קרעים במינסקוס

(0)
לדרג

על אחת מפציעות הספורט השכיחות והמכאיבות ביותר, מה ניתן לעשות על מנת לטפל בהן בצורה הטובה ביותר, קדימה צא

מאת: המניסקוסים, משמשים כ"בולמי זעזועים" של הברך ומחלקים את נשיאת המשקל של הפרק בצורה אופטימלית. בכתבה זו נסקור את אופי הפגיעות בסחוס המניסקוס.
כללי:

בברך ניתן למצוא שני סוגי סחוס. הראשון, משמש כציפוי של עצמות הירך והשוק ומאפשר החלקה של העצמות זו על גבי זו עם מעט חיכוך. הסוג השני, מרכיב את המניסקוסים שהינם שני מבנים דמויי פרסה הממוקמים בצדדים הפנימי והחיצוני של הברך. המניסקוסים, משמשים כ"בולמי זעזועים" של הברך ומחלקים את נשיאת המשקל של הפרק בצורה אופטימלית (ראה התרשים).

מנגנון הפגיעה

קרעי המניסקוס מחולקים לשני סוגים עקריים. קרע ניווני הינו קרע הנגרם כתוצאה מהחלשות רקמת המניסקוס כתוצאה מניוון המתרחש כתהליך רגיל בזמן ההזדקנות. הפגיעה יכולה להיות במהירות ועוצמה נמוכות ובמקרים רבים לחולה יש סימפטומים שמתחילים לפני הפגיעה. באנשים צעירים יותר רקמת המניסקוס לרוב עמידה יותר אולם כאשר עוצמת הפגיעה רבה נגרם קרע. הקרע יכול להגרם כתוצאה מפגיעה ישירה בברך אולם לרוב מדובר בתנועה סיבובית של הברך. לעיתים נגרם קרע של המניסקוס יחד עם קרע של רצועות נוספות בברך דבר המקשה על הטיפול הרפואי והשיקום.

סוגי הפגיעה

קרעי המניסקוס מחולקים לפי מיקום הקרע - קרעים בחלק החיצוני של המניסקוס, באיזור הקרוב לאספקת הדם הינם בעלי פוטנציאל יותר לריפוי מאלו הקרובים למרכז. כמו כן צורת הקרע מכתיבה את הטיפול. קרעים אשר גורמים להיפרדות מוחלטת של המיניסקוס גורמים בשכיחות גבוהה יחסית חסימה מכנית של הפרק והפרעות בתנועת הברך.

הסימפטומים

בעת הפגיעה הראשונית מורגש כאב חד בצד הברך ולאחר מכן הברך מראה נפיחות ומגבלה בטווח התנועה. הסימפטום השכיח ביותר בהמשך הינה "נעילת" הברך הנגרמת כתוצאה מחלק המניסקוס שנקרע וחוסם את תנועת הברך. עם הזמן חלק הסחוס שניתק משתחרר והחולה יכול להזיז את הברך.

הטיפול

מחקרים רבים הראו שקרעי סחוס שלא מטופלים גורמים להיווצרות שינויים ניווניים בפרק. בנוסף, קרעים מסויימים יכולים להחריף ולהתפשט ולכן רצוי לטפל בקרעים שהינם סימפטומטיים. לפני פיתוח ארטרוסקופיות ניתוח לתיקון או הסרה של האיזור הפגוע במינסקוס היה ניתוח גדול שהיה כרוך בחשיפה של הפרק. עם פיתוח הארטרוסקופיה ניתן כיום לתקן או להסיר את החלק הפגוע תוך פגיעה מינימלית ברקמות הסובבות ועם צורך לתקופת שיקום קצרה יחסית. כאשר הקרע הינו בחלק החיצוני של המניסקוס או כשהחולה צעיר נעשה ניסיון להימנע מכריתת המיניסקוס על ידי תיקון הקרע. קרעים הקרובים למרכז הברך וקרעים באנשים מבוגרים הינם בעלי פוטנציאל קטן להחלמה ולכן רובם עוברים כריתה. התיקון מתבצע כאמור ארטרוסקופית בעזרת חוטים או "חיצים" מיוחדים העשויים מחומרים הנספגים בגוף המחזיקים את האיזור הקרוע עד להחלמתו. לאחר התיקון על החולה להימנע מנשיאת משקל על הרגל עד לריפוי המניסקוס.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום