תזונת ילדים על פי הרפואה הסינית

(0)
לדרג

מדוע ילדים נוטים לחום גבוה וכיצד ניתן לאזן נטייה זו באמצעות תזונה נכונה? פרופ' משה שטרנפלד משיב

מאת: פרופ' משה שטרנפלד, מומחה ברפואה פנימית ורפואה סינית

ילדים מטבעם הם יותר טיפוסים של יאנג. חום הגוף גבוה לרוב מזה של המבוגר, על כן הנטייה של הילדים להעלות חום גבוה במהירות מוכרת היטב. מובן שלא כל הילדים הם במצב זה ובוודאי שלא בעקבות מחלות שונות. ברם, כהורים לילדים רגילים עלינו להכיר בתופעה הזו ולנהוג בהתאם לכך בבואנו להאכיל את הילדים.

מזונות חמים ביותר מאד לא מומלצים לילדים ובמיוחד אלו הקטנים. לדוגמא, לא כדאי לתת לילדים לאכול שום או סחוג. בימים חמים לא רצוי לתת להם גם מזונות פחות מחממים כמו אכילת תפוזים או אשכוליות. לא רצוי לתת להם דברים חמוצים כולל לא קטשופ המכיל חומץ וגם עגבניות, שבחלקם מחממים. מזונות עם חומרי שימור וצבעי מאכל, מתפרקים בכבד ומחממים אותו. זה גורם לחימום של הגוף כולו ובכך אנו בעצם מזיקים לגוף. טיגון או מזונות על האש, מחממים ביותר, מובן שאיננו ממליצים לילדים לאכול אותם.

הבעיה היא שילדים בישראל אוהבים שניצל, וברוב המקרים הוא מטוגן. בכך אנו מחממים את הילדים וגורמים להם לנזק. החטיפים ברובם גם הם עשויים עם חומרי שימור וצבעי מאכל, חלקם גם עובר טיגון ובכך הם הופכים לחמים. המזון המהיר אותו הילדים ברחבי העולם כה אוהבים, ברובו נוטה לחמם. הבשר האדום מחמם מאד, וזאת בשונה מעוף או הודו שהם ניטרלים.

אז מה בכל זאת מומלץ לתת לילדים?

אנו כעת בתחילת האביב והימים החמים כבר בפתח. המלצתי לנסות ולמתן את הילדים ממזונות מחממים ולחנך אותם לאכול יותר ירקות ופירות. גם ארגון הבריאות הבינלאומי מכיר בחשיבות אכילת הרבה פירות וירקות. הניסיון של כל שיטה רפואית מראה כי למנוע יותר קל מאשר לטפל במחלה. הגוף יכול להתגבר בקלות על "חטא" שנעשה לעיתים רחוקות ולשמור על מצב הבריאות. אך פגיעה מתמשכת ורבה במזונות או בשתייה המתוקה גורר עלייה בחום הגוף.

סכנה מתפשטת

מדוע חום רב בילדים מזיק? הנזק נובע מכך שעודף החום גורם להתייבשות הנוזלים בגוף ולהפרת האיזון של משק הנוזלים התוך תאי והבין-תאי. התוצאה יכולה להיות רחבת טווח של נזקים ועד כדי נזקים בלתי הפיכים. החום גורם על פי הפילוסופיה הסינית לכליאת דם ואנרגיה במקומות שונים בגוף. כליאת אנרגיה יכולה לגרום בין היתר, לגידולים שפירים.

כליאת דם, שזו דרגת חומרה גבוהה יותר, יכולה להסתיים בגידולים ממאירים. כן זה יכול להיות ביטוי של דלקות, מורסות ועד כדי צורך במעורבות כירורגית או מתן אנטיביוטיקה. הנטייה למחלות חום, כולל זו הנגיפית, תהיה קשה יותר, עם נטייה לסיבוכים רבים יותר. הבעיה של ההורים הוא בפיתוי הרב העומד בדרכם של הילדים ובפרסומים הרבים השוטפים את מוחם של הילדים הרכים.

"הכל מתחיל מחינוך"

קשה לעמוד בדרישת הילדים לקבל מה שהחבר או החברה קיבלו. הטעם המיידי מצוין והיצר ממתין בפתח ודוחף לעשות את החטא. אז אנא אנו באים? מה אנו יכולים לעשות בכדי להפחית את הנזקים מילדנו? הדרך היחידה אותה אני רואה כרגע היא חינוך. עם כל הקשיים כדאי לנסות ולהקנות לילדים הרגלי אכילה טובים ונכונים כבר מהלידה. גם אם הילד יונק, האם צריכה לקחת בחשבון כי כל מה שהיא אוכלת מגיע אל התינוק דרך החלב, ובכך התינוק מושפע לכאורה בבלי דעת, עם כוונה טובה לעזור ולגדל ילד בריא ולכן ההנקה.

עלינו כהורים לשמש דוגמא לילדים, ובנוסף לא לתמוך בהם להשיג את הפיתויים בקלות רבה. לשאוף להפחית את מידת שטיפת המוח הסמויה של הפרסומות שזה יכול להיות חיובי ביותר גם לגבי עוד עניינים הקשורים בהתפתחות המוח של הילדים הנחשפים לטלוויזיה כבר מהימים הראשונים לחייהם.

אני מודע לכך שאני דורך על לא מעט יבלות של הורים רבים. אני מכיר בכך שאין לי שום אחריות אישית על ילדיהם של אחרים. כל שאני מנסה לעשות, זה להאיר לציבור הרחב את הבעיה של השפעת המזון על מצב הבריאות של הילדים ושל כולנו גם כן. אם רק הארתי לאדם אחד או יותר את הדרך הנכונה, דייני. אני מאחל לכולנו להנות מהאוכל הבריא ושלא נזדקק לעזרת הרופאים המערביים או אלו מהמקצועות של הרפואה המשלימה.

בואו לדבר על זה בפורום רפואת ילדים, בפורום תזונה טבעית ובפורום רפואה משלימה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום