קרע של הרצועה הצולבת הקדמית

(0)
לדרג

כתבה בנושא הברך ופגיעות ברצועה הצולבת הקדמית.

מבנה הברך

הברך הינה מפרק בין עצם הירך ועצם השוק. תנועת הברך, כיפוף ויישור, הכרחית לצורך הליכה נורמלית. העצמות המרכיבות את הברך מקנות לה יציבות מועטה מאוד ולכן קיימות ארבע רצועות עקריות המייצבות את הברך. אלו הן שתי הרצועות הצולבות - הקדמית (ACL) והאחורית (PCL), ושתי הרצועות בצידי הברך (הרצועות הקולטרליות).

מנגנון הפציעה

הרצועה הצולבת הקדמית, כמשתמע משמה, מחברת בהצלבה בין עצמות הירך והשוק ונמצאת בקדמת הברך ( ACL - Anterior Cruciate Ligament - ראה התרשים). קרע של רצועה זו הינו אחת מפגיעות הספורט השכיחות ביותר. מנגנון הפגיעה הינו לרוב עצירה פתאומית או "סיבוב" של הברך. בשעת הפציעה מרבית הנפגעים מספרים שנשמע או "הורגש" קרע הרצועה. לרוב נגרם דימום לתוך הפרק, הפרק מתנפח וכואב. לאחר חלוף הכאב הראשוני הסימפטום השכיח הוא תחושת אי יציבות. לעיתים קרובות בעת הפציעה נגרם נזק נוסף לברך כגון קרע של רצועה נוספת או קרע של מניסקוס.

הטיפול בקרע של הרצועה

הטיפול בקרע של הרצועה הצולבת הקדמית עדיין נמצא בשלבי מחקר שונים. תיקון של הרצועה, כלומר חיבור של החלקים שנקרעו נוסה ונכשל, למעט בילדים בהם ניתן לעיתים לחבר חלק עצם שנתלש עם הרצועה. לעומת זאת, שיחזור של הרצועה באמצעות גיד או רצועה ממקום אחר בגוף או מתורם הינה כעת השיטה המומלצת. מוכרות כיום שיטות רבות לביצוע הניתוח. בשיטה המקובלת ביותר, לוקחים חלק מגיד הפיקה עם גלילי עצם משני צידי הגיד ומשתילים אותו בין עצם הירך לשוק במקום בו היתה ממוקמת הרצועה הצולבת הקדמית. הניתוח מתבצע בעזרת ארטרוסקופיה ומחייב אישפוז קצר בלבד. לאחר הניתוח הברך מקובעת לזמן קצר שלאחריו מתחילה פיזיותרפיה אינטנסיבית. החזרה לספורט מתרחשת לרוב רק לאחר כחצי שנה.

למי מומלץ הטיפול הניתוחי

אשר הפגיעה משלבת קרע במינסקוס או קרע מלא של הרצועות הקולטרליות מרבית המחקרים מצביעים על תועלת בשיחזור הניתוחי. כמו כן, כאשר הנפגע הינו אתלט מקצוען או ברמה גבוהה המעוניין להמשיך בפעילות ספורטיבית או כאשר הנפגע סובל מסימפטומים המתבטאים באי יציבות חוזרת של הברך, מומלץ לטפל ניתוחית. במקרים אחרים הדבר נתון לשיקול האורתופד והחולה. וצריך לדון בכל מקרה לגופו.

מתי לעבור ניתוח

מלבד בילדים בהם לעיתים יש לבצע את הניתוח בהקדם, אין דחיפות בניתוח. בעבר הומלץ לנתח מיד לאחר הפציעה אולם הוכח שהמתנה במהלכה עובר החולה פיזיותרפיה אינטנסיבית עד לירידת הנפיחות והכאב וטווח התנועה חוזר לנורמלי, שיפרו באופן ניכר את התוצאות.

אם לא מנתחים

הטיפול במקרים אלו מתבסס בעיקר על שיפור טווח התנועה וחיזוק השרירים והרצועות סביב הברך. אנשים רבים מטופלים כך וסובלים מסימפטומים מועטים אם בכלל. כיום סבורים ששיחזור הרצועה מקטין את הסיכון ללקות
בארטריטיס של הברך אך דבר זה לא הוכח חד משמעית

לפרטים נוספים על טיפול חדש - ניסוי קליני בפציעות ברך - לחצו כאן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום