שתיית בירה תורמת לבריאות?
שתייה מתונה וקבועה של בירה מורידה משמעותית את הסיכון למחלות ומסייעת במניעתן. הרימו כוס (קטנה) לחיים (ארוכים)
סקר חדש, שנערך לפני שבועות ספורים, באמצעות מכון טלסקר, קבע כי, 34% מהציבור בישראל מאמין כי שתיית בירה היא דבר בריא. מקרב המאמינים, 47.3% הם כאלו ששותים בירה באופן קבוע וכ-20.5% לא שותים, אבל כנראה גיבשו דעה חיובית בנושא. בנוסף, כאשר נבחנו ההבדלים בין גברים ונשים נראה, כי 40.6% מהמאמינים הם גברים ו-26.9% מהן נשים.
בירה לבנה היא משקה טבעי המיוצר מלתת, כישות ומים, ומותסס בעזרת שמרים. הבירה מכילה פחמימות, אלכוהול, ויטמיני B ורכיבים צמחיים, שמקורם בחומרי הגלם הטבעיים. על אף העובדה, כי משחר ההיסטוריה קיימות דוגמאות לשתיית בירה כסגולה לבריאות טובה, ניכר כי בתרבות המודרנית, הקשר בין בירה ובריאות נמצא עדיין בחיתוליו; אולם, הציבור הישראלי, הספקן בדרך כלל, כבר סומך על הקשר הזה; ואכן, מחקר חדש שפורסם לאחרונה מחזק באופן מדעי את הדבר. המחקר קבע כי שתייה מתונה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב. מדובר במחקר חדש, ארוך ורחב היקף, שנערך במכון הלאומי לבריאות הציבור באוניברסיטת סאות'רן בדנמרק, בשיתוף המכון לרפואה מונעת באוניברסיטת קופנהגן, אף היא בדנמרק. המחקר בחן את הקשר שבין שתייה מתונה וקבועה של בירה, בשילוב עם פעילות גופנית, לבין הסיכון למות ממחלות לב.
לקראת תחילת המחקר נאספו נתונים רפואיים של 11,914 גברים ונשים בריאים מרחבי דנמרק, בגילאי עשרים ומעלה ללא כל היסטוריה רפואית של מחלות לב. במהלך 20 השנים הבאות בהן התנהל המחקר, בוצע מעקב רפואי קפדני אחר המשתתפים ובתהליך איסוף הנתונים נמצא, כי בפרק זמן זה נפטרו 5,901 איש מקרב משתתפי המחקר, מתוכם 1,242 איש כתוצאה ממחלת לב.
מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו, התקבלה תמונת מצב דרמטית המבוססת על העובדה שאלו אשר נותרו בחיים, כלומר 4,659 הגברים והנשים, ביצעו במהלך עשרים שנות המחקר פעילות גופנית באופן סדיר ושתו בירה באופן קבוע ומתון. מסקנת המחקר העולה מניתוח הנתונים היא, כי שתייה מתונה וקבועה של בירה, בשילוב עם פעילות גופנית קבועה, מורידות את הסיכון למות ממחלות לב בכ-50% לעומת הימנעות משתייה.
נתון מעניין נוסף אשר עולה מהמחקר מצא, כי בקרב אלו אשר ביצעו פעילות גופנית קבועה, שלא שתו בירה, עלה הסיכון לחלות במחלות לב בכ-30%, לעומת אלו אשר שילבו בין שתייה קבועה ומתונה של בירה לבין פעילות גופנית. בנוסף, מסתבר כי ביצוע פעילות גופנית מאומצת ושתייה מופרזת של בירה מעלים את הסיכון למות ממחלות לב.
המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי האירופי לבריאות הלב, היוצא באוניברסיטת אוקספורד באנגליה ומצטרף לשורה של מחקרים, אשר בדומה למחקרים שנערכו בעשור הקודם עם יין אדום, מצביעים על כך, ששתייה מתונה וקבועה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, ואף משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, מסייעת לזיכרון ותורמת למצב הרוח.
מחקר נוסף שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבריטי לסרטן (British Journal of Cancer) קבע אף הוא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן הכליה. החוקרים מצאו, כי ההשפעה של הבירה על הסיכון לחלות בסרטן הכליה קשורה בהשפעת רכיבים פנוליים המצויים בה. כמו כן, משפיע האלכוהול בבירה על שיפור הרגישות לאינסולין, שהינו גורם סיכון ידוע, המגביר חלוקת תאים סרטניים. מחקר רחב היקף זה כלל כ- 2,000 משתתפים ונערך במכון לרפואה סביבתית שבסטוקהולם שבדיה, בשיתוף בית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון ארצות הברית ומכון קרולינסקה בסטוקהולם שבדיה.
מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת המדעי Diabetologia ואשר עקב אחר 106,690 נשים צעירות לאורך 10 שנים, קבע כי צריכה מתונה של בירה מגינה מפני סוכרת בהיותה מפחיתה את הרגישות לאינסולין, החוקרים קבעו כי צריכת אלכוהול יומית של 30 גרם, הינה בעלת ההשפעה המגנה ביותר מפני סוכרת.
מחקר רחב היקף נוסף, שפורסם בכתב העת המדעי של איגוד הלב האמריקאי (Circulation), אשר בדק את ההשפעה הכוללת של שתיית בירה, ביחס לסיכון למחלות לב וכלי דם, סקר 15 מחקרים בהם נבדקו למעלה מ-200 אלף משתתפים. מסיכום מחקרים אלו נמצא, שהסיכון למחלת לב וכלי דם ירד ל-78% בקרב שותי הבירה, לעומת אילו שאינם שותים. סיכום תוצאות מחקרים אילו מצביע חד-משמעית על השפעתה של שתייה מתונה של בירה בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מחקר נוסף, שיצא לאחרונה ואשר פורסם בכתב העת המדעי לתזונה ומטבוליזם (Annals of Nutrition and Metabolism), הינו מחקר קליני התערבותי ראשון מסוגו, שבחן את ההשפעה של צריכה מתונה של בירה רגילה על מערכת החיסון בקרב אוכלוסייה בוגרת ובריאה של כ-57 גברים ונשים. מסקנת החוקרים היא ששתייה מתונה וקבועה של בירה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית ובמיוחד בקרב נשים, ויכולה להסביר את השפעת הבירה במלחמתו של הגוף במחלות שונות ובמניעתן.
ממחקרים אלו עולה כי שתייה מתונה וקבועה של בירה, בקרב גברים עד שני בקבוקים (660 מ"ל) ביום, ובקרב נשים עד בקבוק אחד ביום (330 מ"ל), מורידה משמעותית את הסיכון למחלות ומסייעת במניעתן, אולם צריכה מוגברת מבטלת השפעה זו ואף מסוכנת.
לימור בן חיים היא תזונאית קלינית.
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.