רצים לבדיקה: שיפור חווית הריצה

(0)
לדרג

כיצד נוכל לשפר את טכניקת הריצה מבלי להזיק לבריאות? טכנולוגיה חדשה, תלת מימדית, תהפוך אתכם לאנשים מהירים יותר

מאת: סאם חמיס

הריצה היא פעילות אירובית המתבצעת בדופק בינוני-גבוה וצורכת אנרגיה רבה. היא תורמת לחיזוק מערכת הלב-ריאה, מגדילה ומשפרת את יכולת הובלת החמצן לתאים שבגופנו ומחזקת את מסת העצם והשרירים. בנוסף, היא מקטינה את הסיכוי למחלות שונות כמו: יתר לחץ דם, טרשת עורקים, אלצהיימר ועוד. אולם, ההנאה המרובה שהריצה גורמת לעוסקים בספורט זה, מלווה בשכיחות פציעות רבה למדי בקרב כל הגילאים.

בעוד שבזמן ההליכה נוגעת לפחות רגל אחת בקרקע בכל רגע נתון, במהלך הריצה ישנן נקודות זמן שבהן שתי הרגליים נמצאות באוויר; משמעות הדבר היא שבכל פעם שרגלו של הרץ פוגעת בקרקע, גופו סופג זעזוע שעוצמתו לפחות פי 3 ממשקל גופו.

כפות הרגליים הן כמובן האיבר הראשון שבא במגע עם הקרקע והן אלו אשר קובעות כיצד יועבר גל הזעזועים הלאה. הזעזוע, או במילים אחרות - הכוח, עובר לאורך הרגל, דרך עמוד השדרה ומגיע עד לגולגולת, כאשר עוצמתו הולכת ופוחתת בהדרגה. זעזוע זה אשר עובר לאורך גופנו הוא אחד הגורמים לפציעות שונות. הפציעות הנפוצות ביותר הן דלקות בגיד אכילס, נקעים חוזרים, פגיעות ברכיים, דלקת ברצועה אשר עוברת במפרק הירך, דורבן, כאבים בקדמת השוק, שברי מאמץ וכאבי גב תחתון.

גורמים פנימיים וחיצוניים

לנתוני הגוף שלנו יש השפעה משמעותית ביותר על פציעות במהלך ריצה. בקרב 90% מהאוכלוסייה קיימת אסימטריה גופנית. אסימטריה זו יכולה להתבטא בעקמת בעמוד השדרה, הבדלים באורך הרגליים וקשת כף רגל גבוהה או שטוחה (ניתן להבחין בכך בנעלי הריצה כאשר נעל אחת יותר שחוקה מהשנייה או כשאיזור מסוים בנעל שחוק יותר מאחרים). חלק מהגורמים העיקריים והשכיחים ביותר הינם מבנה העצמות והמפרקים, שרירים אשר אינם מספיק חזקים או ארוכים, גידים, מפרקים או רצועות שאינם גמישים או מתוחים מספיק.

בנוסף לגורמים הפנימיים שהוזכרו לעיל, במהלך הריצה אנו מושפעים מגורמים חיצוניים: טעויות בטכניקת האימון (יותר מדי, מהר מדי ומוקדם מדי), שימוש בנעליים שאינן מתאימות לפעילות ומשטחי ריצה לא מתאימים.

הסכנות האורבות לרצים נובעות מהשילוב בין שני הגורמים שצוינו - אסימטריה גופנית משולבת בשימוש בטכניקות שאינן נכונות ו/או ציוד לא מתאים. במידה וכבר התרחשה פציעה, התעלמות או ההזנחה שלה לרוב תגרום להופעתן של בעיות נוספות או להחמרה בפציעה.

ניתוח ריצה

ככל שהאבחון המקצועי של הבעיה הגורמת לכאב יהיה מוקדם יותר, יוכל הרץ לחזור לפעילות טובה הרבה יותר באופן מהיר, ולמנוע פציעות בעתיד. גם אלו שעדיין לא נפצעו, או חשו בכאבים קלים בלבד, חייבים להקפיד על מניעתן. במהלך הריצה יש לשים דגש ולהגן על כפות הרגליים, הקרסוליים, הברכיים, הירכיים והגב התחתון; אולם בכדי להגיע לשורש הבעיה הגורמת או העלולה לגרום לכאב או לפציעה, נדרשת בדיקה מעמיקה - ניתוח ריצה על כל מרכיביה.

הביומכניקה של הריצה היא האינטראקציה בין השפעת כוח השרירים, גמישות המפרקים ומנח העצמות על תנועת הריצה; היא אמנם מסובכת למדי, אך היא הדרך האמינה והמדויקת ביותר להבנת הגורמים לפציעות והמפתח לטיפול יעיל.

רבים מן העוסקים בריצה, באופן מקצועי או כתחביב, פונים היום לאבחון וניתוח סגנון תנועת הריצה באופן תלת-מימדי בכדי לאתר את התנועות הלקויות והבלתי-יעילות הגורמות למגבלה, לכאבים ולפציעות. הבנתן של התנועות הינה הצעד הראשון והחשוב בדרך למניעתן.

במהלך ניתוח הריצה מבוצעות בדיקה תלת מימדית של כל תנועות הגוף בזמן הריצה על-ידי 6 מצלמות אינפרא אדום מיוחדות, המצלמות ומתעדות את תנועות הגוף בתדירות של 120 תמונות לשנייה. כמו-כן, מתבצעת בדיקת הפעילות החשמלית של השרירים המופעלים בזמן הריצה. בנוסף, ישנה ההערכה של טווחי התנועה במפרקים השונים, בדיקת כוח השרירים, בדיקת המנחים הביומכניים ובדיקת היציבה והתאמת נעליים אופטימאליות לנבדק.

שיפור טכניקת הריצה

לאחר הבדיקה המקיפה והלא-פולשנית מעובדים הנתונים באמצעות תוכנה מיוחדת לדמות תלת מימדית, המייצגת את תנועותיו של הנבדק; באופן זה, תנועות הגוף מתורגמות לערכים מספריים וגראפיים בעזרתם ניתן להצביע ישירות על מקור הבעיה לפרטי פרטיה ומכאן לפתרונה.

הנתונים המפורטים הם היחידים המאפשרים לאבחן, לזהות ולהמליץ על הפיתרון הנכון והמהיר ביותר לבעיות במידה ואותרו, התאמת ציוד מיוחד, מדרסים ונעליים, טיפול רפואי, אימון תוך מתן פידבק ועוד.

בדיקת ניתוח הריצה מתאימה לכל אדם אשר מעוניין לשפר את הישגיו, לנצל את המקסימום האפשרי מגופו ולשמור על בריאותו. הבדיקה מתאימה גם לאלו הסובלים מכאב כלשהו או פציעות חוזרות בעת הליכה או ריצה. הבדיקה שכיחה בקרב ספורטאים העומדים בפני תחילתה של תקופת אימונים חדשה או אשר חדלו להתאמן עקב פציעה ומעוניינים לחזור ולשוב להתאמן במהרה תוך הקטנת הסיכונים לפציעה נוספת ושיפור הטכניקה הקיימת.

לפרטים נוספים - לחצו כאן.

סאם חמיס הוא מנהל פורום הליכה וניתוח תנועה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום