מה? תפוח אדמה
עשר עובדות ועוד קצת על אחד המאכלים הנאכלים והאהובים ביותר בארצנו - ביום ראשון: תפוחי אדמה
מה יש להכיר, תפוחי אדמה, נו.
מסתבר שלא כך הוא הדבר, לא מדובר רק בדבר החום הזה, על הצלחת, הדבר שבמחי יד הופך להיות פריך, נימוח, מתוק, מתוח, עשיר, דל - כל מה שתרצו בפקעת אחת תמימה למראה.
בעולם קיימים אלפי זנים שונים של תפוחי אדמה. בארץ גדלים עשרות זנים. לכן כשאנו מבשלים חשוב לבחור את הזן המתאים למתכון. יש תפוחי אדמה שבהרתחה לא יתפוררו ויישארו קרובים לצורתם הטבעית, יש שישמרו על צורתם רק באפיה, ויש שיתפוררו בקלות. יש זנים שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש שמתאימים לסלט (זנים כאלה בדרך כלל אינם מתפוררים בבישול והמרקם שלהם חלק ולח) ויש זנים שבהכנת פירה יוצרים מחית אחידה, יבשה, ללא סיבים או גושים. כדאי להקפיד אפוא על רכישת זן תפוח האדמה הנכון על פי השימוש שהוא מתאים לו.
מתוק לו מתוק לוכאשר תפוח האדמה נמצא בטמפרטורה נמוכה, 2-7 מעלות צלזיוס (כמו זו שבמקרר) העמילן הופך לסוכר, תפוח האדמה מקבל טעם מתקתק ובטיגון מתקבל ממנו צ'יפס חום כהה. בטמפרטורה גבוהה מ- 8 מעלות תופעה זו אינה מתרחשת ונשמר טעמו האופייני של תפוח האדמה.
דל קלוריותתפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C, 21% מהערך היומי המומלץ של אשלגן, 3 גרם של סיבים תזונתיים, וכל זה "במחיר" של 100 קלוריות בלבד.
ערכים..כדי שתפוחי האדמה לא יפסידו בשעת בישול מערכם התזונתי רצוי לבשלם בקליפתם לאחר שנשטפו היטב. אם אין מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם רצוי לבשלם במעט מים ובסיר מכוסה היטב, במי הבישול ניתן להשתמש למרקים ורטבים.
גודלככל שתפוחי האדמה גדולים יותר כך הם ניתנים לאחסון לזמן ארוך יותר. תפוחי אדמה נשמרים היטב בטמפרטורה של 8-25 מעלות, בחושך ובאווירה שאינה יבשה מדי. הטוב ביותר בתנאים ביתיים בשקיות נייר חום.
צבעכאשר תפוח האדמה מקבל גוון ירוק הדבר מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור וטעמה עלול להיפגע מאד.
מי אוהב תפוחי אדמההציבור בישראל צורך כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע. הכמות אינה משתנה לאורך השנה.
המצב בטטה?קיימת הנחה שהבטטה היא קרובת משפחה של תפוח האדמה, אך למעשה אין ביניהם כל קשר בוטני
המטרה: החללבאוקטובר 1995 תפוח האדמה היה הירק הראשון שגודל מחוץ לכדור הארץ. סוכנות החלל האמריקאית נאס"א החלה בפרויקט שמטרתו להאכיל אסטרונאוטים השוהים זמן רב בחלל, ובעתיד הרחוק להאכיל מושבות חלל שלמות.
חשמל בכפות ידייךבאמצעות תפוח אדמה ניתן להפיק זרם חשמלי נמוך, כיצד עושים זאת? נועצים בתפוח האדמה חוט תיל נחושת וחוט תיל אבץ באורך עשרה סנטימטרים, החוטים צריכים להיות במרחק 2 סנטימטרים זה מזה, ממתינים מעט עד שעסיס תפוח האדמה יתחיל להשפיע על חוטי המתכת. כעת ניתן לחבר את הקצוות החופשיים של חוטי המתכת לנורה של פנס או לשעון דיגיטאלי ולהפעיל אותם.
מידע על זני תפוחי אדמה ומתכונים מתפרסמים באתר "דוד משה"