תזונה בריאה: סגולות הענבים

(0)
לדרג

הענבים חיוניים לגופנו: מלבד יתרונם התזונתי וטעמם היחודי, מחקרים תומכים בהנחה כי הם בעלי סגולות ריפוי מיוחדות

מאת: שרית עטיה שמואלי

הקיץ כבר כאן וכבר ניתן לראות בשווקים ענבים ירוקים, סגולים ואדומים, קטנים או גדולים, כהים או בהירים, עם ובלי גרעינים. בשנים האחרונות מתברר שהטעם הנפלא מביא עמו גם שלל סגולות בריאותיות. הענבים נמצאים בראש רשימת המזונות שאכילתם מעשירה אותנו בשפע רכיבי תזונה חיוניים העוזרים לגופנו להילחם במחלות.

הענבים הם אחד ממקורות התזונה העשירים באנטיאוקסידנטים טבעיים (נוגדי חמצון) העוזרים לגוף לנטרל את הפעילות ההרסנית של הרדיקלים החופשיים, אותן מולקולות לא יציבות התוקפות את רקמות הגוף ועלולות להוביל התפתחות מחלות כרוניות ולהאצת תהליכי זקנה.

הענבים מכילים למעלה מ-1,600 תרכובות אנטיאוקסידנטיות פעילות מסוג זה כשהבולטות שבהן הן הרסברטרול והאנתוציאנינים - נוגדי חמצון מסוג פוליפנול שנמצאים בעיקר בענבים אדומים. מחקרים רבים הראו את יכולת תרכובות אלו להגן מפני התפתחות סרטן, טרשת עורקים, קטרקט ואף האטת תהליכי ההזדקנות.

הורדת לחץ דם

מחקרים רבים מהשנים האחרונות הראו את השפעתו המיטיבה של הרסברטרול על בריאות הלב. מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה מהמרכז למחלות לב וכלי דם של אוניברסיטת מישיגן מספק חיזוק נוסף לכך שאכילת ענבים עשויה לסייע בשמירה על בריאות הלב.

המחקר נערך בחולדות במעבדה שסובלות מיתר לחץ דם. הן חולקו לשתי קבוצות שקיבלו את אותה דיאטה במשך 18 שבועות. קבוצת המחקר קיבלה בנוסף לדיאטה הרגילה תערובת שהכילה ענבים ירוקים, סגולים ושחורים וקבוצת הביקורת קיבלה תרופה להורדת לחץ דם. בתום המחקר נצפתה ירידה בלחץ דם בשתי הקבוצות, אך קבוצת החולדות שקיבלה את תוספת הענבים הדגימה תפקודי לב טובים יותר ופחות נזק לשריר הלב לעומת הקבוצה שקיבלה את התרופה.

מסקנות המחקר מצביעות על כך כי להוספת ענבים לדיאטה יתרון נוסף מעבר ליתרונות של דיאטה עשירה בפירות וירקות. יתרון זה מתמקד בכמות האנטיאוקסידנטים הטבעיים הגדולה שמצויה בענבים. החוקרים העריכו כי האנטיאוקסידנטים בענבים הפעילו מנגנון הגנה שהוריד את הפגיעה בשריר הלב כתוצאה מיתר לחץ דם.

מחקר נוסף שהתפרסמו במרץ 2009 מאיר חלק נוסף במנגנון ההגנה של הענבים. המחקר הציג את יתרון האנטיאוקסידנטים בענבים בהעלאת גמישות העורקים שהביאה לזרימת דם טובה יותר המאפשרת הזנה טובה יותר של שרירי הלב ופינוי פסולת טוב יותר.

שיפור בתפקוד כלי דם

מחקרי מעבדה רבים מצאו כי הרסברטרול כנראה פועל בכמה מנגנונים שונים להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, וביניהם: הקטנת הסיכון להיווצרות קרישי דם, הגברת גמישות העורקים, הפחתת מצבי דלקת וסיוע בהפחתת לחץ דם. בנוסף, הוא מסייע בהפחתת שקיעת הכולסטרול הרע בעורקים ומניעת היווצרות טרשת וסיוע לזרימת דם תקינה.

מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי Hypertension מוסיף מימד נוסף בפענוח המנגנונים בהם הרסברטרול פועל לשמירה על בריאות הלב. נמצא כי הרסברטרול מעכב היווצרות של Endothelin1 - חלבון הגורם לכיווץ כלי דם ונחשב כגורם בעל השפעה התפתחות מחלות לב וכלי דם. בנוסף, הוא משפיע ישירות על תאי שריר הלב ותורם לגמישות ובריאות שריר הלב.

מחקר נוסף שנערך על נשים מצא כי אכילת כוס ורבע ענבים ליום הביאה לשיפור והפחתה בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם - ירידה ברמת טריגליצרידים בדם, ירידה ברמת LDL בדם וירידה בסמני דלקת. במחקר פיילוט בבני אדם שנעשה לאחרונה, באוור ועמיתיו מצאו כי אכילת מנת ענבים יומית (כוס ורבע) הביאה לשיפור בתפקוד כלי דם.

הפחתת הסיכון לסרטן

במחקרים רבים הרסברטרול התגלה כבעל יתרונות תזונתיים ובריאותיים רבים. המחקרים הראו את יכולתו לסייע במניעת מחלות רבות נוספות, להפחתת הסיכון לסרטן, טרשת עוקרים ולמניעת זיהומים.

הרסברטרול הוכח במחקרי מעבדה כבעל יכולת להאט ולשבש את תהליכי היווצרות תאים סרטניים ולזרז מוות של תאים סרטניים. במחקר נמצא כי הרסברטרול עיכב את תהליך ההתרבות של התאים הגידוליים ואף גרם למותם.

למחקרי מעבדה אלו חשיבות רבה כיוון שהם סוללים את הדרך להמשך מחקר בנוגע להשפעות רכיבים אלו על תהליכי סרטן באדם. מחקרים רבים מדגימים את יכולת נוגדי החמצון בענבים להלחם בתהליכים סרטניים ולהגן על המוח בפני תהליכים מזיקים ומחלות.

שרית עטיה שמואלי היא דיאטנית קלינית של "ענבי טלי", מושב לכיש.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום