דילמה: איזו דיאטה לבחור?

(0)
לדרג

האם "פירמידת המזון" מתהפכת? מחקר קובע: דיאטה דלת פחמימות ודיאטה ים תיכונית יעילות יותר מדיאטה דלת שומן

מאת: מערכת zap doctors

דיאטה דלת פחמימות ודיאטה ים תיכונית יעילות יותר בשיפור רמות שומנים וסוכר בדם מאשר דיאטה דלת שומן (היחידה שהוכרה עד לאחרונה ע"י הארגונים הרפואיים). כך עולה ממחקר ישראלי חדש, שהשווה יעילות ובטיחות של שלוש דיאטות שונות לאורך שנתיים.

למחקר, שבוצע בקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בישראל, גויסו 322 גברים ונשים בעלי עודף משקל בינוני. הנחקרים סווגו באופן אקראי ל-3 קבוצות דיאטה שונות: דיאטה דלת שומן מוגבלת קלורית, דיאטה ים תיכונית מוגבלת קלורית, ודיאטה דלת פחמימות שלא היתה מוגבלת בצריכה קלורית. המחקר נמשך שנתיים, כאשר 95% מהמשתתפים התמידו במחקר לאחר שנה ו-85% התמידו בו לאחר שנתיים - שיעור התמדה חסר תקדים בהשוואה למחקרי התערבות תזונתית קודמים.

בכל הקבוצות חל שיפור משמעותי במדדי הבריאות של המשתתפים. עם זאת, ניכרו הבדלים בין הדיאטות. רמות שומני הדם השתפרו במיוחד בקרב קבוצת הדל-פחמימות: רמות הכולסטרול הטוב (HDL) עלו ב-20% ורמות שומני הדם (הטריגליצרידים) ירדו ב 14%, למרות שבקבוצה זו נצרכה רמת השומן הגבוהה ביותר, אך תוך הגבלת הפחמימות. בקרב החולים הסוכרתיים, השפעה מיטבית על רמות הסוכר ניכרה בקבוצת הדיאטה הים תיכונית, העשירה בשמן זית: רמות הסוכר בצום ירדו ב 33 מ"ג/דצ"ל, בהשוואה לסוכרתיים בקבוצת דיאטה דלת שומן (העשירה בפחמימות), אשר אצלם עלתה רמת הסוכר ב-12 מ"ג/דצ"ל לאורך שנתיים. כל המשתתפים שיפרו באופן דומה מדדי סיכון למחלת לב ולשינויים מטבוליים האופייניים להשמנה (דוגמת לפטין, אדיפונקטין ו-CRP), לצד שיפור בתפקודי כבד, ללא הבדלים בין הדיאטות.

הירידה המהירה במשקל - בששת החודשים הראשונים של הדיאטה

"למדנו כי כל אסטרטגיות הדיאטה היטיבו עם המשתתפים, כל עוד נעשו בצורה מתונה ותוך התמדה", אמרה ד"ר איריס שי, ראש צוות המחקר. "עם זאת, הוכח שישנם יתרונות בריאותיים ספציפיים דווקא לדיאטות הים תיכונית ודלת הפחמימות על פני הדיאטה דלת השומן המקובלת כיום בעולם המדעי. מכאן, שבעתיד נכון יהיה לתפור' למטופל דיאטה בהתאמה אישית ע"פ צורך בריאותי וההעדפה הפרטנית, מכיוון שאין אסטרטגיית דיאטה אחת שמתאימה לכולם. אנו מבינים היום יותר כי פחמימות לא אמורות, ככל הנראה, למלא את הצלחת. מעבר לזאת, החדשות הרעות הן כי הגוף מגיע לשיא מיצוי תהליך ההפחתה במשקל בששת החודשים הראשונים, ומשם מתחילה המלחמה הגדולה על שימור ההצלחה בעזרת תזונה ופעילות גופנית, ולכן אין טעם בפרויקטי הרזייה קצרי טווח".

עם זאת, החדשות הטובות הן כי על אף שמרבית המשתתפים הגיעו לשיא ההפחתה במשקל בששת החודשים הראשונים ובשלב השני היו במצב של עלייה קלה או שימור ההצלחה, מדדי בריאות שונים המשיכו להשתפר לכל אורך השנתיים. ממצאים אילו מעודדים, שכן משמעותם היא שהמעבר לכל סגנון תזונה בריא (כל הדיאטות היו עתירות בירקות ונטולות שומן טראנס) מלווה בשיפור מתמשך במדדי בריאות, גם אם ההפחתה במשקל היא מתונה. לדברי ד"ר שי, המחקר בנושא עוד לא תם. צוות המחקר ממשיך לחקור היבטים שונים בגוף האדם, שיאפשרו לנו להבין את המנגנון העומד מאחורי השפעתם המיטיבה של הפחתת הפחמימות והוספת השומנים הבריאים.

למרות שבפועל הפחיתו המשתתפים מכל קבוצות הדיאטה את הצריכה הקלורית באותה מידה (נתון מעניין לאור העובדה שהדיאטה דלת הפחמימות לא הייתה מוגבלת קלורית), ההפחתה הממוצעת במשקל בתום השנתיים הייתה של 3.3 ק"ג בדל-שומן, 4.6 ק"ג בים תיכונית ו-5.5 ק"ג בדלת פחמימות בקרב מי שהגיעו לקו הגמר. ממוצעים אלו גבוהים במעט מאילו המושגים ע"י טיפול תרופתי ארוך-טווח לירידה במשקל. שיא הירידה במשקל הושג כאמור תוך 6 חודשים, ולאחריו החל הגוף בתהליך עלייה או שימור.

בהשוואה לדיאטה המסורתית דלת השומן, צרכה בפועל הקבוצה הים תיכונית יותר סיבים תזונתיים ושומן חד-בלתי-רווי (שמקורו בעיקר משמן זית), ואילו קבוצת הדיאטה דלת הפחמימות צרכה יותר שומן כולסטרול וחלבון ופחות פחמימות בתפריט. חשיבות המחקר הישראלי, שנעשה בשיתוף פעולה בינלאומי, הוא בהיקפו, אורכו, באחוזי ההתמדה הגבוהים ובהיקף הבדיקות שנערכו בקרב המשתתפים. ממצאים אלו עשויים להביא לפריצת דרך ולשינוי התפיסה המסורתית כי פחמימות, כגון: לחם, תפוחי אדמה ואורז צריכות להיות מרכיב מרכזי בצלחת.

המחקר בוצע על ידי ד"ר איריס שי, ראש צוות המחקר הבינלאומי, מהמחלקה לאפידמיולוגיה והמרכז הבינ"ל לבריאות ותזונה באוניברסיטת בן-גוריון ועל ידי ד"ר דן שוורצפוקס, מנהל מחלקת הרפואה של הקריה למחקר גרעיני בדימונה, ובשיתוף פעולה נרחב עם חוקרים מאוניברסיטאות בן-גוריון בנגב, הרווארד, ארה"ב (פרופ' מאייר שטמפפר), לייפציג, גרמניה ואוניברסיטת ווסטרן אונטריו, קנדה. ממצאי המחקר התפרסמו ב-17 ביולי 2008, בעיתון המדעי היוקרתי "ניו-אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".

רוצה להתחיל להרזות? לחץ/י על דיאטה אונליין.

בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום