נפלאות השוקו - מתוק ובריא

(0)
לדרג

משקה הילדים טעים אך גם בריא: מחקרים מראים כי שתיית שוקו משפיעה על תזונה נכונה ולא מזיקה למשקל

מאת: מערכת zap doctors

רוב הילדים לא אוהבים חלב ומעדיפים לשתות שוקו. המשקה המתוק על בסיס חלב מכיל את אותם רכיבים תזונתיים חשובים שמכיל החלב, ביניהם: חלבון מלא, סידן, אשלגן, מגנזיום, ויטמין A, וויטמינים מקבוצת B (כולל ויטמין B 12). ההבדל העיקרי בין השוקו לחלב הוא שהשוקו מכיל גם סוכר. אולם, תוצאות מספר מחקרים חדשים מראות ששתיית שוקו משפיעה לטובה על גופנו.

במחקר שפורסם באפריל 2008 ב-Journal of the American Dietetic Association נמצא, כי ילדים ובני נוער שכללו בתזונה שלהם שוקו וחלב בטעמים צרכו יותר חלב בהשוואה לילדים ששתו חלב רגיל בלבד. לעומת ילדים שלא שתו חלב בכלל, הילדים ששתו חלב רגיל או חלב בטעמים היו רזים יותר וצרכו יותר רכיבי תזונה חיוניים, בעיקר סידן. כלומר, שתיית חלב או שוקו קשורה לתזונה טובה יותר ללא השפעה מזיקה על המשקל.

תחושת שובע

במחקר התערבות שפורסם בדצמבר 2007, השוו חוקרים מניו-יורק בין צריכת חלב ושוקו (3 כוסות של חלב 1% וכוס שוקו) לבין צריכת משקאות ממותקים (4 כוסות) בקרב ילדים. בתקופה בה הילדים שתו חלב ושוקו הם צרכו יותר ויטמינים ומינרלים (כגון: סידן, מגנזיום ואשלגן), לעומת התקופה בה שתו משקה ממותק. בנוסף, צריכת החלב והשוקו הובילה להוצאה אנרגטית ולשריפת שומן גבוהות יותר. כלומר, יתכן ולשתיית משקאות חלב יש חשיבות רבה בשמירה על מאזן האנרגיה ועל משקל גוף בריא בילדים.

במחקר נוסף שנערך בדנמרק ופורסם במרץ 2007, נמצא כי תחושות השובע והמלאות היו גבוהות יותר לאחר שתיית שוקו לעומת התחושות אחרי שתיית משקה מסוג קולה. תוצאות המחקר תומכות בהשערה כי למשקאות ממותקים יש השפעה שונה על תחושת השובע לעומת מוצרי חלב. בעבר נטען כי הקקאו מעכב את ספיגת הסידן, כך שהסידן שבחלב לא נספג. אולם מחקרים חדשים יותר הראו כי בפועל, ההשפעה של הקקאו קטנה מאוד וכי ספיגת הסידן מחלב ומשוקו דומה.

בניית שרירים

מספר מחקרים שפורסמו בשנתיים האחרונות הראו כי לשוקו על בסיס חלב יש הרכב מיוחד של רכיבי תזונה, שהופכים אותו למשקה אידיאלי לאחר פעילות גופנית. שתיית שוקו או חלב לאחר האימון עוזרת למלא מחדש את מאגרי השרירים בפחמימות וחלבונים, כמו גם בנוזלים ובאלקטרוליטים כמו אשלגן, שעוזרים בהחזרת הנוזלים לגוף (הידרציה).

במחקר שנערך באוניברסיטת אינדיאנה נמצא, כי רוכבי אופניים ששתו שוקו לאחר אימון אינטנסיבי היו מסוגלים להתאמן במשך זמן ממושך יותר ובעצימות גבוהה יותר במהלך האימון הבא אחריו, לעומת הפעמים בהם הם שתו משקה ספורט בין שני האימונים. מחקרים נוספים הראו כי בחלב יש יחס מושלם של חלבון לפחמימות, החיוני לשיקום מאגרי הגליקוגן בשריר לאחר האימון. בחלב יש חלבונים באיכות גבוהה (קזאין ומי-גבינה), שיחד עם פעילות גופנית מתאימה עוזרים לבנות את השרירים. מחקרים הוכיחו כי שתיית חלב לאחר אימונים אינטנסיביים יעילה יותר בבניית שרירים לעומת שתייה של משקה סויה.

במהלך אימוני ספורט הגוף מאבד נוזלים. ההתייבשות מגבירה את המאמץ הנדרש ממערכת הלב וכלי הדם ומהמערכת לויסות הטמפרטורה של הגוף, והיא פוגמת ביכולת האימון ובביצועי המתאמן. על כן חשוב מאוד להשיב באופן מוחלט של כל הנוזלים שאבדו במהלך האימון, ובעיקר לפני שמבצעים פעילות גופנית נוספת. החלב והשוקו מספקים נוזלים ולכן עוזרים לשמור על מאזן הנוזלים בגוף. מעבר לכך, במחקר נמצא כי חלב יעיל יותר ממים או ממשקה ספורט בהשבת הנוזלים לגוף במהלך 4 שעות לאחר האימון.

רכיבים תזונתיים ואנרגיה

שתיית חלב או שוקו היא לא רק דרך מצוינת לבניית שרירים ולהשבת נוזלים לאחר אימון, אלא גם מספקת מקור מצויין לאנרגיה, חלבון ומגוון ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות. התוצאות ממחקרים אלה ואחרים סותרות את האמונה הרווחת שתוספי תזונה יקרים הם טובים יותר ממזון מלא לביצועי האתלטים. שוקו הוא משקה ספורט משודרג ויעיל ומהווה חלופה זולה וטעימה למשקאות ספורט. בני נוער יכולים להפיק משתיית שוקו תועלת רבה גם באופן כללי, כמו משאר מוצרי החלב, וגם באופן ספציפי לאחר ספורט או אימון.

מוצרי חלב נחשבים כנכס תזונתי וצריכתם משפרת את האיכות הכוללת של התזונה. חלב ומוצריו עשירים ברכיבים תזונתיים בצורתם הטבעית. כמו-כן, הם מספקים ריכוזים גבוהים של רכיבי מזון חיוניים ביחס לכמות האנרגיה (הקלוריות) שהם מכילים. צריכת מוצרי חלב יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס, יתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת מסוג 2 והתסמונת המטבולית (המאופיינת בעמידות לאינסולין וקשורה לעלייה בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 ומחלות לב). ההמלצה היא לצרוך לפחות 3 מנות של מוצרי חלב ביום.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום