לא מתכלים, יקרים, ועכשיו גם מסוכנים?
האם הירידה המתמשכת בפוריות הגבר במדינות מתועשות נגרמת בחלקה משימוש בחיתולים חד פעמיים? חוזרים אל חיתולי הבד?
המדענים יודעים מזה זמן כי טמפרטורה גבוהה יותר של כיס האשכים פוגעת בייצור זרע בגבר, ומחקרים מדעיים רבים הוכיחו זאת. חוקרים גרמנים, מאוניברסיטת קייל, החליטו לבדוק האם הפגיעה בייצור זרע בגברים מתחילה בעצם מוקדם הרבה יותר.
צוות החוקרים בדק את טמפרטורת עור כיס האשכים, במשך 24 שעות, בקבוצה של 48 תינוקות שהשתמשו בחיתולים חד פעמיים וחיתולים מבד. גיל הילדים נע מתינוקות רכים שאך נולדו ועד לילדים מבוגרים יותר בני ארבע.
החוקרים מצאו כי הטמפרטורה הממוצעת בכיס האשכים הייתה גבוהה יותר במעלה אחת (צלזיוס), כשהתינוקות השתמשו בחיתולי הפלסטיק החד-פעמיים. "זה נראה אפשרי שבעקבות עלייה ארוכה ומתמשכת של כיס האשכים עלולה להשפיע על הבשלתם של אשכי התינוק", אומר ד"ר סיפל, במחקר המופיע בביטאון מחלות ילדים (Archives of Disease in Childhood.).
יתרה מכך, החוקרים מצאו כי החיתולים החד-פעמיים נטו לפגוע ממנגנון הקירור הטבעי של גוף התינוק, המקרר את כיס האשכים במספר מעלות מתחת לטמפרטורת הגוף, וזאת על ידי כיווץ והרפיה של כיס האשכים, המרחיקים את האשכים הרגישים לחום מהגוף. ב-27 אחוזים מהתינוקות שנבדקו, אף נמצא כי אין הבדל בין טמפרטורת הגוף של התינוק לבין טמפרטורת כיס האשכים שלו.
השימוש הנרחב בחיתולים חד-פעמיים במשך 25 השנים האחרונות גרמה, לדעת סיפל ועמיתיו החוקרים, לירידה באיכות הזרע בגברים ולעלייה במספר מקרי בסרטן האשכים - תופעות שנצפו בכמה מדינות תעשייתיות במשך 50 השנים האחרונות. אולם יש לציין כי עדיין מתנהל ויכוח סוער בין המדענים האם יש באמת ירידה באיכות הזרע בגברים או שאולי מדובר בעליה במודעות לנושא.
המחקר הגרמני עורר תגובות נזעמות בקרב מדענים המתנגדים להסקת מסקנות כה גורפת. פרופסור היוז מאוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה כינה את החוקרים, במאמר מערכת שפורסם באוניברסיטה, "חצופים מספיק" כדי להעלות תיאוריה כזאת. יחד עם זאת אמר היוז כי הראיות הנסיבתיות אכן מצביעות על האפשרות כי "התיאוריה אפשרית אולם כרגע בלתי ניתנת לאימות על ידי ניסוי מדעי".
בכל מקרה, מעריך היוז, לממצאים תהיה השפעה מעטה על ההורים המשתמשים בחיתולים חד-פעמיים, וזאת בשל הפופולריות הגדולה של חיתולי הפלסטיק החד-פעמיים.
בהודעה לעיתונות שפרסמה המועצה למוצרי ספיגה אישיים, התאגדות מסחרית שבסיסה בארה"ב, דחתה המועצה מכל וכל את התיאוריה שהציגו המדענים הגרמנים וכינו אותה "פגומה מדעית".
"לטעון ששימוש של 35 שנים בחיתולים חד-פעמיים היא זו שהובילה לירידה בפוריות הגבר, ירידה שהחוקרים עצמם הצביעו עליה כמתחילה לפני 60 שנה, היא להתעלם מהעובדה שבעיית הפוריות החלה עוד לפני זמנם של חיתולי הפלסטיק", מדגישה המועצה בהודעתה.
מקור:
Archives of Disease in Childhood 2000;83:281-282, 364-368