תזונה: על פיסורה, טחורים ועצירות
דיאטה בלתי מאוזנת עלולה לגרום לפיסורה, טחורים ועצירות. כדי להימנע מכך, הרבו בשתיית מים ובצריכת סיבים והמעיטו בצריכת קמח לבן, ממתקים ומזון מעובד
עוד בנושא: טחורים מדממים, טחורים בהריון
אחת המגפות של העת המודרנית היא ההשמנה, שנגרמת בשל אכילה מופרזת ואכילה של מזונות מזיקים, כגון ממתקים מרובים, מזון מהיר ומזון רווי שומן ומלח. אך גם כאשר התזונה אינה גורמת לעלייה משמעותית במשקל, לעתים היא עלולה לגרום לבעיות אחרות, חמורות לא פחות. אכילה מופרזת של מזונות המזיקים לגוף יכולה לגרום לבעיות כמו עצירות, פיסורה או טחורים, הניתנות לפיתרון, אך גורמות לשיבוש חיי היום-יום של החולה. לכן כדאי לדבוק בתזונה נכונה שלא תגרום לבעיות אלה. ברשימה זו נסביר מהן הבעיות שאכילה שגויה יכולה לגרום וכיצד ניתן להימנע מהן באמצעות תזונה בריאה.
פיסורה
תזונה לא בריאה עלולה לגרום ליציאות קשות שגורמות לפצעים ולפגיעה במבנה של פי הטבעת. הפצע גורם לכאב ואז מקטין את היכולת לתת צואה בגלל הכאב. כך נוצר מעגל קסמים: החולה נמנע מללכת לשירותים בגלל חששו מכאב, וההתאפקות יוצרת יציאות קשות יותר, שגורמות בתורן לכאבים נוספים ולהחמרה של הפצע בפי הטבעת.
ישנם כמה טיפולים לפיסורה, המותאמים לחולה בהתאם לאופי מחלתו, כאשר המטרה העיקרית בטיפול היא שבירת מעגל הסבל. הטיפול בפיסורה קלה וחדשה מבוסס על דיאטה עשירה במזונות המכילים סיבים, שתייה מרובה ונטילת מרככי יציאה. במקרים של פיסורה כרונית שנמשכת מעל חודש, בנוסף לטיפול התזונתי מומלץ להשתמש בתרופות שגורמות להרפיית שרירי פי הטבעת ולהגברת זרימת הדם לאזור המסייעת בריפוי מהיר יותר של הפצע, כמו למשל רקטוג'סיק, המצריכה מריחה פעמיים ביום בלבד".
טחורים
לפי הערכות שונות, כמחצית מהאנשים מעל גיל 50 במדינות המתועשות סובלים מטחורים. בארצות הברית, לדוגמה, כשליש מהאוכלוסייה סובלים מטחורים במידה זו או אחרת. טחורים נגרמים כתוצאה מקרע במעטפת של כלי הדם באזור פי הטבעת, הגורם לצניחת כלי הדם ועל ידי כך לחשיפתם ולפגיעתם, דבר שבא לידי ביטוי בדימומים.
אחת הסיבות להיווצרותם של טחורים היא תזונה לא נכונה שגורמת ליציאות קשות ולהפעלת לחץ בעת יציאה. הטיפול המומלץ בטחורים בדרגה 1 ו-2 הוא שינוי התזונה, שמביא ליציאות רכות וסדירות. שתייה מרובה, יוגורט, כף סובין וגם אכילה סדירה של פירות וירקות מסייעים לכך. כמו כן, מומלץ להימנע ממאכלים חריפים וממשקאות אלכוהוליים, שיכולים להחריף את המצב. הטיפולים הכירורגיים השונים מיועדים לטחורים בדרגה 3 ו-4.
עצירות כרונית
עצירות כרונית היא עצירות הנמשכת תקופה ארוכה ולכן קשה לשנות את המצב רק באמצעות תזונה. במקרה כזה, הרופא ימליץ על תרופות, שמעודדות את תנועות המעי הגס. יש הגורסים כי תזונה שגויה לא רק גורמת לעצירות כרונית, אלא גם מעודדת מחלות סרטניות במעי הגס. פינוי האלמנטים הרעילים מתוך הגוף אינו מתבצע באופן סדיר, וכתוצאה מכך אלמנטים אלה נמצאים במגע ממושך עם רירית המעי ולכן יכולים לשנות את תכונות התאים.
לכן, מצב של עצירות כרונית עלול לא רק לפגוע באיכות החיים, אלא גם להיות מסוכן. אין צורך להימנע באופן מוחלט מפחמימות כדי למנוע עצירות, אך כדאי לאכול לחם במידה ולתת עדיפות למזון רב תאי ובעל סיבים, כגון ירקות, על פני פחמימות או משקאות מוגזים שנותנים תחושה של שובע אך אינם בהכרח תזונה בריאה. כאשר מופיעים שינוים בהרגלי היציאות, כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה.
תזונה נכונה
התזונה המודרנית דלה בדרך כלל ברכיבים חיוניים לבריאות כגון סיבים תזונתיים, שמקורם בפירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות. כמו כן, התזונה המערבית מאופיינת בחוסר שתייה מספקת, אכילה מוגזמת של דברי מתיקה ואף דיאטות קיצוניות שאינן כוללות מוצרי חלב או פחמימות, או אף דורשות לצום כליל לפרקים.
מאפיין נוסף של החיים המודרניים הוא הקצב הקדחתני שבו אנו חיים, שגורם לעתים קרובות למתח ולסטרס. שגרת החיים הלחוצה הזו גורמת לעתים לדחיית יציאות וליציאות לא סדירות. אז כיצד ניתן למנוע את הבעיות בעקבות התזונה השגויה ואורח החיים הלא בריא? נציע מספר טיפים לתזונה נכונה, שתמנע בעיות שונות:
הרגלי יציאות נכונים: חשוב להרגיל את הגוף ליציאות בזמן קבוע לפחות פעם ביום בשעה שאדם יודע שיש לו הפנאי והוא לא לחוץ . בכל מקרה אם יש תחושה של צורך, חשוב לא לדחות אותו.
לאנשים שעובדים בישיבה מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדורה. חוסר תנועה בכל הגוף גורם גם לחוסר תנועה במעיים.
תזונה נכונה: כדאי לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת, הכוללת את כל אבות המזון, עם ארוחות סדורות בזמנים קבועים ועם שתייה מספקת.
כשמתלבטים מה לאכול, רצוי לבחור במזונות עם רכיבים המזרזים את פעילות המעיים למשל קרקר עם דגנים מלאים או סלט עם עגבניות, סלק וקישואים; וכן מיצי פרי וירק.
אפשר להחליף מדי פעם את הירקות במרק, אך אין לבשלם יתר על המידה כדי שלא יאבדו את הוויטמינים (מקסימום רבע שעה בישול). יש ויטמינים שדווקא בבישול נעשים זמינים יותר לגוף, למשל ויטמין A בגזר או לאוקוטן בעגבנייה.
מזונות שמומלץ להקפיד עליהם:
ירקות ופירות: כולם מכילים סיבים, בעיקר מזרזי מעיים כגון שזיפים, תפוחים, משמשים (בעיקר מיובשים), מיצי פרי וירק.
קטניות עשירות בסיבים.
דגנים מלאים אורז מלא, חיטה מלאה, שיבולת שועל, כוסמין ושעורה.
מוצרי חלב מוחמצים כמו יוגורט עשירים בחיידקי חלב.
אבוקדו, טחינה ושמן זית כדי להשלים את איזון התפריט.
מזונות שיכולים להיות בעייתיים וכדאי לאכול אותם במידה או להימנע מהם: נקניקים, נקניקיות, מוצרים מקמח לבן, קפה, משקאות ממותקים, מוצרי מזון משומרים או מעושנים, ממתקים וג'אנק פוד.
פרופ' סימון דניאל דואק הוא מנהל היחידה לכירורגיה קולורקטלית-רמב"ם
מריאנה אורבך היא דיאטנית ראשית בשירותי בריאות כללית
בואו לדבר על זה בפורום תזונה ודיאטה.