אוהבים להיות בריאים
לקראת חג האהבה - ערוץ האוכל החדש של דוקטורס מציע ארוחת חג בריאה וטעימה, טוב לאהוב
על העגבנייה: ירק גינה ממשפחת הסולניים. עשיר בוויטמיני A , C , B ומכיל בטא קרוטן ומינרלים חיוניים כגון ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, פלואור ויוד. העגבניות הבשלות עשירות יותר בבטא קרוטן וויטמין C .
לעגבנייה סגולות של חיטוי מערכת העיכול מגורמי מחלה שונים, מיטיבה בדלקת מעיים, מזרזת את הפרשת השתן ומסייעת במניעת הסתיידות העורקים ואבני המרה.
העגבניות מכילות כמות רבה של חומצה אוקסלית ולכן יש להימנע מאכילתן במקרה של הפרעות בתפקוד כבד וכליות.
ולמרק:
יש המון גירסאות למרק המסורתי הזה, וברובן בעיקרון הוא מרק ירקות קר ומרענן, הולם להפליא את מזג האוויר הלוהט שלנו, ולצידו (או בתוכו) מבחר תוספות פריכות ונעימות, כגון קרוטונים, ירקות קצוצים דק - ובאופן מסורתי גם קוביית קרח אחת או שתיים.
מצרכים:
קילו עגבניות בשלות, מגולענות וקלופות, חתוכות לרבעים
4 פרוסות לחם לא טריות
2 פלפלים (רצוי בצבעים שונים) מגולענים
2 מלפפונים לא קלופים, קצוצים לקוביות קטנות
1- 2 שיני שום קלופות
100 מ"ל שמן זית טוב
כמה כפות חומץ בן יין (רצוי אדום)
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
בבלנדר או במעבד מזון קוצצים את המרכיבים (פרט לשמן ולחומץ) עד שהופך לעיסה (שומרים בצד מעט מכל ירק, קצוצים דק דק, לקישוט) משיאירים את הבלנדרו על מהירות נמוכה, ומזרזפים לאט לאט את השמן והחומץ, עד להיבלעותם המלאה בתערובת והיווצרות מרק אחיד.
מצננים במקרר לפחות שעתיים.
מגישים בלויית קעריות קטנות של הירקות הקצוצים וקערה עם קוביות קרח.
יוגורט כולל באופן טבעי חיידקים הנוצרים במהלך הכנתו ותסיסתו, חיידקים אלו מסייעים לפעילות המעיים ולמלחמה בחיידקים השלישיים השוכנים בו (לכן לפעמים מומלץ לאכול יוגורט כשיש בגוף דלקת, או במקביל לנטילת אנטיביוטיקה, על מנת למנוע את הרג החיידקים הטובים במעי בידי האנטיביוטיקה.
ביוגורט קשורים עוד מספר יתרונות: הפחתת סימפטומים הקשורים לחוסר לקטוז, השפעה מטיבה על מערכת העיכול, עזרה במניעת סרטן המעי הגס והורדת הכולסטרול הרע.
לעוף ביוגורט:
חזות עוף (שלמים, לא דפוקים) כמספר הסועדים.
2 לימונים סחוטים (שמרו את הקליפות)
חצי ליטר יוגורט (רצוי יוגורט מחלב צאן)
מלח, פלפל
רוזמרין ונענע קצוצים דק
כף חרדל (רצוי עם גרגרים)
אופן ההכנה:
כמה שעות לפני הארוחה (ניתן אפילו יום מראש) משרים את חזות העוף בתערובת של יוגורט, תבלינים ולימון, מה שיגרום גם לריכך הבשר, גם לספיגת הטעמים, וגם לבישול קצרצר ביוחד לאחר מכן (בגלל הלימון, ה"מבשל" את העוף)
מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות) ומסדרים את חזות העוף בתבנית, ומעליהם יוצקים את היוגורט המתובל, מניחים את קליפות הלימון בתוך התבנית.
אופים קצרצרות - בערך רבע שעה עד עשרים דקות, יש להקפיד לא לייבש את העוף - טעמו הטוב בא לו מעסיסיותו.
עדשים מכילים בתוכם מרכיבים רבים החיוניים לבריאותינו, ביחד עם פחמימות הם מהווים "חלבון מושלם" חלבון - 9 גרם בחצי כוס (נניח, אורז עם עדשים) המהווה תחליף לבשר (היות והוא חלבון שגופנו אינו יכול לייצרו בעצמו, וצריך לקבלו מבחוץ) בחצי כוס עדשים מבושלות 115 קלוריות, 0 גרם שומן , 8 גרם סיבים, החומרים התוזנתיים החיוניים בעדנים נותרים בעינם גם לאחר בישול.
סלט עדשים:
כוס עדשים (רצוי ירוקים, הכתומים יתפוררו בבשול)
בצל גדול קצוץ דק
מלח פלפל וכמון
שתי כפות רוטב סויה
כף חומץ בלסמי
מים כדי כיסוי העדשים
נענע ופטרוזיליה קצוצות
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל במעט שמן זית עד שמזהיב, לאחר מכן מוסיפים את העדשים ומערבבים עד שכולם מצופים בשמן ומבהיקים, מוסיפים מכים כדי כיסוי ומתבלים בכל חוץ מעשבי התיבול הקצוצים, מבשלים כ- 20 דקות בביעבוע עדין, עד שהעדשים מתרככים אבל לא הופכים לעיסה.
מערבבים עם עשבי התיבול הקצוצים ומגישים פושר.
מוסיפים סלט עלים ירוקים (תרד, עלי חרדל, סלק ורוקט) הטובים לעיכול ומסייעים לפעילות המעיים, וכמו כן תורמים למלחמה בסרטן ובהתקמטות העור, לסלט מומלץ להוסיף רוטוב העשוי משמן זית, חומץ בלסמי, חרדל ושום, ולגוון באגוזים קלויים המסייעים בהגנה על הלב ובבלימת הכולסטרול הרע, וכמו כךן במינונים קטנים (בשל אחוזי השומן הגבוהים שלהם) מסייעים בשמירה על לחץ דם תקין.
במנה זו יש % 15 מהתצרוכת היומית המומלצת של פחמימות;
% 20 מהתצרוכת היומית המומלצת של סיבים, המלון עשיר בויטמין C, ובבטא קרוטן, נוגדי חמצון שעוזרים להגן על הגוף מרדיקלים חופשיים, בחצי מלון 853 מ"ג של אשלגן, שעוזר בהגנה מפני מחלות לב ומפני לחץ דם גבוה, והוא דל יחסית בקלוריות.
מצרכים:
2 מלונים קטנים מהסוג העגול
2 כוסות תותים, חצויים
1 כוס פירות יער
¼ כוס מיץ תפוחים טבעי, או תפוזים
½ 1 כפות מיץ לימון
כפית סוכר, מעורבת בכף דבש נוזלי
עלי נענע קצוצים דק
אופן ההכנה:
לחתוך כל מלון לשניים. להוציא מכל חצי עיגולי מלון בעזרת מכשיר מיוחד לכך, או בעזרת כפית קטנה. להשתדל להשאיר בכל חצי מלון דופן של כחצי ס"מ.
לערבב את כדורי המלון עם חצאי התותים ופירות היער.
בכלי נפרד לערבב היטב את מיץ התפוחים, מיץ הלימון הסוכר והדבש, להוסיף את הנענע - לשפוך על תערובת המלון ולערבב קלות.
ניתן להוסיף כף או שתיים של ליקר כלשהו (תפוזים, קלמנטינות, קסיס...)
להגיש צונן.
המידע התזונתי נלקח מאתר מכון וינגייט, וכמותו מתכון המלון
בואו לדבר על כך בפורום דיאטה ותזונה