למה מה?

(0)
לדרג

למה טוב לאכול פירות וירקות? ומה יש בהם שעושה אותם כל כך טובים לבריאות? מדריך מזורז

מאת: במחקר שנערך באחרונה, נמצא כי אנשים שצרכו כמות מספקת של רכיבי תזונה, כמו מגנזיום ואשלגן - זכו לניקוד גבוה במבחני צפיפות עצם. המינרלים אשלגן ומגנזיום נמצאים במגוון פירות וירקות, כמו אבטיח, בננה, תרד, תפוחי אדמה מתוקים, ובמוצרי מזון אחרים כמו פולי סויה, רסק עגבניות ושיבולת שועל. התצרוכת היומית...

החומרים נלקחו מאתר וינגייט

תפוחים

אכילת תפוחים ושתיית מיץ תפוחים עשויה לתרום לבריאות המוח.
במחקר שנערך על בעלי חיים, נמצא שחומרים נוגדי חמצון שמצויים בתפוח ובמיץ התפוחים עשויים להגן על המוח מפני הנזקים ההרסניים של העקה החמצנית. בין הנזקים ניתן לציין את הפגיעה בזיכרון ובתפקודים מוחיים נוספים. לדברי החוקרים, אכילת 3-2 תפוחים ביום עשויה לספק את התועלת הרצויה.
תפוח עץ טרי אחד מכיל כ-4 גרם סיבים תזונתיים, 147 מ"ג של אשלגן ורק כ-70 קלוריות. כל התפוחים מהווים מקור מצוין לרכיבי תזונה צמחיים כדוגמת קוורצטין, ופוליפנולים נוספים, הידועים בתכונותיהם הלוחמניות כנגד מחלות שונות, ביניהן: סרטן ריאות, אסטמה וסוכרת. אולם, במחקר שנערך לאחרונה בקנדה נמצא שהתפוח מסוג "דלישס אדום" הוא בעל הריכוז הגבוה ביותר של פוליפנולים בהשוואה לכל מיני התפוחים האחרים.

שעועית שחורה

אם אתם מתלבטים איזו שעועית עשירה יותר בנוגדי חמצון - הבהירה או הכהה - המחקר הבא עשוי לפתור לכם את ההתלבטות.
שעועית מהווה מקור תזונתי מעולה למגוון נוגדי חמצון. השעועית השחורה היא העשירה ביותר בנוגדי חמצון בהשוואה לשעועית החומה והשעועית האדומה הממוקמות אחריה בדירוג. בנוסף מהווה השעועית מקור מעולה לסיבים תזונתיים. כוס שעועית שחורה מכילה 15 גרם של סיבים תזונתיים. רכיבי תזונה חיוניים אחרים המצויים בשעועית הם: אשלגן, מגנזיום וחומצה פולית.

עגבנייה

מספר מחקרים הראו שליקופן, נוגד החמצון שנמצא בעגבנייה, עשוי להגן על בלוטת הערמונית מפני שינויים סרטניים. אולם על פי ממצאי מחקר חדש שנערך על בעלי חיים, נראה שיש להעדיף אכילת עגבנייה שלמה על פני צריכת הליקופן בכמוסות. ממצאי המחקר מראים שלא די כנראה בצריכת הליקופן כתוסף נפרד, אלא יש צורך לאכול את העגבנייה בשלמותה במטרה ליהנות מפעילותה המגנה על בלוטת הערמונית.
למרות שכל העגבניות מצטיינות בעושר רב של רכיבי תזונה, לדוגמה ליקופן, הוכח כי עגבניות מסוימות מכילות יותר פלאבונולים (חומרים נוגדי חמצון שמגנים בפני מחלות והזדקנות) בהשוואה לעגבניות אחרות.
הפלאבונולים מצויים בעיקר (90%) בקליפה של פירות וירקות בעלי צבע אדום או סגול כהה (עגבניות, בצל סגול, ענבים סגולים). במחקר שנערך נמצא כי עגבניות שרי קטנות מכילות את הריכוז הגבוה ביותר של פלאבונולים בהשוואה ל- 20 זנים אחרים של עגבניות.

שום

על סגולותיו של השום כבר הורחב וונאמר בכל מקום ובכל צורה, אולי האמונה שמשהו שהוא כל כך מסריח חייב להיות בריא תורמת לנאדרת המיתוס, ובנוסף, מי לא היה רוצה להרוויח בריאות ולהרחיק ערפדים בעת ובעונה אחת?
בשביל ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של השום הטרי, מומלץ להוסיף אותו ממש ברגע האחרון לתבשיל.
השום מהווה מקור מצוין ל"אליסין", רכיב תזונה צמחי שהוכח כמדכא את גידולם של תאים סרטניים מסוימים. בנוסף, מסייע השום בשמירה על בריאות הלב, בכך שהוא תורם לדילול הדם ולהפחתת לחץ הדם. אולם בישול ממושך עלול להרוס חלק מהרכיבים המועילים של השום.

בוטנים

מסתבר שיין אדום אינו המקור היחיד לרכיב בשם resveratrol שמסייע לבריאות ליבנו. הרכיב נמצא גם בבוטנים.
חוקרים משערים שהרכיב הצמחי resveratrol קשור בהארכת תוחלת החיים בשל תכונותיו הייחודיות המגנות על שריר הלב. למרות שהמקור העשיר ביותר לרכיב זה הוא היין האדום, נמצא באחרונה שהוא נמצא בכמויות קטנות אף בבוטנים. בנוסף לאפקט הממגן, נמצא שכרסום חופן בוטנים לפני הארוחה יסייע בספיגתם של רכיבי תזונה חיוניים אחרים, אולם שימו לבכם לכך שבוטנים הם מזון אלרגני ביותר.
אז מה כדאי? הקפידו על צריכת מזונות דלי קלוריות אולם עשירים ברכיבי תזונה חיוניים. הקפידו לצרוך שומן בלתי רווי ממקור צמחי. אם בחרתם לאכול חופן בוטנים טרם הארוחה, הקפידו "לקזז" את כמות הקלוריות העודפת (בוטנים הם מזון עתיר קלוריות) משאר הארוחה.

פירות הדר

כוס מיץ תפוזים טבעי, או חצי אשכולית בארוחת הבוקר - יסייעו לך להפחית את הסיכון לפתח דלקות פרקים.
מחקרים נוספים נדרשים על מנת לאשש את הקשר שבין צריכת פרי הדר לבין הפחתת הסיכון ללקות בדלקות פרקים, אולם מחקר ראשון שנערך באחרונה, מצביע על כיוון חיובי. במחקר נמצא כי נשים שצרכו כמויות קטנות מדי של הרכיב beta-cryptoxanthin, רכיב תזונה שנמצא בפרי הדר, נטו לפתח יותר דלקות פרקים בהשוואה לנשים שצרכו רכיב זה במינון גבוה יותר.לטענת החוקרים, יש צורך לצרוך רכיבי תזונה נוספים וביניהם אבץ במינון של 12 מ"ג ביום על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה.
ממחקרים שונים עולה, כי אכילה סדירה של פרי הדר מקטינה בעשרות אחוזים את שיעור התקפי הלב, את הסיכון לחלות בסרטן, את הסכנה להיפגע מאירוע מוחי, את הסיכון שבלידת תינוקות הסובלים ממומי לידה, ועוד.
קרוטנואידים מולקולות האחריות לצבע הכתום-אדום של קליפת הפרי. הבטה-קרוטן הוא פרו-ויטמין A, שמלבד פעילותו כוויטמין, הוא משמש גם כמעכב חמצון.
בכוס מיץ תפוזים (של 200 מ"ל) נמצאים 10% מן הרמה הדרושה של בטא-קרוטן וקדמים אחרים של ויטמין A. במיץ קלמנטינות מגיעה הרמה ל- 20% מהדרוש לאדם ליום. במיץ אשכוליות אדומות, מלבד ריכוז גבוה של בטא-קוטרן יש גם לקופן. ככל שצבע המיץ חזק יותר, כך רמת הקרוטנואידים גבוהה יותר. קלמנטינות עשירות במיוחד בקרוטנואידים ובבטא-קרוטן.

אפונה ירוקה

אם ברצונך להקטין את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב, דאג להעשיר את תזונתך באפונה ירוקה.
במחקר שנערך באחרונה, נמצא כי תזונה עשירה במזונות בעלי תכולה גבוהה של חומצה פולית, כמו אפונה ירוקה, עשויה להקטין את הסבירות ללקות באוטם שריר הלב. כוס אחת של אפונה ירוקה מכילה 75 מיקרוגרם של חומצה פולית.
מזונות נוספים בעלי תכולה גבוהה של חומצה פולית הם אספרגוס, זרעי חמניות, פירות לימוניים.

פטרוזיליה

הוסף מנת פטרוזיליה לסלטים ולכריכים שלך, על מנת ליהנות מתרומתו של רכיב התזונה החדש שנתגלה באחרונה.
מדענים יפנים גילו באחרונה ויטמין חדש - pyrroloquinoline quinone שמו - או בקיצור PQQ. הפעם האחרונה שבה התגלה ויטמין חדש היתה בשנת 1948. לוויטמין, אשר שייך כנראה לקבוצת ויטמיני B, תפקיד חשוב בפוריות והחוקרים משערים שיש לו תועלות בריאותיות נוספות שיוכחו בקרוב.
מקורות טובים ל-PQQ הם פטרוזיליה, תה ירוק, פלפל ירוק, פפאיה, נאטו (פולי סויה מותססים) וקיווי.
חליטת פטרוזיליה עשויה לסייע במקרה של דלקות בדרכי השתן.

פורסם לראשונה במגזין דינמי

בואו לדבר על כך בפורום דיאטה ותזונה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום