ט"ו בשבט: חג הבריאות?
לפירות יבשים יש ערכים תזונתיים חשובים אך גם ערכים קלוריים רבים. חשוב לברור ולצרוך את הפירות במינון הנכון
אכילת פירות ארץ ישראל ובפרט פירות יבשים ואגוזים נהוגה בט"ו בשבט. לפני שאנו עורכים שולחן עמוס בפירות יבשים, חשוב שנדע מהו ערכם הקלורי. פרי יבש הוא פרי ללא מים. בעבר נערך ייבוש הפירות בשמש, תהליך ששמר על ערכם התזונתי. כיום משתמשים לרוב בשיטות ייבוש תעשייתיות באמצעות תנורים וכימיקלים שמונעים את איבוד הצבע, קלקול הפירות וכן יוצרים מעטה מבריק. שיטות אלו עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות, כגון אלרגיות ובעיות נשימה אצל בעלי רגישויות.
בתהליך הייבוש כמות הנוזלים שבפרי מופחתת בכ-65%, דבר המעלה באופן יחסי את ריכוז הפחמימות, החלבונים, השומנים והסיבים שבפרי. מרבית כמות הויטמין C אובדת. ריכוז הסוכר בפירות יבשים גבוהה הרבה יותר מזה שבפירות טריים, ולפיכך הם גם עתירי קלוריות. התרומה הקלורית של פרי יבש גדולה פי 10 מפרי טרי במשקל זהה.
לשומרים על המשקל, מומלץ להגביל את הכמות הנאכלת; הפירות היבשים תורמים יותר קלוריות, אך פחות משביעים מפרי טרי ולכן מבלי לשים לב הם יכולים לתרום לתפריט תוספת קלורית לא מבוטלת. לחולי סוכרת, יש להתייחס לפירות המיובשים בחישוב הפחמימות הנאכלות בארוחה.
דוגמאות למנת פחמימה, השווה ל-15 גרם פחמימות, בעלות ערך של כ-60 קלוריות למנה:
1 כף צימוקים
2 תמרים
1 תאנה מיובשת
1 כף חמוציות
^^צימוקים:^^
עשירים במיוחד באשלגן, לשמירה על לחץ דם תקין ותפקוד הלב וכן בברזל, למניעת אנמיה ולהובלה תקינה של חמצן לתאי הגוף. ערך קלורי - 290 קלוריות ל-100 גרם, אשלגן - 751 מ"ג, ברזל - 2.5 מ"ג וסידן - 49 מ"ג.
^^תאנים מיובשות:^^
עשירות בסידן לשמירה על בריאות העצמות ותפקודה התקין של מערכת העצבים, וכן באשלגן וברזל. התאנים עשירות בסיבים לשיפור תפקוד מערכת העיכול וסיוע במניעת עצירות. ערך קלורי - 255 קלוריות ל-100 גרם, אשלגן - 712 מ"ג, ברזל - 2.2 מ"ג וסידן - 144 מ"ג.
^^שקדים:^^
עשירים בסידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן ואבץ, ובסיבים תזונתיים. מכילים ויטמינים חשובים, כמו ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B וחומצה פולית. לשקדים ערך קלורי ושומן גבוה, אך השומן בשקד הוא מסוג חד ורב בלתי רווי בעל יתרונות בריאותיים במניעת מחלות לב וכלי דם. ערך קלורי - 586 קלוריות ל-100 גרם, אשלגן - 800 מ"ג, ברזל - 3.6 מ"ג וסידן - 247 מ"ג.
^^משמשים מיובשים:^^
עשירים בסידן, ברזל, ויטמין A, אשלגן וסיבים תזונתיים. בנוסף, הם מכילים ויטמין B3 המסייע בהורדת הכולסטרול. ערך קלורי - 238 קלוריות ל-100 גרם, אשלגן: 1,378 מ"ג, ברזל - 5.3 מ"ג וסידן - 45 מ"ג.
^^שזיפים מיובשים:^^
עשירים במיוחד באשלגן וסיבים המסייעים לתפקוד מערכת העיכול ומניעת עצירות. ערך קלורי - 208 קלוריות ל-100 גרם, אשלגן - 161 מ"ג וסידן - 44 מ"ג.
הפירות היבשים מעשירים את תזונתנו בויטמינים ומינרלים החיוניים לגוף: סידן, אשלגן וסיבים. לזקוקים לתוספת סידן בשל מחלת האוסטיאופורוזיס, מומלץ לאכול שקדים ותאנים יבשות. להעשרת התזונה בסיבים מומלצים: תמרים לחים, שזיפים ותאנים. לאנמיים הזקוקים להעשרת מזונם בברזל, מומלצים כל הפירות היבשים, ובמיוחד - שקדים, משמשים מיובשים וצימוקים.
לסובלים מלחץ דם גבוה מומלצת העשרת התזונה באשלגן, ובכך כל הפירות המיובשים יוכלו לעזור. לסובלים מכולסטרול גבוה, מומלצים שקדים ואגוזי מלך התורמים להגברת כמות השומן המגן בגופנו. לטיפול בעצירות, מומלץ להשרות שזיפים ותאנים במים פושרים למשך הלילה ולשתות את הנוזל המתקבל והפרי בבוקר שלמחרת. מומלץ לצרוך פירות מיובשים באופן טבעי ללא תוספות; פירות אלה יהיו פחות יפים ומושכים לעין אך יותר בריאים וללא חומרים משמרים.
ענת טימין היא דיאטנית קלינית במרכז לסוכרת "גפן מדיקל".
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.