על הקשר בין שינה להשמנה

(0)
לדרג

ממעטים לישון בלילה? מחקר חדש, ראשון מסוגו, מראה כי הסיכונים להשמנת יתר גדלים בעת שהשינה "נודדת"

מאת: מאת ד"ר אסנת רזיאל

ידוע כי שינה חשובה כדי לצבור כוחות ולתת לגוף לנוח, אולם מסתבר כי לשינה יש חשיבות נוספת. מחקר חדש בבריטניה אשר פורסם בגיליון מאי של כתב העת הרפואי SLEEP, ניסה לבדוק בפעם הראשונה את הקשר בין איכות השינה ומשכה לבין השמנת יתר בילדים ובמבוגרים. המחקר ליקט תוצאות מחקריות מרחבי העולם בנושא זה, ומדגים קשר ישיר בין זמן שינה קצר אצל ילדים ומבוגרים והשמנת יתר.

הגורמים שנאספו במחקר הינם: משך השינה, מסת הגוף BMI וכמו כן מספר המשתתפים, גיל ומגדר. מתוך 696 מחקרים בנושא, נכללו 30 מחקרים במטה אנליזה שבהם נמצא המידע הנחוץ, והם סיכמו תוצאות של 12 מחקרים על 30,002 ילדים, ו-18 מחקרים על 604,509 מבוגרים מכל רחבי העולם.

"המחקר מצביע על קשר בין חוסר שינה לסיכויים גבוהים יותר ללקות בהשמנת יתר, הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים", טוען ד"ר פרנצ'סקו קפוצ'יו מבית הספר לרפואה וו'רו'יק בבריטניה.

לכולנו ידוע ששיעורי השמנת היתר הולכים וגוברים בעולם המערבי. כמו כן, ישנו דגש גדול על חינוך לפעילות גופנית ולתזונה נכונה, אולם חשיבותה של שנת הלילה טרם הגיעה למודעות הציבור.

מכל הנתונים שנאספו עולה חיוניות השינה. הנתונים לגבי הקשר בין שינה למשקל יתר רק מחדדים את ערכה של שינה טובה שאין לה תחליף. ילדים שישנים טוב יותר, קמים מאושרים וחיוניים יותר ומלאי אנרגיות. ילד שלא ישן כהלכה עלול לסבול ממתחים ומחוסר איזון. בהפרעות שינה אצל ילדים יש לטפל במהירות על מנת למנוע בעיות התנהגותיות.

כפי שעולה מן המחקר החדש, שינה טובה בלילה עשויה לחסוך מילדכם את הסיכון ללקות בהשמנת יתר. מומלץ גם למבוגרים להקפיד על שגרת שינה נכונה ובריאה, ובכך לסייע לעצמכם לנצח בחזית השמירה על משקל תקין.

לילה טוב

מומלץ כי ילדים מגיל חודשיים עד 11 חודש ישנו 14-15 שעות ללילה, ילדים מעל גיל שנה זקוקים לשינה של 12-14 שעות וילדים בגיל הגן צריכים לישון 11-13 שעות ללילה. ילדים בגיל בית הספר זקוקים ל-10-11 שעות שינה מידי לילה, מתבגרים צריכים לישון 9 שעות ולמבוגרים מומלץ לישון 7-8 שעות.

^^טיפים לשינה טובה ואיכותית:^^

האגודה האמריקאית לרפואת שינה מציעה מספר טיפים לשיפור כמות ואיכות השינה:

1. יש לשמור על מתכונת קבועה של שעת השינה.

2. מומלץ לשמור על סביבה נוחה ורגועה בשעת השינה.

3. השכיבו את ילדכם לישון וסלקו מן החדר הפרעות כגון טלוויזיה, מחשב פתוח וכל דבר אחר המסיח את דעתו מן השינה.

4. אל תתנו לילד להירדם תוך כדי האכלה.

5. אל תתנו לילדיכם לצרוך משקאות המכילים קפאין ומשקאות מוגזים.

6. אל תיטלו תרופות מעוררות לפני השינה.

7. אל תלכו לישון רעבים אולם גם אין להפריז באכילה לפני השינה.

8. השאירו את הדאגות מחוץ למיטה.

9. הימנעו מפעילות גופנית מאד מאומצת מספר שעות לפני השינה.

10. הרחיקו טלוויזיה ומחשב מחדר השינה שלכם.

11. אל תבלו את כל הלילה בלימוד לבחינה והשלמת מטלות לימודים, דאגו לפנות לכך זמן אחה"צ.

12. דאגו שחדר השינה יהיה שקט, חשוך וקריר.

13. התרגלו להתעורר כל בוקר באותה שעה.

חשוב לדאוג לכך שילדיכם ישנו מספיק. שינה טובה תוכר על פניו המחייכות של ילדכם ועל טבעו השמח. מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים, רופא המשפחה או מומחה לשינה במקרים של הפרעות בשינה.

ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית מומחית לניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל.

בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום