תזונה ודיאטה: ניפוץ מיתוסים
מיתוסים רבים מיוחסים לתזונה בכלל ולדיאטה בפרט - מפחמימות וחלבונים ועד פירות וממתקים. 21 מיתוסים - 21 אמיתות
אמונות תפלות רבות קשורות ל"מותר" ול"אסור" בכל הקשור לתפריט מאוזן ולמזון בכלל. חלק מהן נכונות ואילו אחרות יכולות אפילו להזיק לבריאותינו. האם אנחנו באמת יודעים מה טוב לנו?
^^להלן ניפוץ מיתוסים בנושא דיאטה ותזונה:^^
1. כדאי לקחת כל יום כדור מולטיויטמין כדי למנוע מחסור - לא נכון. תזונה נכונה ומאוזנת ביום יום, הכוללת פירות, ירקות, מוצרי חלב, בשר, דגים, ביצים ודגנים אינה מצריכה תוספת של ויטמינים.
2. יש להפריד בין פחמימות וחלבונים בארוחה - לא נכון. כל אב מזון מפורק ומתעכל באזורים שונים של מערכת העיכול. המזונות בטבע מופיעים כתערובת של אבות מזון. כך, למשל, החלב עבור כולנו הוא חלבון, אך יש בו כמות לא מבוטלת של פחמימות ושומנים; כך שלמעשה לא ניתן להפריד בין אבות מזון. בנוסף, לא נעשה אף מחקר מדעי שהוכיח את אמיתותה של דעה זו.
3. הדבר הראשון שנוריד בדיאטה הוא לחם - לא נכון. מבחינת קלורית בפרוסת לחם רגיל יש כ-70 קלוריות. באומצה אחת יש כ-400 קלוריות (בערך 6 פרוסות לחם). מה שמשמין בלחם הוא הממרח. הלחם חשוב לגופנו כמקור מצוין לפחמימות מורכבות. כמו כל מזון אחר, יש לשים לב לכמות כללית סבירה וכן מומלץ לצרוך לחם מדגנים מלאים.
4. מרגרינה בריאה יותר מחמאה כי היא מהצומח - לא נכון. רבים מודעים היום לעובדה כי יש להפחית שומן רווי בדיאטה. החמאה אכן מכילה שומן רווי בצורה טבעית. המרגרינה, לעומתה, החלה את "חייה'' כשומן בלתי רווי, אך התהליך בו הוקשה השמן בתוכה הפך את השומן בה לרווי ומזיק.
המרגרינה מיוצרת משומן צמחי, שהוא בדרך כלל דל בחומצות שומניות רוויות ונטול כולסטרול. עם זאת, בתהליך הקשייתה חלק מהקשרים הכפולים בחומצות השומניות הופכים לקשרים יחידים, וכך בעצם עולה אחוז השומן הרווי במרגרינה. באופן כללי, ככל שהמרגרינה מוצקה יותר, אחוז השומן הרווי בה גבוה יותר, ולכן היא נחשבת גם מזיקה יותר
5. בתפוח עץ גדול אותה כמות הקלוריות כמו בפרוסת לחם - נכון. תפוח עץ גדול שוקל כ-150 גרם ויש בו 66 קלוריות, ובפרוסת לחם יש 70 קלוריות.
6. פחמימות משמינות יותר מחלבונים - לא נכון. הדעה הרווחת הינה שבדיאטה יש להתנזר מלחם ופחמימות. אמנם ידוע ש-1 גרם פחמימה שקול ל-4 קלוריות, בדיוק כמו 1 גרם חלבון, ובכל זאת פונים כולם לדיאטות אטקינס ודומותיהן המצמצמות מאד את צריכת הפחמימות. מחקר אוסטרלי מגלה - אין צורך להתנזר מפחמימות או להקטין את כמותן לאחר ירידה במשקל ולא צריך לוותר על המתוקים. המחקר שנערך באוניברסיטת מלבורן באוסטרליה הראה כי אפשר לרזות, ואפילו לשמור על המשקל החדש באמצעות דיאטה עשירה בפחמימות.
החוקרת ד"ר ליז דלברידג' ועמיתיה אספו 173 משתתפים שסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר, ונתנו להם דיאטה דלת קלוריות בת 12 שבועות. לאחר מכן החליפו החוקרים את הדיאטה לנבדקים באופן אקראי: חלק מהם קיבלו דיאטה עשירה בפחמימות, בעוד שאחרים זכו לדיאטה עשירה בחלבונים.
במחקר זה נבדק האם לסוג התזונה שאנשים בוחרים לאחר שירדו במשקל יש השפעה על היכולת שלהם לשמר אותו. החוקרת ועמיתיה הנחו את המשתתפים שקיבלו את הדיאטה העשירה בפחמימות לאכול בעיקר מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך. תוצאות המחקר, שבדק את משקלם של המשתתפים כעבור שנה מתום הדיאטה, הראו כי לתפריט עשיר בחלבונים ודל בפחמימות אין כל יתרון על פני תזונה עשירה בפחמימות.
7. פעילות גופנית חיונית בדיאטה, זו דרך מצוינת לשרוף קלוריות - לא נכון. הפעילות הגופנית אומנם שורפת קלוריות, אך פחות ממה שאנשים נוטים לחשוב. רק ספורטאי מקצועי העוסק מספר שעות ביום בספורט שורף כמות משמעותית של קלוריות. יחד עם זאת, הפעילות מסייעת לשנות את מבנה הגוף והרכבו, מחזקת את הגוף ומונעת ירידה בקצב חילוף החומרים.
8. בשר בקר אינו בריא ומכיל הרבה כולסטרול - לא נכון. בשר הבקר מכיל מינרלים וויטמינים חשובים לגוף; לא כל חלקי הבשר שמנים וישנם חלקי פרה רזים בדיוק כמו חזה עוף.
9. מוצר שכתוב עליו "ללא תוספת סוכר" מומלץ לסוכרתיים - לא נכון. הכוונה ללא תוספת סוכר היא שבתהליך הייצור לא הוסיפו סוכר, אך ייתכן והמוצר הטבעי עצמו מכיל כמות גבוהה של סוכר, ובמקרים אלה המוצר עלול לגרום לעליית סוכר בדם בקרב סוכרתיים; לדוגמה: מיץ טבעי סחוט.
10. הממתיק המלאכותי במשקאות דיאטטיים עלול לגרום לסרטן - לא נכון. כך, למשל, אספרטיים הנמצא במשקאות דיאטטיים כמו דיאט קולה. האספרטיים מורכב מחומצה אספרטית ופנילאלנין. שתי חומצות אלו נמצאות באופן טבעי במזונות ובגוף.
11. העלייה במשקל האופטימלית בהריון היא 9-12 ק"ג - נכון. עלייה במשקל זה מומלצת לנשים שבתחילת ההריון משקלן תקין.
12. ניתן לאכול פירות בכמות חופשית בדומה לירקות - לא נכון. בפירות יש יחסית כמות גבוהה של סוכר; כמות הקלוריות הממוצעת בפרי הינה כ-80 קלוריות, לעומת ירק המכיל כ-20 קלוריות בלבד.
13. לרוב השמנים יש בעיה של חילוף חומרים - לא נכון. הבעיה העיקרית בהשמנה היא אכילת יתר ואובדן תחושת השובע.
14. ב-100 גרם אגוזים יש כ-600 קלוריות - נכון. האגוזים מכילים כמות גבוהה של שומנים ולכן מכילים הרבה קלוריות. ב-100 גרם אגוזי פקאן, לדוגמה, יש כ-700 קלוריות.
15. בפרוסת לחם קלוי (טוסט) יש פחות קלוריות מבפרוסת לחם טרי - לא נכון. ההבדל בין לחם טרי וקלוי הוא בהרכב המים, ומים כידוע הינם חסרי ערך קלורי.
16. שתיית כוס מיץ אשכוליות בבוקר עוזרת לשריפת שומנים - לא נכון. זהו מיתוס נפוץ, כמו המיתוס של שריפת שומנים בבוקר על ידי חומץ או מיץ לימון.
17. מותר לאכול אחרי שמונה בערב - נכון. אנשים רבים נוהגים להפסיק לאכול משעה 19:00, שכן האכילה לפני השינה מזיקה לדעתם. חשוב לדעת שהאכילה בשעות אלה אינה מזיקה, אך הספיגה איטית יותר שכן ייצור החום בשעת השינה נמוך יותר. ניתן, עם זאת, לאכול ארוחה קלה כארוחת ערב וגם בשעה מאוחרת. פרט לכך, לא מומלץ ללכת לישון רעבים וארוחה קלה מפחמימה מורכבת תעלה את רמת הסרוטונין במשך הלילה, מה שיכול לגרום לשינה טובה יותר.
18. כשרמת הכולסטרול גבוהה בדם יש להימנע מביצים - לא נכון. אין צורך להפסיק לאכול ביצים לחלוטין, הביצה היא מקור חשוב לחלבון ולויטמינים, כמו ויטמין B12. ניתן לאכול 2-3 פעמים בשבוע ביצה ולהפחית את כמות השומן הרווי בדיאטה.
19. שתיית משקאות דיאט גורמת להשמנה - לא. אין לנו טעות בכותרת: מחקר חדש מגלה שמשקאות דיאטטיים תוססים גורמים להשמנה. הדעה הרווחת טוענת שמשקאות דיאט, המכילים לעיתים קלוריה אחת בלבד עוזרים להרזייה. ובכן, מיתוס נוסף נשבר: כאמור, משקאות דיאטטיים גורמים, פשוט כך, להשמנה.
במחקר שהציגה ד"ר שרון פ. פוולר נבדקו נתוניהם של קצת יותר מ-1,500 נבדקים בני 25 עד 64, על פני 7 שנים. 622 מהם נהנו ממשקל גוף תקין בראשית הדרך. בסיום תקופת המחקר כבר סבלו שליש מהם מעודף משקל או מהשמנת יתר. הדבר המפתיע שנתגלה במחקר, הוא כי סיכוייהם של אנשים שנהנו ממשקל גוף תקין, ושתו משקאות דיאטטיים בראשית הדרך, להפוך לשמנים היו גדולים הרבה יותר מאשר של אלו שצרכו משקאות רגילים ממותקים בסוכר.
ממצאי המחקר נשמעים, על פניו ובמבט שטחי, מעט מופרכים: איך יכול משקה שמכיל פחות מ-1 קלוריה לכוס לגרום לנו להשמין? ובכן, כאשר אנחנו מספקים לגוף שלנו משקה מתוק אך דל בקלוריות וכאילו "מרמים" אותו, אנו לא באמת מצליחים לעבוד עליו. לאחר שלגמנו מהמשקה, הגוף "מצפה" לקבל גם כמות גדולה של קלוריות. כאשר הוא איננו מקבל אותה, מנגנון הרעב שלנו נכנס לפעולה, והגוף "דורש" מאיתנו שנספק לו עוד קלוריות. שכרינו, כך נראה במקרה הזה, לגמרי יוצא בהפסדנו.
20. חלב הוא הפתרון הטוב ביותר לכאבי אולקוס - לא נכון. כיב קיבה מציק לאנשים רבים ואחד הדברים הנפוצים לעשות בעת כאב הוא לשתות כוס חלב. הכיב הוא פצע פתוח שכאשר נתקל בחומציות מיצי הקיבה גורם לכאבים. ההיגיון הינו שחלב הוא מוצר שסותר את החומציות בקיבה ומפחית את הכאבים. אולם, מסתבר שהחלב אכן מפחית את הכאב למספר דקות, אבל הקיבה מגיבה לחלב בהפרשת יתר של חומצה, מה ששוב יגרום לכאב ואף חריף יותר.
21. כדאי להשתמש בשמן שרשום עליו 'ללא כולסטרול' - לא נכון. בשמן אין כולסטרול, הכולסטרול נמצא רק במקורות מן החי.
ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית, מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל.
רוצה להתחיל להרזות? לחץ/י על דיאטה אונליין.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום הרזיה ללא דיאטה
פורום תזונה קלינית