השומן הבטני - איבר בפני עצמו

(0)
לדרג

על היקף המותן כבר שמעתם? הצטברות של שומן באברים הפנימיים בחלל הבטן מגדילה הסיכון למחלות לב וסוכרת

מאת: ד"ר סילבינה מצקין לוי

אחד הפרמטרים המדוברים ביותר כיום בתחום ההשמנה הוא ההשמנה הבטנית. מסתבר שהבריאות שלנו מושפעת לא רק מהשומן שבגופינו, אלא מהמקום שבו השומן נוטה להצטבר.

מהי למעשה השמנה בטנית? מדובר בהצטברות של שומן באברים הפנימיים בחלל הבטן. הצטברות שומן זה מסוכנת מאוד; אנשים עם השמנה בטנית נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וסוכרת מסוג 2.

ההשמנה הבטנית, היקף מותן העולה על 102 ס"מ בגברים ו-88 ס"מ בנשים, מהווה כיום אחד הקריטריונים המרכזיים בהגדרת התסמונת המטבולית בנוסף ליתר שומנים בדם, יתר לחץ דם וסוכרת. ולכן מדידת היקף המותניים הפכה להיות מדוייקת יותר לקביעת גורמי הסיכון למחלת לב וטרשת עורקים.

מדוע זה קורה?

ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות עולה כי תאי השומן בגוף מפרישים חומרים רבים בעלי השפעה "שלילית" על המערכת ההורמונלית ועל חילוף החומרים בגוף. לצד חומרים אלה, ישנם חומרים אחרים בעלי השפעה "חיובית", כגון האדיפונקטין שזהו הורמון שמגביר את הרגישות של תאי הגוף לאינסולין, מפחית את רמת השומנים בדם ומדכא תיאבון. ידוע כי ככל שהיקף המותן גדול יוצר והשומן הבטני רב יותר, כך ישנה פחות הפרשה של אדיפונקטין, וכתוצאה מכך פחות רגישות לאינסולין, עלייה בשומני הדם ועלייה בתיאבון.

בתחילת שנות ה-90 גילו חוקרים מערכת חדשה: "המערכת האנדוקנבינואידית". שמה נגזר מצמח הקנאביס. מדובר במערכת הקיימת באזורים שונים בגוף המייצרת חומרים טבעיים שנקראים קנבינואידים, והם אלו שגורמים להשפעה השלילית על המערכות שלנו - עלייה בתיאבון, בשומני הדם וברמות הסוכר. הקולטנים של מערכת זו נקראים CB1, והם נמצאים בכל הגוף, במוח, בכבד, בשרירים ובלבלב, וכולם מעורבים בחילוף החומרים ובהצטברות שומן.

לאחרונה אושרה בישראל תרופה חדשה בשם אקומפליה (רימונבנט), תרופה ראשונה החוסמת באופן סלקטיבי את קולטני CB1, ובכך מסייעת לשפר מספר גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים בו זמנית על ידי הפחתת השומן התוך ביטני, העמידות לאינסולין ושיפור המטבוליזם של הסוכרים והשומנים באופן ישיר. הדבר מתבטא בין השאר בתופעות הבאות:

בהפחתת הטריגליצרידים בדם.
בשיפור הרגישות לאינסולין בחולי סוכרת (הפחתת HBA1C).
בהעלאת הכולסטרול הטוב (HDL).
בהפחתת היקף המותניים והפחתה במשקל (הפחתה של כ- 8.5 ק"ג תוך שנה וצמצום היקף המותניים בכ- 8 ס"מ תוך שנתיים).

בכנסים האחרונים לסוכרת הוצג המנגנון הייחודי של אקומפליה, שהראה עליונות על טיפולים אחרים. זאת, משום שאקומפליה פועלת על החלק המרכזי והפריפרי, וכי יעילותה היא מעבר להפחתה במשקל בלבד.

אקומפליה מגובה במחקרים רבים שמצביעים על יעילותה ובטיחותה, ובכלל זה נתונים ממחקרי RIO, אשר בדקו למעלה מ-6,600 מטופלים ברחבי העולם. תוצאות המחקרים הצביעו על הפחתה משמעותית במשקל הגוף והיקף המותניים, ירידה של ערכי המוגלובין A1C, ירידה של טריגליצרידים ועלייה של ערכי HDL כולסטרול.

אין מדובר ב"תרופת פלא", גם לא בתרופה להרזייה. כדי להנות מהשפעת התרופה יש להקפיד לסגל אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית; שינויי הרגלים ממשיים יובילו להפחתה מתונה והדרגתית במשקל שתישמר לאורך זמן.

ד"ר סילבינה מצקין לוי היא מומחית לרפואה פנימית ויועצת תזונה ומנהלת המרפאה לטיפול בהשמנה בשיטת ד"ר לוי.

בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום