מיתוסים בנוגע למים
האם כל סוגי המים המינרלים זהים ברכיביהם, ומדוע מומלץ לשתות בזמן הארוחה? על מיתוסים שקשורים לשתיית מים
בכל מים טבעיים קיימים מינרלים, אך חשוב להקפיד על איכות המים ששותים. שתיית המים אינה רק לשם סיפוק הצורך בנוזלים, וישנה חשיבות רבה למינרלים כגון סידן ומגנזיום שהמים מגבירים את יכולת ספיגתם בגוף. התזונאית אולגה רז ויועצי "אקווה נובה" מנפצים כמה מיתוסים הנוגעים לשתיית מים.
^^ניפוץ מיתוסים בנושא שתיית מים:^^
1. אסור לשתות עם אוכל.
לא נכון - מותר ואף רצוי לשתות עם אוכל. רוב המזונות, במיוחד פירות, ירקות ומוצרי חלב, מכילים כ-95% נוזלים, כך ששתייה אינה מהווה בעיה. שתייה, בזמן ולפני הארוחה, עשויה אף לגרום לתחושת שובע, ובכך עשויה לצמצם את כמות המזון שאוכלים.
2. מים מינרלים בריאים יותר רק בגלל המינרלים שבהם.
לא מדויק - מינרלים אכן חשובים מאוד, אך חשובה לא פחות מידת הניקיון של המים. ניתן לקבוע את איכות וניקיון המים לפי תכולת החנקות: ככל שאחוז החנקות קטן יותר, כך המים נקיים יותר. לכן, לפני קניית המים, כדאי לבדוק את התווית המפרטת את הרכב המים, כולל את תכולת המינרלים והחנקות.
3. ספיגת סידן ממוצרי חלב היא הספיגה הטובה ביותר.
לא מדויק - ספיגת סידן ממוצרי החלב אמנם טובה מאוד, אך גם ספיגת הסידן מהמים משתווה לה. מומלץ לבחור מים המכילים סידן, כדי להגדיל את כמות הסידן בתזונה.
4. אם הילד לא רוצה לאכול, לפחות שישתה מיץ.
לא נכון - אם הילד לא רוצה לאכול אין להאכילו בכוח, אלא להמתין עד שיהיה רעב. מיץ לא רק שאינו תחליף לארוחה, אלא עשוי להביא לעלייה במשקל עקב תכולה גבוהה של סוכר בו. אם ברצוננו לתת לילד לשתות עדיף לתת לו מים.
5. למי שמקבל תרופות משתנות ללחץ דם אסור לשתות מים.
לא נכון - ברוב המקרים צריך לשתות מים כדי להימנע ממצב של התייבשות. רק בחולים עם בעיות בתפקוד הלב או הכליות יש להקפיד על הגבלת כמות הנוזלים.
6. לילדים קטנים מרתיחים מי ברז בלבד.
לא נכון - לילדים קטנים, ובעיקר לתינוקות, מרתיחים את כל סוגי המים, גם מים מינרלים. הרתחת המים המינרלים אינה פוגעת בהרכבם, והיא חשובה לבריאותם של תינוקות עד גיל שנה וזו אחת מההנחיות של משרד הבריאות.
7. כל סוגי המים המינרלים זהים ברכיביהם.
לא נכון - מקורם של מים מינרלים בבארות שונים, בקרקע שונה, כך גם ההרכב שלהם שונה, ואף שונה מאוד. השוני מתבטא בתכולת מרכיבים שונים, שהחשובים ביניהם הם ארבעה: מגנזיום, סידן, נתרן וחנקות.
8. אין צורך להסתכל ברכיבי המים, מכיוון אין הבדל בין סוגי המים.
לא נכון - מים נבדלים אלה מאלה בהתאם לרכיביהם וניקיונם. ככל שכמות החנקות נמוכה יותר, כך המים נקיים יותר. ככל שתכולת הנתרן נמוכה יותר ותכולת המגנזיום והסידן גבוהה יותר, כך הערך התזונתי של המים גבוה יותר.
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.