היטב, במים וסבון מזרקים המשמשים למתן תרופה לפני שמכניסים אותם שוב לסירופ. מומלץ לזרוק תרופה שפתוחה זמן רב ובכל מקרה לא להשתמש בתרופה יותר משנה מרגע פתיחתה.
טיפים שחשוב לזכור לפני נתינת תרופה לתינוק ובמהלכה, מאת דרורית קלר, רוקחת ראשית בכצט:
כלל ראשון לפני מתן תרופה, בדקו את תאריך התפוגה. תרופה שפגה תוקף מהווה סכנת חיים.
אל תתנו לתינוק על דעת עצמכם תרופות שאין לכם איתן ניסיון. טלפנו אל הרופא או הרוקח שלכם והתייעצו איתו. אותו דבר לגבי תוספי מזון - הם עלולים להיות מסוכנים יותר מתרופות.
אל תערבבו תרופות על דעת עצמכם. אם לא תפסתם את הרופא - כדאי להתייעץ עם רוקח תורן.
חשוב שארון התרופות יהיה בחדר קריר ויבש - חדר האמבטיה לא מתאים.
לא נותנים תרופות בבליעה לתינוק שוכב או ישן.
כאשר נותנים לתינוק תרופה במזרק - הזריקו את החומר לאט לאט, בטפטופים לכיוון הלחי הפנימית, כך תמנעו חנק ותקשו על התינוק לירוק החוצה את התרופה. במידה וצריך להכניס שוב מזרק לתוך התרופה על מנת להוציא מנה נוספת, הקפידו לשטוף היטב את המזרק. ברוק יש באופן נורמלי חיידקים, אנזימים וחומרים שונים העלולים לזהם את התמיסה.
תנו לתינוק תרופה במנות קטנות. חכו שיבלע ויירגע. אם התרופה היא סירופ צבעוני - השתדלו שהתינוק לא יהיה לבוש בבגדי שבת...
חשוב מאד לדייק במינונים ולמדוד אותם כראוי (לא "כפית" ולא "בערך").
אין לתת תרופות בתוך אוכל או בבקבוק חלב. התינוק לא תמיד מסיים את כל מנת המזון המוגשת לו.
הדיוק ומתן מנה מלאה חשובים ליעילות הטיפול. תרופה לחוד ואוכל לחוד.
תרופה שמשתמשים בה עבור האח הגדול, לא תמיד מתאימה לשימוש עבור התינוק הרך.
אירית אפק היא מנהלת מותג "טיפטיפות" בחברת כצט.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום רפואת ילדים
פורום אף, אוזן, גרון ילדים