ניפוץ מיתוסים בנושא פעילות גופנית
תחום פעילות גופנית כולל "מומחים" רבים שנותנים לעיתים עצות שגויות. כל האמת לקראת האימון הבא שלכם
לא פעם אנו שומעים שלל עצות והמלצות בנושא פעילות גופנית; חלקן נכונות וחשובות ואילו חלקן מיותרות ולעיתים אף מטעות. המיתוסים סובבים אותנו בחיי היום יום וגורמים לבלבול באשר לנכונותן של העובדות המדעיות הקשורות בפעילות הגופנית. כפי ששיאים ספורטיביים ואחרים נועדו להישבר, כך דינם של מיתוסים להתנפץ.
להלן ניפוץ המיתוסים הנפוצים בתחום הפעילות הגופנית והצגת העובדות המדעיות הקשורות בהם:
^^פעילות גופנית גורמת לעייפות^^
נהפוך הוא - ככל שאנו מעלים את רמת הכושר הגופני, כך הפעילות הגופנית מעניקה לנו תחושה אנרגטית גבוהה יותר. פעילות גופנית קבועה ומתונה עוזרת בהפגת עייפות ובהפחתת מתח.
^^פעילות גופנית גוזלת זמן רב מידי^^
כדי להיות פעילים יותר, כל שעלינו לעשות הוא להקדיש מספר דקות ביום. על מנת לאמן את מערכת הלב, כלי הדם והריאות, לא נדרשות יותר מ-30-60 דקות, 3-4 פעמים בשבוע. אם אינכם מוצאים בלוח הזמנים שלכם חצי שעה לביצוע פעילות גופנית רציפה, נסו למצוא שני מקטעים בני 15 דקות או אפילו שלושה מקבצים בני 10 דקות. לאחר שתגלו עד כמה אתם נהנים מן הפעילות הגופנית, ייתכן אפילו שתהפכו אותה להרגל ולחלק טבעי מחייכם.
^^כל סוגי הפעילות הגופנית מעניקים לנו יתרונות דומים^^
פעילות גופנית יומית, המבוצעת בעצימות נמוכה, מספקת יתרונות בריאותיים ומקטינה את הסיכון ללקות במחלות לב כליליות. אולם רק פעילות גופנית קבועה, ממושכת ועצימה דיה, כמו: הליכה מהירה, ג'וגינג או שחייה, תשפר את יעילות פעילותן של מערכת הלב והריאות. פעילויות אחרות מספקות יתרונות נוספים, כמו: שיפור הגמישות וחיזוק שרירים, תלוי כמובן באופן בו הן מבוצעות.
^^על מנת לעסוק בפעילות גופנית עליך להיות אתלט^^
מרבית הפעילויות הגופניות אינן דורשות מיומנויות אתלטיות מיוחדות. למעשה, מרבית האנשים שהתקשו בשיעורי החינוך הגופני בבית הספר מגלים, כי הפעילויות המומלצות קלות לביצוע ואף מהנות. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא הליכה - פעילות אשר אינה דורשת כשרון יוצא דופן, או יכולת אתלטית גבוהה. גם אם בתחילת ביצוע ההליכה קשה לנו, ואנו מסוגלים ללכת מעט ובקצב איטי, עד מהרה אנו מגלים כי ההליכה קלה לנו יותר ובאותו פרק זמן עברנו מרחק רב יותר.
^^ כפיפות בטן עוזרות להיפטר מעודפי השומן בבטן^^
בהחלט לא אי אפשר למקד הפחתת שומן למקום ספציפי בגוף. כאשר מאבדים שומן באמצעות שילוב של דיאטה ופעילות גופנית, תהיה הירידה פרופורציונלית בחלקי הגוף השונים. עליות משכיבה לישיבה, או כל פעילות הדורשת הפעלת כוח תגרום לחיזוק השרירים שמתחת למעטה השומן. המראה יהיה כמובן פחות רופס ויותר מעוצב.
^^אם אתה מתאמן ואינך מאבד משקל, אתה עושה דבר לא נכון^^
נכון הדבר שעל מנת להפטר מעודפי שומן עלינו לעסוק בפעילות אירובית, אולם יש להבין כי פעילות גופנית תורמת לעליית מסת השריר. בעוד אנו שורפים את מאגרי השומן התת-עורי, הפעילות הגופנית תורמת לבניית מסה שרירית. היתרון הגדול בכך הוא שינוי רצוי בהרכב הגוף (הפחתת רקמת השומן ועליית המסה הלא שומנית). משמעות הדבר היא גידול במסת השריר, אשר "מבזבזת" כמות רבה יותר של קלוריות בהשוואה לרקמת השומן.
^^הזמן המועדף לביצוע פעילות גופנית הוא בשעות הבוקר^^
הדבר נכון רק אם אתם נהנים מכך. אין כל משמעות לשעה ביום בה אתם מתאמנים, אלא אם מדובר בשעות החמות של היום בתקופת הקיץ. מומלץ להמנע מפעילות גופנית עצימה סמוך לשינה, משום שהדבר עלול לגרום לקשיי הירדמות. התאימו את מועד הפעילות הגופנית לסדר יומכם ולאפיון הביולוגי שלכם ("טיפוס בוקר" או "טיפוס לילה").
^^פעילות גופנית עלולה להיות מסוכנת^^
מרבית האנשים אשר מתאמנים באופן סדיר ומבוקר אינם נפצעים. אנשים המתאמנים באופן מוגזם, לעיתים אף במצב של כאב, גורמים לעצמם נזק גופני ניכר. עלייה הדרגתית במשך האימון ובעצימותו היא הדרך הטובה ביותר להימנע מפציעות.
^^ביצוע תרגילי גמישות לאחר פעילות גופנית ימנע כאבי שרירים^^
אימוני גמישות תורמים להארכת השרירים, משפרים את טווחי התנועה של המפרקים ומונעים נוקשות של השרירים, אולם הם לא מונעים את כאבי השרירים האופייניים לתחילת העיסוק בפעילות גופנית. כאבי השרירים יחלפו תוך 48-72 שעות לאחר הטראומה שנגרמה להם. הדרך הטובה ביותר להפיג את כאבי השרירים היא פעילות אירובית קלה וביצוע אמבטיות חמות.
^^אימוני כוח גורמים לנשים להיראות שריריות ומגושמות^^
נשים רבות נמנעות מאימוני כוח, משום שהן חושבות כי אימונים מסוג זה יגרמו להן להראות שריריות ומגושמות. האמת היא, כי אימוני כוח פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע יגרמו לנשים להפחית מרקמת השומן שלהן ויעלו במעט את המסה הרזה (המסה השרירית). בניגוד לגברים, נשים אינן יכולות לצבור מסה שרירית גדולה, משום שרמות ההורמונים האחראיים לכך בגופן נמוכות בהשוואה לגברים. בנוסף, אימוני כוח תורמים לעצם בריאה וצפופה יותר ומקטינים את הסבירות ללקות באוסטיאופורוזיס בעתיד.
^^פעילות גופנית היא ערובה להפחתת משקל עודף^^
בדומה לתגובות אחרות לאימון, גם הפחתת משקל תלויה בגורמים נוספים כמו תזונה וגנטיקה. אנשים שונים לא יפחיתו כמות שומן זהה ממשקלם בתגובה לתוכנית אימון זהה. ייתכן מצב בו אדם יהיה פעיל גופנית, אולם יסבול מעודף משקל. למרות שפעילות גופנית לבדה (ללא התערבות תזונתית) אינה יכולה להבטיח לכם את המשקל האידאלי, היא הגורם החשוב ביותר להצלחתה של תוכנית ארוכת טווח להפחתה במשקל.
^^אם לא התאמנת כאשר היית צעיר יהיה זה מסוכן להתחיל בגיל מבוגר^^
אנשים רבים חושבים כי הם מבוגרים מדי מכדי להתחיל לעסוק בפעילות גופנית סדירה. חלקם חושב כי הדבר מסוכן משום שהם סובלים ממחלת לב, מסוכרת או משום שאינם בכושר גופני. אולם, לעולם אין זה מאוחר להתחיל לעסוק בפעילות גופנית סדירה; אפילו אם אתם סובלים ממחלה כרונית (דלקת פרקים, למשל) תוכלו ליהנות מיתרונותיה העצומים של הפעילות הגופנית. מומלץ לבצע בדיקת כשירות גופנית (מבחן מאמץ) ולקבל "מרשם לפעילות" מן הרופא המטפל.
גלית אלדרוטי היא דיאטנית קלינית ויועצת לדיאטה קלאב.
בואו לדבר על זה בפורום אימון וכושר גופני.