מיתוסים בעולם התזונה
האם פחמימות משמינות? מתי מומלץ לשתות: לפני, בזמן, או אחרי האוכל? חושבים שאתם יודעים את התשובות? הכנסו ותופתעו
תחום התזונה צבר במהלך השנים לא מעט דעות מוצקות, שאיש אינו יודע אם יש בהן ממש. בכתבה הבאה ננסה להפריך חלק מהמיתוסים שנקשרו בשמו של נושא התזונה.
האם פחמימות משמינות? האם כדאי להפריד אותן מחלבונים לשם ירידה במשקל ולשם שמירה על משקל תקין?
בארה"ב למילה פחמימה יצא שם רע ואנו מושפעים מכך. העובדה שפחמימות עודפות הופכות בכבד לשומנים, היא באמת נכונה. והדגש הוא על המילה עודף. כיום, אנשים בכלל ומתאמנים בפרט, חייבים לשלב פחמימות בתפריט, כ?60%-50% מסך הקלוריות. אנשים פעילים המתאמנים 5-4 אימונים בשבוע, צריכים לצרוך 3-4 גר' פחמימות לק"ג משקל גוף ביום.
בנוסף, פחמימה וחלבון מקנים לארוחה ערך גליקמי (מדד המתאר את עליית רמת הסוכר בדם) נמוך יותר מאשר פחמימה בלבד, דבר התורם לשובע לאורך זמן. לאחר אימון יש לצרוך פחמימות וחלבונים לשם ספיגה יעילה להזנת השריר.
שתייה בזמן האוכל אינה משפיעה על כמות האנזימים המופרשים לצורך עיכול המזון (האנזימים מופרשים בתגובה למזון ולא בתגובה למים). כמו כן, המים מרככים את תוכן המזון שנמצא בקיבה ומסייעים למעבר המזון בצורה יעילה במערכת העיכול. אוכלוסייה הסובלת מ?reflux (עליית תוכן המזון בוושט כלפי מעלה, דבר המוביל לצרבות לעתים קרובות) היא היחידה שצריכה להפריד בין המזון למים - מלבדם ניתן לשתות לפני, תוך כדי ולאחר האוכל.
האם מומלץ לצרוך כמה שפחות בשר אדום? ההנחה הקלאסית כי בשר אדום הוא שמן, לעומת בשר עוף הנחשב לרזה, הוכחה כשגויה. נתחי עוף (ירך, שוק) מכילים בממוצע 15-9 אחוזי שומן, וחזה עוף, לעומת זאת, מכיל 6 אחוזי שומן. נתחי בקר מסוימים (סינטה, פילה, שייטל, כתף, כף, אווזית) מכילים בממוצע 5-2 אחוזי שומן בלבד ופחות כולסטרול. בנוסף לכך, בשר בקר עשיר בצורה משמעותית באבץ, ברזל ומגנזיום לעומת בשר עוף.
מיקי מדר הוא דיאטן ספורט קליני ומאמן כושר גופני, יועץ ומטפל בספורטאים בספורט התחרותי והעממי, ומרצה לתזונה בבית הספר למאמנים ולמדריכים במכון וינגייט.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום אימון, כושר גופני ותזונה
פורום תזונה קלינית