נשים רוכבות: איך זה משפיע?
מחקר חדש בדק מהי השפעת רכיבת אופניים על זיהומים בדרכי השתן ותפקוד מיני בקרב נשים. רוכבות על אופניים בעצימות גבוהה? כדאי שתקראו
בקרב נשים הנוהגות לרכב על אופניים תועד סיכוי גבוה יותר להתפתחות פצעי לחץ מקומיים (קרויים פצעי אוכף) וזיהומים בדרכי השתן, בהשוואה לנשים הנוהגות לרוץ או לשחות - כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Sexual Medicine. עם זאת, מהסקר בקרב ספורטאיות עלה גם, כי אלו שרכבו בעצימות גבוהה ולמרחקים ארוכים יותר דיווחו על תפקוד מיני טוב יותר, בהשוואה לאצניות ולשחייניות.
החוקרים סקרו 3,118 נשים שהיו חברות באיגודים גדולים של רכיבה על אופניים, שחיה וריצה בארצות הברית, קנדה, בריטניה, אוסטרליה וניו-זילנד. מרבית המשתתפות היו לבנות, מתחת לגיל 40 ובמשקל תקין.מבין המשתתפות במחקר, 34% היו אצניות או שחייניות. כ-13% הוגדרו כרוכבות בעצימות גבוהה מאחר ורכבו במשך שנתיים ומעלה ורכבו לפחות שלוש פעמים בשבוע, עם ממוצע של קרוב ל-40 קילומטר בכל פעם. מעבר לכך, 53% נשים נוספות הוגדרו כרוכבות בעצימות נמוכה, אשר היו חדשות בספורט או רכבו לעיתים רחוקות או למרחקים קצרים יותר.
למעלה מ-80% מהמשתתפות במחקר היו פעילות מינית, אך בקרב הרוכבות על אופניים תועדה שכיחות גבוהה יותר של פעילות מינית, בהשוואה לאלו שלא רכבו על אופניים. בקרב רוכבות בעצימות גבוהה תועד סיכוי נמוך ב-30% להפרעות בתפקוד מיני, בהשוואה לאצניות או שחייניות שלא רכבו על אופניים.
החוקרים מדווחים כי לא זוהו הבדלים בתסמינים בדרכי השתן בין אלו שרכבו על אופניים ואלו שלא רכבו, אם כי בקרב הרוכבות תועד סיכוי גבוה יותר לזיהום קודם בדרכי השתן. הממצאים אישרו עוד את הקשר בין רכיבה על אופניים ובין נימול גניטאלי ופצעי אוכף.
החוקרים מדגישים כי הביקורות כללו אצניות ושחייניות, ולכן הם אינם מאמינים כי הפעילות הגופנית עצמה היא האחראית לקשר שתועד במחקר בין הפעילות הגופנית ובין זיהומים בדרכי השתן או תפקוד מיני. מצד שני, מאחר והמחקר כלל רק ספורטאיות, לא ברור גם אם הממצאים תקפים לאלו שפחות פעילים גופנית.
ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון.