אימונים ודלקות פרקים
פעילות גופנית יכולה לסייע לסובלים מדלקת פרקים. אימוני אירובי, כוח וגמישות יחזקו את מערכות השרירים וישפרו את יציבות המפרק
כ-42.7 מיליון אמריקאים סובלים מדלקות פרקים ועוד רבים אחרים בעולם כולו. כיום רופאים ממליצים על פעילות גופנית כחלק מ"מרשם" לטיפול בבעיה זו. מחקרים אחרונים מצביעים על כך כי פעילות גופנית עשויה לשפר את תפקודם של אלו הסובלים מדלקת פרקים, אשר גורמת לאובדן גמישות, דלדול רקמת השריר, חולשה וכאבים. אימון גופני המתאים לאוכלוסייה זו עשוי לשפר ירידה במשקל, להגדיל טווחי תנועה של מפרקי הגוף, לחזק שרירים ולשפר את מערכת לב ריאה.
^^להלן האלמנטים עליהם שמים דגש:^^
השתמשו בפעילויות המפעילות שרירים גדולים ותנועות חלקות.
הימנעו מפעילויות בהן יש "חבטות" כגון ריצות או קפיצות.
התעמלו 3-5 פעמים בשבוע באינטנסיביות של 60%-80% מדופק מרבי.
מומלץ להתחיל פעילות גופנית בהדרגה (גם 5 דקות ביום זה בסדר להתחלה).
יש להעלות את משך האימון לפני העלאת העצימות.
מומלץ לגוון בין הפעילויות השונות - הליכה, שחייה ואופניים. בפעילויות בהן יש התנגדות (כגון אופניים וחתירה), מומלץ להפחית התנגדות בכדי שלא להעמיס את המפרקים.
אימוני התנגדות המתוכננים היטב יחזקו את מערכות השרירים מסביב למפרק וישפרו את יציבות המפרק. בנוסף, הם יסייעו בהפחתת עומס מכני על המפרק העלול לשחוק את הסחוס.
להלן טיפים לאימון התנגדות:
הימנעו מתרגילים הגורמים כאבים.
צרו רצף של 2-3 אימונים בשבוע בהפרש של לפחות 24 שעות בין אימונים. התחילו ב-4-5 חזרות ובהדרגה המשיכו ל-10 עד 15 חזרות.
הימנעו מכמות גדולה של חזרות וממשקל גבוה.
נסו משקלות, מכשירים, גומיות ותרגילים איזומטריים.
אימוני גמישות עשויים לשפר טווחי תנועה. לפני התחלה של תרגילי גמישות מומלץ לבצע חימום להעלאת טמפרטורת הגוף. רצוי לשים דגש על מתיחות גב תחתון, ירך אחורית, תאומים וכתפיים קדמיות. כמו-כן, מומלץ להתמקד בתרגילי מתיחה סטטים בהם האיבר הנמתח מוחזק ל-10 עד 30 שניות.
אורי לאוגומר הוא מאמן כושר, בעלים של מכון "כושר מאוזן" ומנהל פורום אימון, כושר גופני ותזונה באתר דוקטורס.