תות שדה: טעים ובריא
שילוב של ערכים תזונתיים בפרי האדום והעסיסי הופך אותו לבריאותי במיוחד. התות שדה מכיל חומצה אלאגית וויטמינים המנטרלים חומרים סרטניים
עונת תות השדה מתחילה כעת. אחת מסגולותיו הבריאותיות של הפרי בעל הצבע האדום, העשיר והמפתה הן החומצות פ?נו?ליו?ת. אחת מהן, לדוגמה, היא החומצה הא?לאגית בעלת היכולת המוכחת למנוע גידולים בוושט ובמעי הגס של בעלי חיים. החומצה האלאגית עושה זאת על ידי ויסות רמותיהן של שתי קבוצות אנזימים חיוניות. הראשונה, המכונה "אנזימים של שלב 1", עוזרת לתאים להפוך מזונות לצורות שבהן יכול הגוף להשתמש. אלא שתוך כדי התהליך הופכים אנזימים אלה גם מספר חומרים תמימים לחומרים מסרטנים. כאן נכנסים לפעולה "האנזימים של שלב 2". האנזימים הללו מצמידים את החומר המסרטן שנוצר לחומר מסיס בתא, ומשליכים אותו לדם על מנת שיפונה כפסולת מהתא. כל עוד פעילות "שלב 2" רבה יותר מפעילות "שלב 1", הגוף יהיה מוגן. מבחינת ויסות האנזימים לחומצה האלאגית יתרון של "2 במחיר 1": היא גם כובלת את האנזימים הבעייתיים של "שלב 1" וגם ממריצה את פעילות פינוי הפסולת של "שלב 2".
לחומצה האלאגית תפקיד חשוב נוסף במניעת סרטן. היא מעודדת א?פ?ו?פ??טו?זיס (apoptosis) - מוות של תאים. תאי הגוף מתוכנתים למוות בגיל מסוים או להשמדה עצמית במקרה שהם מתפתחים בדרך שאינה נורמלית. תאים סרטניים מתחמקים בדרך כלשהי ממגבלות אלה וממשיכים להתרבות. החומצה האלאגית תורמת למניעת סרטן בכך שהיא "מלמדת" את התאים הסרטניים למות כמו התאים הנורמליים.
נראה שהחומצה האלאגית אינה פועלת לבדה. הניסוי הבא מדגים זאת: היות שחומצה אלאגית טהורה אינה נספגת היטב ממערכת העיכול אל מחזור הדם, החלו החוקרים לבדוק את יכולתם נוגדת הסרטן של תות שדה ופירות נוספים שיובשו בהקפאה. על אף שריכוז החומצה אלאגית בפירות המיובשים בהקפאה היה נמוך בהרבה מאשר ריכוזה במיצוי הטהור, לא שינה הדבר ולא כלום. יעילות הפירות במלחמה בסרטן הייתה זהה או אף רבה יותר - לפחות כאשר נבחנה בבעלי חיים. מכאן נראה שבתות השדה אין זו החומצה האלאגית לבדה המגנה מפני סרטן. יש להניח שמדובר בצירוף של החומצה הא?לאגית יחד עם א?נתו?ציא?נינים, ויטמין C ופיטוכימיקלים נוספים הנמצאים בתות.
מירב מור אופיר היא דיאטנית קלינית במועצת הצמחים.
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.