שוקולד טוב לבריאות?

(19)
לדרג

מתיקות ובריאות: אכילה מבוקרת של שוקולד מריר המכיל כמות גבוהה של קקאו מועילה לתפקוד כלי הדם והלב

מאת: ענת טימין

שוקולד הוא הקינוח הפופולרי ביותר בעולם, למרות היותו עשיר בשומנים ובסוכר. בשנים האחרונות עלתה המודעות ליתרונותיו הבריאותיים של השוקולד המריר מתוך מגוון השוקולדים המוצעים בשוק. שוקולד הוא מרכיב טבעי המופק מזרעי העץ הטרופי קקאו, ובשל כך מכיל את היתרונות הבריאותיים הרבים של הירקות הכהים.

הפלבנואידים - נוגדי חמצון המגינים על גופנו מפני רדיקלים חופשיים, גורמים לתהליכי הזדקנות ולמחלות לב. השוקולד המריר מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון (לשם השוואה פי 8 יותר מכמות שווה של תותי שדה). מחקרים מראים כי לשוקולד מריר תכונות היכולות לשמור על כלי הדם והלב; כאשר כמות קטנה של שוקולד מריר ביום יכולה להפחית לחץ דם ואת הכולסטרול ה"רע" (LDL) עד 10%. כמו-כן, השוקולד מעורר ייצור של אנדורפינים הגורמים לתחושת הנאה. הוא מכיל סרוטונין החשוב במניעת דיכאון ובין היתר מכיל גם תאוברומין, קפאין וחומרים נוספים הפועלים כממריצים.

קקאו: הכמות קובעת את האיכות

מבחינה בריאותית השוקולד המריר עדיף מכולם היות שככל שכמות הקקאו גבוהה יותר, כך כמות נוגדי החמצון גדולה יותר. לשם השוואה: שוקולד לבן אינו מכיל קקאו כלל. יש לבחור את השוקולד המריר המכיל 65% ומעלה מוצקי קקאו. מומלץ לבחור שוקולד טהור או שוקולד המכיל אגוזים\קליפות תפוז וכד', ולהימנע משוקולד המכיל מילויים כגון: נוגט או קרמל, שיש בהם רק תוספת של סוכר ושומן.

אי אפשר להתעלם מהעובדה ששוקולד הוא מזון עתיר שומן. בכמות של 40 גרם שוקולד מריר המכיל 65% מוצקי קקאו יש כ-13 גרם שומן, מתוכם 8 גרם הוא שומן רווי. חלק משומן רווי זה הוא בצורת חומצה סטארית, אשר אינה מעלה את רמת הכולסטרול בדם. בנוסף, בשוקולד המריר יש גם שומן חד בלתי-רווי כמו בשמן זית, אשר נמצא כמשפר פרופיל שומנים בדם ומונע מחלות לב.

לאכול במידה

למרות יתרונותיו הבריאותיים של השוקולד, הוא עדיין מכיל ערך קלורי ושומן גבוה ועל כן לא מומלץ לאכול כמות גדולה ממנו. על פי מחקר איטלקי שפורסם ב-2008, כמות של 20 גרם שוקולד מריר מדי 3 ימים, היא הכמות האידיאלית על מנת להשיג יתרון למערכת כלי הדם והלב. אכילה מעבר לכמות המומלצת נמצאה כמבטלת את היתרונות הבריאותיים.

ב-20 גרם שוקולד מריר יש כ-100 קלוריות. על מנת לשרוף אותן, מומלץ לצאת להליכה של כ-20 דקות בקצב של 6 ק"מ לשעה. יש לזכור כי במידה שאוכלים שוקולד, יש לשלבו בתפריט מאוזן שכולל גם פירות וירקות הדלים יותר בקלוריות ועשירים באותם נוגדי חמצון, בויטמינים ומינרלים נוספים אשר אינם נמצאים בשוקולד המריר.

כיום נמצאים בשוק סוגים שונים של שוקולד ללא סוכר. אך יש לשים לב, אין זה אומר שהמוצר לא מכיל פחמימות, שכאמור מתפרקות בגוף לסוכר. מוצרים אלו מכילים תחליפי סוכר כגון: מלטיטול, סורביטול שהינם פחמימה רב-כהלית; לכן מומלץ לצרוך מהם בכמות מוגבלת ובמסגרת ספירת פחמימות בהדרכת דיאטנית. יש להסתכל על הערכים התזונתיים בגב האריזה. כ-20 גרם שוקולד שווה למנת פחמימה, תלוי בסוג השוקולד.

ענת טימין היא תזונאית קלינית במרכז לסוכרת "גפן מדיקל".

בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום