דיאטה ותזונה: סועדים במסעדות
ריח האוכל ושפת התפריט שמתגרה בחוש הטעם - האם פיתוי משפיע על השיפוט שלנו כאשר בוחרים לאכול בחוץ?
אכילה במסעדות היא בבחינת שגרת חיים עבור אנשים המצויים שעות ארוכות בעבודה, אולם ראוי לציין שלאכילה ב"חוץ" יש השפעה משמעותית על הדיאטה ועל המשקל. הניסיון להצדיק את ההתמכרות למסעדות עם ה"נדר" שמחר נאכל חכם יותר בבית - פשוט אינה עובדת. הגיעה השעה להציב לעצמנו מספר קווי יסוד עקרוניים, על מנת שנוכל לקבל החלטות נבונות בענייני מזון כאשר אנו נמצאים רחוק מהבית, להלן ההמלצות:
^^בחרו את המסעדה בצורה חכמה^^ - תנו עדיפות למקומות שהתפריט בהם מגוון - המפתח לתזונה נבונה.
כדי לוודא שתאכלו יותר ירקות בחרו במסעדה שמציעה בר סלטים, או מקום עם מבחר גדול של ירקות בתפריט.
שבו במקומות שבהם תקבלו מידע רב מהתפריט אודות ערכים תזונתיים, אודות גודל המנות ואודות אופן ההכנה של המזון.
^^הזמינו את האוכל באופן שיאפשר חיסכון קלורי^^ - לדוגמה, בקשו שהרטבים יוגשו בצד המנה.
העדיפו דג מאודה ולא מטוגן עם סלט במקום צ'יפס, ופרות טריים לקינוח במקום בקלווה או קרם בווריה.
נסו לאתר מקומות עם מנות עיקריות עם "דגש על בריאות", גם ברשתות מזון מהיר, אלה החלו לאחרונה להקפיד על מזון מהיר, אבל גם בריא.
סגלו לעצמיכם הרגלי תזונה, לדוגמה יוגורט עם פרות וגרנולה, כריך לחם מלא עם גבינה, ביצה.
התייחסו לאכילה בחוץ כחוויה וכהזדמנות לנסות מיני פירות וירקות חדשים ושילובים של סוגי מזון שלא ניסיתם בעבר; בחרו תפריט ים תיכוני שכולל הרבה ירקות.
ריח האוכל, המלצרים טובי המראה, שפת התפריט שמתגרה בחוש הטעם - האם פיתוי משפיע על השיפוט שלכם כאשר אתם אוכלים בחוץ? ההמלצות הבאות יעזרו לכם להיות בשליטה.
הימנעו מהליכה לארוחה במצב של רעב כבד, אכלו פרי לפני הארוחה בכדי להרגיע מעט את הרעב - הפיתויים קשים יותר כשרעבים.
בחרו והזמינו מהתפריט לפני מי שבחברתכם "מפתה" אתכם עם הבחירה שלו - דבקו בהחלטה הראשונה.
למדו מהתפריט, זכרו שמטרתו העיקרית של התפריט היא למכור מזון, שאלו שאלות, הימנעו מהזמנת מנות מיותרות, שיביאו עמן רגשות אשם על בזבוז קלורי או בזבוז כספי.
הסירו "פיתויים" מהשולחן אם אינכם שולטים ביצר ה"נשנוש", בקשו מהמלצר לפסוח על חטיפים מלוחים, הזמינו לחם (מחיטה מלאה) ומים (במקום משקאות מוגזים וממותקים) יחד עם המנה העיקרית ולא לפניה.
ותרו על המזנון (buffet). אם נקלעתם למסעדה של "אכול כפי יכולתך", בחרו בצלחת קטנה; אם עדיין רעבים, חזרו שוב למזנון עם צלחת קטנה אחרת.
האם יש לכם נטייה לאכול יותר כשאתם אוכלים בחוץ? אל תתפלאו, לעתים קרובות המנות במסעדות גדולות באופן בולט מאלה שאתם רגילים להן בבית, וזאת מדוע? כי מנות גדולות יותר פופולריות בקרב הלקוחות, ועלות רכיבי המזון מהווה רק חלק קטן בעלויות הכלליות של המסעדה. הזמנת יתר של מזון שכיחה מאד בקרב לקוחות במסעדות עם ישיבה מסודרת. אנשים, שלא כהרגלם, מזמינים מספר מנות וקינוח, בלי קשר לרמת הרעב שלהם. הפיתרון: הפכו את גודל המנה להזמנה האישית שלכם:
תכננו את ארוחות "הישיבה" סביב תפריטים עסקיים, בד"כ המנות קטנות יותר (וכך גם העלות).
אם ניתן, פצלו את המנה לשניים: חצי לכם וחצי למי שסועד עמכם, התחלקו גם במנה הראשונה וגם בקינוח.
אל תרגישו רגשי אשם אם השארתם מזון בצלחת, לאחר ששבעתם.
דלגו על מנות גדולות, על "הגדלת" מנות, כי אין שום ערך מוסף באכילת יתר.
^^לסיכום^^: עשו את השינויים הנחוצים בהרגלי האכילה באופן מדורג, זכרו ששינוי בהרגלי אכילה (כחלק ממעבר לאורח חיים בריא ומאוזן) הוא תהליך ממושך ולא יכול להתרחש בן לילה. כשאתם בוחרים את המזון שתאכלו, עשו זאת בפרספקטיבה רחבה של כלל דפוסי האכילה שלכם ולא על פי הקריטריון של מזון "טוב" ו"לא טוב".
איילת וינשטיין - דיאטנית ראשית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין, מכון וינגייט.
ד"ר יצחק וינשטיין - פיסיולוג של המאמץ - ראש מדעי החיים בחינוך הגופני, מכללת אוהלו בקצרין ומרצה בחוג לתזונה, המכללה האקדמית בתל חי.
הכתבה פורסמה במקור במגזין "דינמי", מס' 23, באתר של מכון וינגייט.
רוצה להתחיל להרזות? לחץ/י על דיאטה אונליין.
בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי.