התייחסות לקלוריות: סופרים ומרזים

(0)
לדרג

ספירת קלוריות היא אמצעי לתכנון בקרה ושליטה על המזון הנכנס לגופנו. מה עדיף - חפיסת שוקולד או ארוחה?

מאת: רחל גרנות

גופנו צורך אנרגיה הדרושה לו לעצם קיומו הפיסי והנפשי; זהו הדלק המניע את מערכות הגוף ומספק להן את כוחן. כולנו זוכרים בדרך כלל שאכלנו כריך או רבע עוף, אך שוכחים את הדברים הקטנים (כגון: עוגיה, בורקס וכד') שמצטברים להרבה מאוד קלוריות והם לעיתים הסיבה שלא יורדים במשקל. 1,000 קלוריות יכולות להיות המון אוכל או כמעט כלום; כלומר, זו יכולה להיות ארוחה גדולה, משביעה וטעימה, או משהו קטן, טעים ולא ממש משביע ובעיקר מייצר תחושה של "עוד".

1,000 קלוריות יכולות לכלול: סלט גדול, 2 פרוסות לחם רגיל או 4 פרוסות לחם קל + גביע גבינת קוטג' 5% (250 גרם) + ביצה + 2 שיפודי הודו + תפוח אדמה אפוי + תפוח עץ + בננה + שוקולד מקופלת. לעומת זאת, 1,000 קלוריות יכולות להיות רק 3 משולשי פיצה או 3/4 גליל פרינגלס או 6 בורקס קטנים או 6 פחיות משקה ממותק או 10 עוגיות שוקולד צ'יפס או 150 גרם פיצוחים.

ערך קלורי

חשוב להיות מודעים לכל מה שנכנס לפה; זכרו כי כל דבר נחשב. הדרך הטובה ביותר היא לערוך רישום, כדי למנוע אכילות לא מודעות. האדם, כמו יצורים אחרים, מסוגל לאגור אנרגיה כדי להשתמש בה בעת הצורך. שלא כמו במכונית, אנו זקוקים לאספקה שוטפת של הדלק הזה לא רק בשעת נסיעה, אלא גם בשעת מנוחה. הגוף מקבל את חומר הדלק מהמזון שאנו אוכלים וממחסני השומן שבהם הוא משתמש בין הארוחות או בזמן צום ממושך, וכמובן בזמן דיאטה.

כמות האנרגיה במזון נמדדת ביחידת מידה הנקראת קלוריה. קלוריה היא כמות של אנרגיית החום הדרושה, כדי להעלות את הטמפרטורה במעלת צלזיוס אחת בגרם אחד מים (בין 15-16 מעלות צלזיוס). ערכם הקלורי של המזונות נקבע לפי מרכיביהם העיקריים: פחמימות, שומנים וחלבונים; לדוגמא, מגרם אחד של פחמימה או חלבון, הגוף מפיק אנרגיה השווה ל-4 קלוריות. מגרם אחד של שומן הוא מפיק אנרגיה השווה ל-9 קלוריות.

אמצעי בקרה

הודות למודעות הגוברת לערכם הקלורי של המזונות, כמעט על כל מוצר רשום הערך הקלורי של מרכיביו. אולם, רוב היצרנים מתייחסים רק ל-100 גרם של המוצר, וזו כמות וירטואלית שאיננה נותנת תמונה מדוייקת לגבי ערכו הקלורי הכולל. מכיוון שאנחנו אוכלים מנות ולא 100 גרם, הרי זה מתפקידינו לחשב את הערך הקלורי של המנה שאנחנו אוכלים.

מספר הקלוריות נותן לנו מושג על ערכו של המאכל ומלמד אותנו אם הוא "זול" או "יקר" מבחינת קלוריות ואם כדאי לצרוך אותו. בחישוב בקלוריות לא ניתן לדייק לחלוטין בספירת הקלוריות (וגם אין צורך בכך), לכן עדיף לזכור סכומי קלוריות עגולים, במקום להתאמץ לזכור סכום מגוחך כמו 47.8 קלוריות; מספיק לזכור כמה קלוריות יש במנה. ספירת קלוריות היא בסך הכל אמצעי לתכנון בקרה ושליטה, אין זו מטרה בפני עצמה, זכרו מה הערך הקלורי של מנה.

^^מה אפשר לאכול במקום חפיסת שוקולד (100 גרם, 500 קלוריות)?^^

6 פרוסות לחם רגיל או 12 פרוסות לחם קל או סלט + חביתה + לחם רגיל + מעדן + תפוח עץ + אגס + שוקולד מקופלת.

רחל גרנות פיתחה ומנחה תוכנית ייחודית לירידה במשקל ושמירה על הישגים במרכז הרפואי "הרצליה מדיקל סנטר".

בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום