מדור טיפים מס' 9

(0)
לדרג

שיפור ספיגת הסידן בגוף, הקלה על התסמונת הקדם-ווסתית ובחירת מסנן קרינה לקראת הקיץ - כל הטיפים הנחוצים

מאת: מערכת zap doctors
כיצד לשפר את ספיגת הסידן

הסידן (קלציום) נחוץ לחיזוק העצמות, השיניים והחניכיים. סידן נחוץ גם לשמירה על קצב לב תקין ותפקוד העצבים והשרירים. ריקי הלוי, רוקחת חברת נובארטיס OTC, המשווקת את התוסף סידן סנדוס, מסבירה כיצד לשפר את ספיגת הסידן בגופנו:

ויטמין C מסייע בספיגת הסידן. מומלץ לקחת ויטמין C בזמן לקיחת הסידן, או לאכול מזון מועשר בויטמין C כמו פרי הדר.

חומצת אמינו "ליזין" מסייעת בספיגת סידן. מומלץ לאכול מזון העשיר בחומצה זו כגון: ביצים, דגים, שעועית ומוצרי סויה.

מומלץ לחלק את נטילת מנות הסידן במהלך היום. מחקרים מראים כי האפקטיביות גדולה יותר בנטילת 2-3 מנות במהלך היום, בהשוואה לנטילת מנה גדולה אחת הנלקחת פעם ביום.

מומלץ לשלב את הסידן עם מגנזיום.

יש להימנע מלקיחת ברזל וסידן ביחד, מאחר שעלולה להיות הפרעה הדדית בספיגה.

רמות גבוהות של זרחן בדם יכולות לגרום להפרשה מוגברת של סידן בשתן. לכן יש להפחית או להימנע ממשקאות קלים, המכילים זרחן בכמות גבוהה.

מומלץ לצמצם בצריכת ג'אנק פוד, אלכוהול, קפאין, מאחר שהם מובילים לעלייה באיבוד הסידן מהגוף ולירידה בשיעור ספיגת הסידן.

חומצה אוקסלית מפריעה לספיגת הסידן ממערכת העיכול. לכן יש לקחת את הסידן בנפרד ממאכלים המכילים חומצה אוקסלית. מזונות המכילים חומצה זו כוללים שקדים, סלק, קשיו, כרוב ותרד.

מנות גדולות של סובין חיטה יכולות להפריע בספיגת הסידן. לכן יש להפריד בין מזונות המכילים סובין לבין לקיחת הסידן.

יש לבדוק האם נלקחות במקביל תרופות אחרות שיכולות להפריע לספיגת הסידן. במקרה זה, יש להיוועץ ברופא המטפל.

המנות המומלצות של סידן נעות בין 800 ל-1,500 מ"ג ליום.

טיפים להקלה על התסמונת הקדם ווסתית

כנשים וכנשות מקצוע, איכות חיים ותפקוד מיטבי הוא תנאי הכרחי עבורנו. כל חודש אנו נזכרות בחובות הנשיים שלנו. תזונה ופעילות גופנית מתאימה יכולות להקל על חלק מהתסמינים של התסמונת הקדם ווסתית שרבות מאיתנו סובלות ממנה.

תסמונת קדם ווסתית מתייחסת לתסמינים הגופניים והנפשיים המתרחשים לפני תחילת המחזור החודשי. היא תוקפת בכל זמן אפשרי במשך תקופת הפוריות של האישה, והשיא מתרחש בדרך כלל בגילאים 20-30.

לתסמינים הרבים יש שלוש השפעות עיקריות:

שינויים במצב הרוח, כגון: דיכאון, רגישות יתר, עצבנות, רגשנות עד בכיינות ועוד.

שינויים בריכוז: שיכחה, בלבול ועוד.

שינויים גופניים: רגישות בחזה, נפיחות, בצקות, כאב ראש, כאבי גב , קשיי שינה, בחילות , צורך מוגבר בפחמימות מתוקות ... ומה לא.

בחשבון פשוט "מבלות" נשים בתסמונת זו כחודש בשנה במשך כל שנות הפוריות שלהן.

איך משתחררים ומקלים במעט על חלק מהסימפטומים?

מחקרים אחרונים הוכיחו כי לבירה שחורה השפעה חיובית להקלה על הסימפטומים המאפיינים את התסמונת הקדם ווסתית.

בירה שחורה הינה משקה טבעי העשוי מלתת שעורה אך ללא אלכוהול או קפאין. בתהליך היצור של הבירה השחורה מקטינים את כמות השמרים ומקצרים את זמן התסיסה, כך שכמות האלכוהול הנוצרת היא זניחה.

בירה שחורה מכילה גם מינרלים שמקורם בלתת כמו מגנזיום, אשלגן וסידן הידועים בהשפעתם על טון השרירים והרפייתם.
נשים בגיל הפוריות ואלו הנוטלות גלולות הינן בעלות ערכים גבוליים של ויטמינים מקבוצת B, בעיקר ויטמין B6. חוסר יחסי בויטמין זה הוא אולי חלק מההסבר לשינויים במצב הרוח שנשים הנוטלות גלולות מרגישות. כוס משקה בירה שחורה עשירה בויטמין B6 משפיע על איזון הרגשות.

הרכב המומסים בבירה שחורה דומה לזה של ההרכב המומסים בדם, דבר הגורם להחזרה טובה של נוזלים ומלחים ללא צבירה של נוזלים או בצקות מהם סובלות נשים בעיקר בתקופה זו.

טיפים נוספים להקלה על התסמונת הקדם ווסתית:

- הפחתה בצריכת מלח בתפריט יכולה להקטין את הנפיחות והבצקות.

- תפריט עשיר בפחמימות מורכבות כמו לחם, פסטה, דגנים ועוד יכולים לעלות את הסרוטונין הנשי המדוכא ולאזן מעט את השינויים במצב הרוח.

- הפחתה בצריכת קפאין ואלכוהול יורידו את מפלס הרגישות.

- צריכה של מזונות עשירים בסידן נמצאה גם היא כמפחיתה חלק מהתסמינים.

- מזון עשיר במגנזיום ומינרלים נוספים תורמים להרפיית השרירים, דבר המקל גם הוא על כאבי הגב השרירים והראש.

- וויטמין 6B הידוע כ"וויטמין המוראלי" יכול להשפיע על איזון מצב הרוח.

- שתייה מרובה תמיד חיונית ועוזרת.

- טכניקות הרפייה כמו מדיטציה ויוגה מפחיתות גם הן את הסטרס וחוסר הנוחות.

- להרבות בפעילות גופנית.

הטיפים נכתבו על ידי לימור בן חיים, דיאטנית קלינית - מאלטי.

בחירת מסנן קרינה לקראת עונת הקיץ

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לציבור להשתמש בתכשיר מסנן קרינה בעל מקדם הגנה (SPF) של 15 ומעלה. מקדם ההגנה, הוא המספר המופיע על האריזה אשר מהווה מדד לפרק הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני כוויות השמש הנגרמות מהקרינה, בהשוואה לזמן שבו העור של אותו אדם, מאדים ללא הגנה.

אם, לדוגמא, לוקח לעור ללא הגנה להאדים כ-10 דקות, השימוש בתכשיר מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה יאריך, תיאורטית, את פרק הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר למשך כ-2.5 שעות. פרק הזמן הנדרש להיווצרות כוויה על העור תלוי בסוג העור של האדם, בשעת היום בעת החשיפה לשמש, עונת השנה ועוצמת הקרינה המוחזרת מהקרקע. על כן ההמלצה הכללית לציבור, היא להשתמש בתכשיר עם מקדם הגנה 15, לפחות. מומלץ למרוח כחצי שעה לפני היציאה מהבית שכבה נדיבה של מסנן קרינה ולחדש את המריחה כעבור שעתיים. חשוב לזכור בעת השימוש בתכשירים אלה, שההגנה היא אינדיבידואלית ותלויה בגוון העור.

מומלץ לרכוש במחיר הכדאי ביותר:

קיים מגוון רחב של מוצרים ויצרנים של מסנני קרינה בישראל. רוב החברות עורכות מבצעים שונים לקראת הקיץ, מומלץ לעקוב אחר הפרסומים בכלי התקשורת ולרכוש תכשיר במחיר הכדאי ביותר. בנוסף חשוב לדעת כי בבתי המרקחת של חלק מקופות החולים ניתן לרכוש סוגים שונים של מסנני קרינה בהנחה כל השנה. כמו כן, במסגרת מבצעי הנחה שונים לקראת הקיץ של קופות החולים ניתן ליהנות מהנחה של עד 60% מהמחיר לצרכן בזכות ביטוחי הבריאות המשלימים. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה להעדיף מסנני קרינה המצוין עליהם במפורש כי הם מגנים מפני קרינת UVA (קרני שמש ארוכות) ומפני קרינת UVB (קרני שמש קצרות) גם יחד. למרבית היצרנים והיבואנים בישראל ישנם מסנני קרינה המספקים הגנה משני הסוגים.

לא קיימים 100 אחוזי הגנה:

חשוב להדגיש כי פרסומים שונים לגבי 100 אחוזי הגנה עלולים להיות מבלבלים ואף מטעים. יש לזכור כי לא קיים תכשיר המסנן 100 אחוז מהקרינה. ככל הידוע כיום למומחי העור בארץ ובעולם, אין תכשיר המסוגל להגן על העור באופן מלא ומוחלט מפני קרינת UV. קיימת הפרדה בין יכולת ההגנה של התכשירים מפני קרינת UVA לבין יכולת ההגנה מפני קרינת UVB. ההגנה מפני קרינת UVB על העור אינה מוחלטת ולא ניתן למנוע לגמרי את הפגיעה בו. המומחים מעריכים שתכשיר עם מקדם הגנה 15, למשל, עשוי לחסום כ-93% מקרינת UVB. לגבי הגנה מפני קרינת UVA, התקן שנקבע באוסטרליה מציין הגנה של עד מקסימום 90%.

אין להסתפק במסנן קרינה:

יש לזכור כי מסנני הקרינה מיועדים לשימוש רק בנוסף לשאר אמצעי ההגנה האחרים, כמו צל, שהיה מחוץ למבנה רק בשעות הבטוחות, לפני 10:00 בבוקר ואחרי 16:00 אחר הצהריים, חבישת כובע, לבישת חולצה בעלת שרוולים, הרכבת משקפי שמש, ולא במקומם. בכל מקרה, אין ביכולתם של מסנני הקרינה להגן באופן מוחלט על העור, והם מהווים "קו הגנה אחרון" על הגוף.

בואו לדבר על זה בפורום מיניות האישה, בפורום דימומים גינקולוגיים בלתי סדירים ורפואת נשים, בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס ובפורום אינטגרטיבי לרפואת עור, אסתטיקה וקוסמטיקה טבעית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום