קשר חברתי: השמנה בקרב נערות

(0)
לדרג

מחקר חדש מצביע על קשר בין השמנה לדימוי עצמי נמוך בקרב נערות. הטיפול בהשמנה, מסתבר, מתחיל בראש

מאת: ד"ר אסנת רזיאל

השמנת יתר קיצונית בקרב מתבגרים היא בעיה גוברת והולכת. כמו כן, הנוער של היום עסוק בצורה אובססיבית מדי בבעיות של דימוי חברתי. אולם, ניתן לעזור לו על ידי תמיכה, שיפור הביטחון והדימוי העצמי ובנוסף חינוך ושימת דגש על הרגלי חיים בריאים.

מחקר חדש המתפרסם בגיליון ינואר של העיתון הרפואיArchives of Pediatrics and Adolescent Medicine מציג נתונים מעניינים לגבי השמנת נערות. המחקר קובע כי נערות מתבגרות אשר ממקמות את עצמן בתחתית הסולם החברתי בשל דימוי עצמי נמוך, הן בעלות סיכוי גבוה יותר להעלות במשקל במשך הזמן מאשר חברותיהן, בעלות הדימוי החברתי המקובל והפופולארי יותר, בעיני עצמן ובעיני החברה.

לדברי ד"ר עדינה. ר. למשואו, עורכת המחקר, "בהתבסס על הממצאים, תוכניות למניעת השמנה בקרב נערות מתבגרות מעבירות את הפוקוס שלהן לעזרה לשיפור הדימוי העצמי הנמוך. התוכניות כוללות סיוע לנערות להרגיש טוב יותר עם עצמן, תוך כדי חינוך להרגלי תזונה.

השמנת יתר קיצונית

במחקר השתתפו 4,446 נערות בגילאי 12-18 והן נטלו בו חלק במשך כשנתיים. כולן התבקשו על ידי החוקרים לדרג את מעמדן בסולם החברתי בסקאלה שבין 1 ל-10. בתחתית הסולם ההגדרה החברתית הייתה: "אנשים שאיש אינו מעוניין להסתובב או להיות בחברתם", ובראש הסולם עמדו אנשים אשר "כולם רוצים להסתובב בחברתם והם נמצאים בפסגת המעמד החברתי בבית הספר". ממוצע הדירוג של הנערות עמד על 7.7, כאשר רק כ 4% מן הנערות דירגו את עצמן מתחת לציון 4 בסולם.

עורכי המחקר הכניסו גם שיכלולים חברתיים שונים כגון הכנסת משק הבית, הערכה עצמית ונתוני מדד ההשמנה BMI. החוקרים מצאו כי בקרב נערות אשר דירגו עצמן בתחתית הסולם החברתי נמצא כי 69% אחוז מהן העלו במשקלן במהלך המעקב של שנתיים שתי נקודות במדד ההשמנה BMI. הנערות הללו העלו בין חמישה לשישה קילו ממשקלן מעבר לצפוי והדרוש להתפתחותן הנורמאלית במהלך תקופת הגיל הנבחנת.

מסקנות המחקר תומכות בממצאים קיימים בנושא השמנת יתר קיצונית בקרב נערות בגיל ההתבגרות, המראים את הקשר בין מעמד חברתי סוציו אקונומי נמוך של נערות לבין השמנת יתר קיצונית. המחקר הנוכחי רק מחזק את ההקשרים הללו בין השמנת יתר קיצונית לבין דימוי חברתי נמוך. אולם, המסקנה המעניינת ביותר של המחקר נוגעת לעובדה כי התערבות לירידה במשקל, המכוונת אל הגורמים הפסיכולוגים של התופעה וממזערת את השפעת חוסר המקובלות, יכולה בעצם להביא לתוצאות ולמניעת השמנת היתר.

הקניית כלים

הטיפול בהשמנה ומניעתה חייב להתחשב גם בגורמים פסיכולוגיים. בשנים האחרונות אנו למדים כי יש לכוון את אוכלוסיית השמנים וללמדם כיצד להתמודד עם לחצים ועומסים רגשיים בצורות מועילות ובריאות. נמצא כי אנשים שמנים מוצאים לעיתים קרובות נחמה באוכל ואכילת יתר מהוה עבורם פתרון מיידי לכעסים ומתחים. הבאת הנושא למודעות המטופל וכיוונו לאפיקים אחרים כמו פעילות גופנית, עשויים להביא הן לירידה במשקל והן לשיפור הדימוי העצמי וההרגשה.

במיוחד חשוב לדאוג להעצמתן של נערות מתבגרות ולהקנות להן כלים להתמודדות עם משימות ואתגרים, לבנות את הביטחון העצמי שלהן ולחנכן לעצמאות וללקיחת אחריות. כמו כן רצוי ללמדן טכניקות להרגעת מתחים ולתת בידיהן כלים להתמודדות עם מתחים. תזונה מאוזנת ועיסוק יומיומי בספורט תגרום לבני נוער להיות רזים יותר ומחושלים יותר מבחינה מנטלית.

ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, מנהלת מלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל, במתחם אסותא.

בואו לדבר על זה בפורום הרזיה ללא דיאטה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום