תזונה: קח פרי (בקיץ) ותהיה בריא
פירות הקיץ נתפסים כ"איום" על הגזרה, בשל תכולת הסוכר המיוחסת להם. עדי רון מנסה להפיג את החשש
פרט לחום, ים ושמש, הקיץ מזוהה עם חשיפה למגוון גדול של פירות העונה. למי מאיתנו שמנסה לשמור על המשקל או על הגזרה, פירות הקיץ נחשבים לאיום מסוים, בשל תכולת הסוכר הגבוהה המיוחסת להם. אז הנה צפירת הרגעה. אכילת פירות במידתיות ובתזמון נכון מאפשרת הנאה מיתרונות גדולים וללא נזקים.
1. באופן כללי מומלץ תמיד לצרוך את פירות העונה במהלך השנה. הפרי הטרי מכיל את מירב הרכיבים התזונתיים (הויטמינים והפיטוכימיקלים), לעומת פרי שאוחסן בשיטות שונות.
2. פירות עשירים בסוכר פירות - פרקטוז. הפרוקטוז נספג במהירות בדם ומעלה את רמת הסוכר. לכן, פרי הוא מאכל אידיאלי לאכילה בסמוך לספינינג או פעילות גופנית נמרצת אחרת בדומה למתן "דלק לשרירים". בתחילת מאמץ גופני אירובי הגוף משתמש בפחמימות כמקור אנרגיה ורק לאחר מספר דקות מתחיל בשריפת שומנים. כך למשל, אם מתחילים אימון ספינינג עם רמת סוכר מעט גבוהה בדם, ניתן יהיה לקיים אימון נמרץ יותר ולהפיק ממנו את המיטב.
3. פירות מכילים גם מים, ובכך מרווים את הצמא. חשוב לציין שפרי אינו תחליף לשתיית מים, כיוון שכמות הנוזלים שהגוף מאבד במהלך אימון היא גבוהה בהרבה מזו הנמצאת בפרי. יש להתחיל אימון ברמת הידרציה טובה ולשתות כ- 150 מ"ל מים כל 15 דקות. אם הדבר לא מתאפשר, יש להשלים את הנוזלים בתום האימון: כחצי ליטר מים על כל שעת אימון + ליטר אחד נוסף. יש לשתות בהדרגה, וכך לצרוך את הכמות הנדרשת של נוזלים.
4. פירות הקיץ עשירים בוויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין C וויטמין A. הפרי השלם עדיף על פני מיץ פרי, אפילו סחוט טבעי, שכן הוויטמינים עלולים להיפגם בתהליך הסחיטה. ויטמין C, שמצוי בפירות קיץ רבים, רגיש מאוד לאור ולחום, ולכן הכמות תפחת במיץ.
5. פירות (וגם ירקות) מכילים חומרים הנקראים פיטוכימיקלים. אלו חומרים עם יתרונות בריאותיים רבים, ומייחסים להם תכונות כמו הגנה מפני סוגי גידולים סרטנים שונים, שמירה על בריאות הלב וכלי הדם וחיזוק של מערכת החיסון. כל צבע פרי מכיל יתרונות תזונתיים שונים ופיטוכימיקלים שונים, על כן חשוב לצרוך פירות בצבעים שונים.
עדי רון היא דיאטנית קלינית במרכז להרזיה ושינויי אורח חיים בשיטת ד"ר לוי.
בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר.