תופעת הקוליק: לא לשמור בבטן

(0)
לדרג

ידוע כי תינוקות סובלים מכאבי בטן תכופים בחודשים הראשונים לחייהם. ההורים יכולים להתנחם בכך שניתן לטפל בכאב שחולף מעצמו כעבור מספר חודשים

מאת: ד"ר רון שאול

אחת התופעות הנפוצות והלא מוסברות ברפואת ילדים היא כאבי הבטן והגזים של התינוקות בחודשים הראשונים לחיים. מדובר בתופעה מתסכלת ומתישה לא פעם להורים ולמטפלים, שמסתדרת מאליה עם גדילת התינוק. חשוב לציין שכל תינוק בריא בוכה. באמצעות הבכי התינוק מעביר מסר להוריו ולסובבים אותו על תחושות כגון רעב, כאב, אי נחת ועייפות. ידוע כי תינוקות בוכים גם ללא סיבה ברורה, גם לאחר שהאכילו אותם, החליפו להם חיתול וטיפלו בהם. אך לא מעט ממקרי הבכי נובעים מכאבי בטן שנגרמים מקוליק.

קוליק
קוליק

מהי שכיחותה של תופעת הקוליק?

קוליק (או בעברית "קדדת") היא תופעה מאוד נפוצה המתבטאת באי שקט ובכאבי בטן תכופים בהפרשי זמן קצרים מאוד (הפסקות של דקות או שניות בין כאב אחד לשני).

כ-30% מבין התינוקות חווים אותה בדרגת חומרה זו או אחרת. הקוליק היא תופעה לא לגמרי ברורה. לאורך השנים ניסו ועדיין מנסים לאפיין אותה ללא הצלחה מרובה, והדעה הרווחת היא, כי היא נעוצה בחוסר בשלות של מערכת העיכול של התינוק.

מהו אבחון לפי חוק השלושה?

כדי שתינוק יוגדר כמי שסובל מקוליק, צריך להתקיים "חוק השלושה": התופעה מתרחשת לרוב עד גיל 3 חודשים, האבחון מתבסס על כך שהתופעה נמשכת מעל שלושה שבועות, לפחות 3 פעמים בשבוע ונמשכת לפחות 3 שעות ביום.

יש גם הטוענים, שהיא לא מתחילה מייד לאחר הלידה, אלא בגיל 3 שבועות. אצל רוב התינוקות התופעה משתפרת או חולפת בסביבות גיל 4-3 חודשים, קרוב לודאי משום שמערכת העיכול בשלה יותר, אך יש תינוקות שהתופעה נמשכת אצלם עד גיל חצי שנה ואף יותר.

האם קיים מכנה משותף לתינוקות הסובלים מקוליק?

משערים שקיים בקוליק מרכיב של חרדה של ההורים החדשים המועברת לתינוק, ומעריכים שהתופעה נרגעת, משום שההורים יותר מיומנים ופחות חרדים. כשמנסים לאפיין את אוכלוסיית התינוקות הסובלים מקוליק, לא ניתן למצוא מאפיינים משותפים קבועים לתינוקות, שמועדים יותר לסבול מהתופעה. גם תינוקות יונקים וגם תינוקות הניזונים מפורמולה עלולים לסבול ממנה. אמנם, תינוקות יונקים סובלים מעט פחות, אך התופעה מוכרת גם בהם, יתכן על רקע מרכיבים בתזונת האם שמועברים אל התינוק דרך החלב. חשוב לזכור, שגם אם נדמה לכם שהתינוק שלכם עונה על חוק השלושה וסובל מקוליק (בעיקר אם הוא קשה) יש צורך לגשת איתו לרופא הילדים, בעיקר כדי לשלול סיבות אחרות כגון רפלוקס קיבתי-ושטי או אלרגיה למזון.

מהן דרכי הטיפול המומלצות?

יש מספר דרכים יעילות לטיפול בתופעת הקוליק:

1. כלכלה מפורקת שבה החלבון מפורק למרכיביו (כגון נוטראמיגן ונאוקייט) היא אחת מדרכי הטיפול המומלצות על ידי האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, בעיקר במצבי קוליק קשה וקיצוני. זאת, מכיוון שתסמינים דומים עלולים לנבוע מאלרגיה לחלב פרה.

2. במצבי קוליק "רגילים", הרגעת התינוק היא אחת הדרכים היעילות ביותר. סקירה מקיפה שנעשתה בשנת 2000 על ידי העיתון החשוב Pediatrics בחנה את כל הטיפולים וכל המחקרים, שנעשו אודות קוליק עד אותה שנה. הסקירה מצאה כי שני הטיפולים היחידים שנמצאו יעילים להקלה על תסמיני התינוק היו כלכלה מפורקת ותמיכה ועידוד להורים לשם הורדת דרגת החרדה שלהם. כל שאר הטיפולים המוצעים היום בשוק (שכמובן אין להשתמש בהם ללא המלצת רופא) - תכשירים המכילים אנזימי עיכול למיניהם, תכשירים המבוססים על חומרים ממתיקים (מתוך מחשבה שלסוכר יש אפקט מרגיע), תכשירים סופחי גזים, תכשירים המכילים ביקרבונט וטיפולים אלטרנטיביים - לא הוכחו כיעילים.

3. טיפול מוכח נוסף, שנחשב חדש בתחום הטיפול בקוליק, הוא שימוש בפרוביוטיקה. בשנים האחרונות נעשו ניסיונות לתת לתינוקות הסובלים מקוליק פרוביוטיקה, דוגמת "ביוגאיה" המבוססת על חיידק בשם "רוטרי" (Lactobacillus reuteri). בכל מקרה, לפני השימוש בו (כמו גם בשאר התכשירים) חשוב להיוועץ עם רופא, מאחר שהוא מאושר לשימוש בתינוקות החל מגיל חצי שנה.

4. חשוב לא פחות: הרגעה של ההורים. חשוב להסביר כי מדובר בתופעה חולפת שאינה גורמת נזק לתינוק למרות הסבל הנראה לעין. חשוב להדגיש שבכי הוא לא סימן להורות לקויה.

ד"ר רון שאול הוא מנהל יחידת גסטרו ילדים בית חולים מאייר לילדים, מרכז רפואי רמב"ם.

בואו לדבר על זה בפורום גזים ובעיות בדרכי העיכול בקרב ילדים ותינוקות.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום