רוצים להיות בריאים? שתו בירה
האם צריכה מבוקרת של אלכוהול תורמת לבריאות? מחקר קובע: בירה מורידה הסיכון למחלת כלי דם בגפיים התחתונות
בשורה טובה ליושבי הפאבים: מחקר חדש ונרחב שנערך במחלקה לרפואה, במרכז הרפואי בית ישראל בבוסטון, שבארצות הברית, קבע כי שתייה קבועה ומתונה של בירה מפחיתה משמעותית את הסיכון למחלת כלי דם בגפיים התחתונות, שהינה מחלת כלי דם היקפיים. המחלה מתבטאת בהצרה וחסימה של העורקים המובילים דם לרגליים. המחקר בחן את הקשר שבין צריכה מתונה של אלכוהול לשכיחות מחלת כלי דם בגפיים התחתונות בקרב אוכלוסיית מחקר רחבה בארצות הברית. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי האמריקאי לאפידמיולוגיה (American journal of epidemiology).
במחקר השתתפו 5,635 נשים וגברים מבוגרים מארצות הברית, אשר נתבקשו לדווח באמצעות שאלון על הרגלי צריכת האלכוהול השנתית שלהם לאורך 7 שנים וחצי, במהלכן נאספו נתונים אודות אשפוזים בקרב המשתתפים בגין מחלת כלי דם בגפיים התחתונות. בקרב 2,298 משתתפים בוצעו בדיקות מעקב לאבחונה של המחלה, באמצעות בדיקה, שמבוצעת על ידי מכשיר דופלר, המשווה את לחץ הדם בקרסול ללחץ הדם בגפיים התחתונות. לפי יחס לחצי הדם ניתן לאבחן את קיומה של המחלה. במצב של מחלת כלי דם בגפיים התחתונות, לחץ הדם בקרסול יהיה נמוך מלחץ הדם בזרוע ויעיד על בעיה בזרימת הדם בעורקים ההיקפיים המובילים דם לגפיים התחתונות.
מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו במהלך המחקר, התקבלה תמונת מצב דרמטית, שהראתה כי צריכת בירה קבועה ומתונה הורידה משמעותית את הסיכון להתפתחותה של מחלת כלי דם בגפיים התחתונות. נמצא כי שתייה קבועה ומתונה של כוס (330 מ"ל) עד 13 כוסות של בירה בשבוע, מורידה את הסיכון להתפתחות המחלה ב-44%, לעומת הימנעות מוחלטת משתיית בירה או שתייה של יותר מ-14 כוסות בירה בשבוע.
מסקנת המחקר העולה מניתוח הנתונים היא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה, בקרב גברים - עד שני בקבוקים ביום, ובקרב נשים - עד בקבוק אחד ביום, מורידה משמעותית את הסיכון למחלת כלי דם בגפיים התחתונות בקרב מבוגרים, אולם צריכה מוגברת מבטלת השפעה זו.
על פי נתוני הערכה לאומיים כ-3% מהאוכלוסייה בישראל סובלים ממחלת כלי דם היקפיים בגפיים התחתונות ושכיחותה עולה עם הגיל, כאשר כמעט חמישית מבני 65 ומעלה סובלים ממנה. הערכות עולמיות מעלות כי בארצות הברית סובלים מהמחלה כ-10 מיליון איש ובמדינות אירופה סובלים ממנה כ-16.5 מיליון איש.
מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה, המצביעים על כך ששתייה מתונה וקבועה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת. כמו-כן, היא משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, מסייעת לזיכרון ותורמת למצב הרוח.
מחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי האירופי לבריאות הלב, היוצא באוניברסיטת אוקספורד באנגליה, קבע כי שתייה קבועה ומתונה של בירה מורידה באופן משמעותי את הסיכון למות ממחלות לב. מסקנת המחקר, העולה מניתוח הנתונים של 11,914 משתתפי המחקר, שבוצע לאורך 20 שנים, היא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה בשילוב עם פעילות גופנית קבועה, מורידים את הסיכון למות ממחלות לב בכ-50%. נתון מעניין נוסף אשר עולה מהמחקר מצא כי בקרב אלו אשר ביצעו פעילות גופנית קבועה, שלא שתו בירה, עלה הסיכון לחלות במחלות לב בכ-30%, לעומת אלו אשר שילבו בין שתייה קבועה ומתונה של בירה לבין פעילות גופנית. מסקנת החוקרים היא ששתייה מתונה וקבועה של בירה מביאה לירידה משמעותית בסיכון למות ממחלות לב וכי השפעתה המטיבה מתחזקת בשילוב עם פעילות גופנית קבועה.
כמו כן, מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבריטי לסרטן (British Journal of Cancer), קבע כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מפחיתה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן הכליה. החוקרים מצאו כי השפעה זו של הבירה על הסיכון לחלות בסרטן הכליה קשורה בהשפעת רכיבים פנוליים המצויים בה, כמו כן, משפיע האלכוהול המצוי בבירה על שיפור ברגישות לאינסולין שהינו גורם סיכון ידוע המגביר חלוקת תאים סרטניים. מחקר רחב היקף זה כלל כ-2,000 משתתפים ונערך במכון לרפואה סביבתית שבסטוקהולם שבדיה, בשיתוף בית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון ארצות הברית ומכון קרולינסקה בסטוקהולם שבדיה.
מחקר נוסף שיצא לאחרונה ואשר פורסם בכתב העת המדעי לתזונה ומטבוליזם (Annals of Nutrition and Metabolism), הינו מחקר קליני התערבותי ראשון מסוגו, שבחן את ההשפעה של צריכה מתונה של בירה רגילה על מערכת החיסון בקרב אוכלוסייה בוגרת ובריאה של כ-57 גברים ונשים. מסקנת החוקרים היא ששתיה מתונה וקבועה של בירה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית ובמיוחד בקרב נשים ויכולה להסביר את השפעת הבירה במלחמתו של הגוף במחלות שונות ובמניעתן.
בירה היא משקה צמחי טבעי פופולארי המיוצר מלתת, כישות, מים והיא מותססת בעזרת שמרים. הבירה מכילה פחמימות, אלכוהול, ויטמיני B ורכיבים צמחיים שמקורם בחומרי הגלם הטבעיים. משחר ההיסטוריה קיימות דוגמאות לשתיית בירה כסגולה לבריאות טובה. מחקרים אחרונים מראים כי באוכלוסיות אשר צורכות בירה בכמות מתונה חל פיחות בסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב.
השפעתה של הבירה, המכילה אלכוהול ורכיבים נוגדי חמצון ייחודיים, קשורה במנגנונים שונים, כמו העלאת רמת הכולסטרול הטוב (HDL), הורדת מדדי דלקת וקרישתיות והעלאת יכולת נוגדת חמצון בדם. בנוסף, מחקרים שונים מראים כי צריכה מתונה של בירה מגינה מפני הופעת סוכרת בקרב נשים וגברים בגילאים שונים. שתייה קבועה ומתונה של בירה נמצאה במחקרים כמשפרת את התפקוד הקוגניטיבי, מסייעת לזיכרון, מרגיעה ותורמת למצב הרוח.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום ורידים וכלי דם
פורום קרדיולוגיה - הפורום הרשמי של האיגוד הקרדיולוגי