השמנת יתר: מחלה מסוכנת
לראשונה, נוסחו הנחיות לטיפול בהשמנת יתר חולנית. ממצא בולט: ניתוחים להפחתת נפח הקיבה הם אמצעי חשוב במאבק במחלה
לאור השכיחות הגבוהה בארץ ובעולם של הסובלים ממשקל יתר ומחלות נלוות, ביניהן סוכרת, פורום מומחים נרחב ניסח קווים מנחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית. פורום המומחים כלל את המועצה הלאומית לסוכרת, איגודי רופאי המשפחה, כירורגים, אנדוקרינולוגים ומומחים להשמנה קלינית. המסמך פורסם בגיליון החדש של עיתון הרפואה. יש לציין כי כיום 1 מכל 25 ישראלים סובל מהשמנת יתר.
כבר בשנת 1979 הוכרה השמנת יתר על-ידי ארגון הבריאות העולמי כמחלה, ממנה סובלים אנשים אשר מדד מסת הגוף שלהם מוגדר כ-BMI 40 ומעלה או 35 עם מחלות נלוות, והם מהווים כ-4% מהאוכלוסייה בישראל. ניסוח ההנחיות שגובשו בפורום המומחים הנרחב, עם נציגים מדיסיפלינות רפואיות שונות, מתבסס בין היתר על נתוני ארגון הבריאות האמריקאי, לפיהם כ-95% מהסובלים מהשמנת יתר חולנית, אשר מצליחים להפחית ממשקלם באמצעות טיפולים שמרניים כגון דיאטה, אינם מצליחים לשמור על ההפחתה במשקל לאורך זמן. ארגון הבריאות האמריקאי קבע בשנת 1991 וחזר ואישר מחדש בשנת 2000, כי לאנשים אלה הסובלים ממחלות מסכנות חיים הכרוכות בהשמנה, יש להציע פתרון כירורגי לטיפול יעיל במחלתם.
פתרונות ניתוחיים שמטרתם להפחית את נפח הקיבה, מגבילים את תחושת הרעב ולעיתים אף משנים את ספיגת המזון במערכת העיכול. בכך הם מסייעים לאנשים הסובלים מהשמנה חולנית הן בירידה משמעותית במשקל והן בריפוי מחלות הנלוות להשמנה שהן מקצרות את תוחלת החיים. מדובר במחלות כרונית נלוות להשמנה כמו סוכרת, עודף שומנים בדם, יתר לחץ דם, דום נשימה בשינה ועוד, אשר גורמות לאירועי לב ושבץ מוחי ובכך מעלות את הסיכון לתמותה. יתרה מכך, בכל הנוגע לקשר שבין השמנה קיצונית ומחלת הסוכרת, נמצא כי במקרים בהם נותחו חולים אשר סבלו מעודף משקל קיצוני ומחלת הסוכרת, בתוך זמן קצר רמות הסוכר בדם ירדו עד לריפוי מלא של מחלת הסוכרת.
להלן עיקרי המדדים וההמלצות להתאמת מועמד לניתוח לטיפול בהשמנת יתר, אשר נקבעו על-ידי צוות היגוי שכלל מומחים מתחומי הסוכרת, רפואת משפחה, כירורגיה, בריאטריקה ואנדוקרינולוגיה:
1. המטופל ניסה בעבר דרכים שונות להפחתה במשקל, אולם השמין בחזרה.
2. לחולה מדד מסת גוף של 40 BMI ומעלה או 35 ומחלה נלווית להשמנה.
3. במקרים מסוימים ניתן לשקול פתרון ניתוחי לחולים עם BMI נמוך מ-35, אשר לוקים בתחלואה שעשויה להשתפר באופן מובהק לאחר ניתוח, כגון סוכרת סוג 2, תסמונת מטבולית, דום נשימה בשינה, סוגי סרטן שונים, דלקות מפרקים, בעיות בפוריות ועוד.
4. סוג הניתוח המתאים למטופל יקבע על פי גיל, הרגלי אכילה, אורח חיים, מידת הענות לטיפול, מצב בריאות ומחלות נלוות.
5. זכויות המטופל - רופאים יעניקו למטופל אשר מתאים להגדרות הללו את כל המידע, לרבות העובדה כי מימון הניתוח כלול בסל הבריאות.
6. לפני בחירת פתרון ניתוחי, מצבו של הסובל מהשמנת יתר חולנית יוערך על-ידי צוות רב תחומי, הכולל: כירורג מנתח, פסיכולוג או פסיכיאטר, רופא פנימי או אנדוקרינולוג, אחות ותזונאית.
7. לאחר ניתוח לטיפול בהשמנת יתר חולנית זקוק המטופל להמשך טיפול ומעקב לאורך כל חייו, ובשנה הראשונה לאחר הניתוח, לפחות 3 ביקורים אצל צוות רב-תחומי.
פרופ' איתמר רז הוא נשיא המועצה הלאומית לסוכרת.
בואו לדבר על זה בפורום פתרונות ניתוחיים להשמנת יתר.