משנכנס אדר שומרים על דיאטה
חגיגות פורים כוללות פיתויים שעלולים לפגום בכל דיאטה. כיצד אפשר לשלב בין אכילת אוזני המן לבין שמירה על הגזרה?
פורים הוא חג של אוכל. ימי החג, כך נאמר במגילה, צריכים להיות ימי משתה ושמחה. במגילה נקבע שבפורים האדם חייב לאכול סעודה ביומו של החג ולשתות בה יין "עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי", כלומר עליו להגיע למצב של שכרות כדי שלא יבחין בין המן למרדכי. וכמובן שהחגיגה אינה שלמה בלי אוזני המן ממולאות בטעמים רבים ומגוונים. אולם מי מאיתנו לא חווה את התסכול שמגיע מיד לאחר החג, כשעולים על המשקל? כדי לא להשבית את שמחת החג ולהמשיך לשמוח גם בחודשים הבאים, כדאי ליהנות ממנהגי החג, אבל במידה.
ממוצע הקלוריות של אוזן המן אחת באחד מהמילויים המקובלים עשוי להגיע לכ-150-200 קלוריות. 80% מהקלוריות מגיעים מהבצק המכיל כמות רבה של חמאה או מרגרינה, אשר מעלים את רמת הכולסטרול ומזיקים לכלי הדם.
למרות שהמילויים הנפוצים של אוזני המן אינם דיאטטיים, יש להם לפחות ערך תזונתי חשוב. הפרג עשיר בסידן (בכף בינונית של פרג יש כמות סידן השווה ל-¾ כוס חלב), מגנזיום וחומצה לינולאית, שמסייעת בהורדת כולסטרול ובמניעת מחלות כלי דם.
התמרים עשירים בסיבים תזונתיים, המסייעים בפעילות מערכת העיכול ומכילים ויטמין B3, ברזל ואשלגן, שתורם להורדת לחץ דם גבוה. אגוזים עשירים בחומצות שומן חיוניות, שעוזרות בהורדת לחץ דם גבוה ובמניעת מחלות לב וכלי דם. השקדים עשירים בחומצה לינולאית, ויטמין E ואבץ, אשר מחזק את המערכת החיסונית ומשפר את פוריות הגבר.
אז איך נהנים מאוזני המן ושומרים על הבריאות? הדרך הטובה ביותר היא להגביל את צריכתן במהלך החג, בהתאם לתוכנית הקלורית היומית שלכם. אפשר לשלב אוזן המן אחת לאחר הארוחה, למשל, במקום מנה אחרת של פחמימות. כמו כן, מומלץ לאכול אוזני המן שעשויות מחומרים בעלי ערך תזונתי גבוה.
^^כיצד להעלות את הערך התזונתי של אוזני המן?^^
החליפו את הסוכר בבצק בממתיק מלאכותי.
השתמשו בקמח מלא, העשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
השתמשו בשמן קנולה במקום במרגרינה.
מלאו את המאפה במילוי בריא (לא שוקולד).
בשל השפעתם המשכרת, המשרה על השותה הרגשת שמחה, אופוריה ורוגע, הייתה מאז ומעולם שתיית משקאות חריפים דרך מקובלת לחגוג.
ידוע כי צריכה מתונה של אלכוהול מקטינה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, להפחתת יתר לחץ דם, הפחתת רמות טריגליצרידים גבוהות, עליה בכולסטרול "הטוב" (HDL) וירידה בכולסטרול "הרע" (LDL), האטה בהתקדמות של אלצהיימר ועוד. אולם שתייה מרובה של אלכוהול העולה על המנה המומלצת ליום של כ-22 גרם לגבר וכ-11 גרם לאישה, עלולה להזיק לכבד, לכלי הדם ולמוח, ואף לגרום להשמנה. גרם אחד של אלכוהול מכיל 7 קלוריות (לעומת 4 קלוריות בלבד שמכיל גרם של פחמימה רגילה).
^^ערכים קלוריים של משקאות אלכוהוליים (ל-100 גרם משקה):^^
בירה רגילה - כ-40 קלוריות.
יין יבש - כ-70 קלוריות.
ג'ין וטוניק - כ-80 קלוריות.
וודקה - כ-230 קלוריות.
ויסקי - כ-250 קלוריות.
ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית, מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל.
רוצה להתחיל להרזות? לחץ/י על דיאטה אונליין.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום הרזיה ללא דיאטה
פורום תזונה קלינית