על השמנת יתר ורעלת הריון

(0)
לדרג

מחקר: השמנה מגבירה הסיכון לרעלת הריון; נשים במשקל עודף מצויות בסיכון גבוה פי שלושה מנשים בעלות משקל תקין

מאת: מערכת zap doctors

רעלת הריון מהווה כיום את אחד הסיבוכים החמורים ביותר של ההריון. סימניה העיקריים של התסמונת הם הופעה פתאומית של יתר לחץ דם אצל נשים שהיה להם לחץ דם נורמלי לפני ההריון. התסמונת מלווה באיבוד חלבון בשתן עקב פגיעה בכליה אצל אישה שלפני כניסתה להריון הייתה בעלת כליה תקינה.

לפעמים נוצרים סיבוכים של נזק לכבד, ירידה בכמויות טסיות הדם והתמוססות של הכדוריות האדומות. מצב זה הקרוי Hellp הוא אחד הסיבוכים הקשים ביותר של התסמונת. סכנת חיים מתפתחת כאשר התסמונת מחריפה והאישה מפתחת פרכוסים דמויי אפילפסיה ועלולה לסבול מאובדן הכרה ושטף דם מוחי.

הריון בסיכון: גורם ההשמנה

מחקר חדש, שנערך על ידי המחלקה הגינקולוגית ומחלקת היולדות באוניברסיטת אודין שבאיטליה, קובע כי נשים הסובלות מהשמנת יתר נמצאות בסיכון גבוה לחלות ברעלת הריון. המחקר בחן את הקשר שבין עודף משקל לבין הריון בסיכון וקבע כי קיים קשר הדוק בין משקל יתר לבין התפתחות רעלת הריון.

במחקר השתתפו 916 נשים בהריון, אשר ילדו בתאריכים שבין 1 בינואר 2006 ועד 31 באוגוסט 2006. טרם כניסתן להריון נמדדו הנשים באמצעות המדד המקובל להערכה של עודף משקל, שהינו מדד מסת הגוף, המכונה BMI - Body Mass Index, המבטא את היחס שבין המשקל לגובה בריבוע. מחקרים רבים מציינים שערכי BMI הנמוכים מ-18.5 מהווים מדד לתת משקל, ערכי BMI המצויים בטווח שבין 18.5-24.9 מציינים את טווח המשקל הנורמלי, ערכי BMI שבין 25-29.9 מציינים עודף משקל וערכי BMI מעל 30 נחשבים כעודף משקל קיצוני.

מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו במהלך המחקר התקבלה תמונת מצב דרמטית עבור הנשים הסובלות מהשמנת יתר. במחקר נמצא כי בקרב 19.6% מהנשים בהריון אשר מדד מסת הגוף שלהן הצביע על BMI מעל 30, התפתחה רעלת הריון, לעומת התפתחותה של המחלה בקרב 4.3% מהנשים בעלות BMI נורמלי (כלומר סיכון פי 5.7). לאמור, נשים הסובלות מהשמנת יתר נמצאות בסיכון יתר להתפתחותה של רעלת הריון לעומת נשים הנמצאות במשקל תקין.

ד"ר חמוטל מאירי, דוקטור לנוירו-ביולוגיה, שעוסקת בחקר הריון בסיכון במסגרת תפקידה כמנכ"ל חברת דיאוגנוסטיק טכנולוג'יס המתמחה בפיתוח שיטות לגילוי מוקדם של רעלת הריון, הסבירה כי "רעלת הריון היא תופעה המאפיינת כ-3%-5% מהאוכלוסייה בישראל ועשויה לגרום לתמותה ותחלואה של האם או העובר. נכון להיום, ישנן השערות לגבי גורמי המחלה ומחקרים אלה מצטרפים לידע רפואי ההולך ומצטבר בידנו, המצביע על גורמים סביבתיים והתנהגותיים שמגדילים את הסיכון לרעלת הריון. בין הגורמים ניתן למנות אנורקסיה, חשיפה לזיהום אוויר והריון בגיל הנעורים או בגיל מאוחר.

עם זאת, חשוב להדגיש כי רעלת הריון היא מחלה שיש לה גורמים רבים, וגם נשים עם משקל נורמלי עלולות לפתח את המחלה. הדרך הטובה ביותר לפתח מניעה וריפוי היא באמצעות הגילוי המוקדם. ככל שרעלת הריון מתגלה בשלב מוקדם, כך עולים סיכויי המניעה הריפוי והטיפול, באמצעות השגחה רפואית צמודה, מודעות של כל המערכת הסובבת, ושימוש בתוספי מזון או טיפול תרופתי מונע במידה שהרופא מוצא לנחוץ". ד"ר מאירי מוסיפה כי "באמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לעקוב אחר מצב ההריון ולהתאים לו טיפול וליווי רפואי הולם".

המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי לגינקולוגיה ומיילדות היוצא בגרמניה (Archives of Gynecology and Obstetrics) ומצטרף לשורה של מחקרים רבים שהתפרסמו לאחרונה בתחום העוסק בגורמי הסיכון המובילים לרעלת הריון.

ובתוך כך נודע, כי במחקר קודם שפורסם בכתב העת המדעי לאנדוקרינולוגיה ומטבוליזם היוצא בארצות הברית (Trends in Endocrinology and Metabolism), נמצא כי נשים אשר מדד מסת הגוף שלהן הצביע על משקל עודף נמצאות בסיכון כפול להתפתחותה של רעלת הריון מאשר נשים הנמצאות במשקל תקין.

כמו כן, בקרב נשים הסובלות מעודף משקל קיצוני (BMI מעל 30) עולה הסיכון פי שלושה ביחס לנשים שמשקלן תקין. במהלך המחקר נמצאו סמנים דלקתיים מוגברים בכלי הדם של נשים הלוקות ברעלת הריון, לעומת נשים בהריון שלא לוקות בה. תופעה דומה נמצאה גם בנשים עם עודף משקל אשר נתגלו בהן מדדים דלקתיים מוגברים. מסקנות המחקר הן כי נשים הסובלות מהשמנת יתר ואשר כתוצאה מכך מופיעים בגופן מדדים דלקתיים, הם אלו המשפיעים על התפתחות רעלת הריון.

יצוין כי עד היום נייר העמדה של הקולג' האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה (ACOG) קבע שרק BMI מעל 35 גורם לעליה בסיכון לרעלת הריון ומחקר זה מראה בצורה בהירה וחד משמעית שהסיכון מתחיל כבר בעודפי משקל נמוכים הרבה יותר. עם זאת, לא כל אשה שמנה תפתח רעלת הריון. המחקר מראה שאם בכלל האוכלוסייה רעלת הריון מופיעה בכ-5-7%, אצל נשים עם BMI גבוה, הסכנה גדלה לכ-10%-17% ותלויה במידת עודף המשקל.

בואו לדבר על זה בפורום הריון ולידה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום