מונדיאל: אל תאכלו מול הטלוויזיה
כולנו נהנים מקרנבל הכדורגל בברזיל: חטיפים, פיצוחים ואלכוהול. אבל כדאי מאוד להיזהר, שלא "תאכלו" אותה מבחינת משקל. כך תנשנשו בריא כל הדרך לגמר
המונדיאל הוא חגיגה גדולה: ספורט, הווי, חברים ואוכל. בכל רחבי העולם, ובעיקר בישראל, צפייה במשחקי המונדיאל היא טקס שלא מדלג על המרכיבים הבאים: מפגש חברתי, צעקות, נהמות ו... אוכל. הרבה אוכל.
עולה השאלה כבדת המשקל: כמה קילוגרמים מוסיפה למשקל שלנו ישיבה יומיומית מול הטלוויזיה, עם נשנושים? מה הבעיה להתיר את הרסן "רק" לחודש אחד ולעשות קצת כיף? ומה אפשר לעשות כדי למנוע את ההשלכות של בליסת נשנושים על ידי "בטטות הכורסא" שהפכנו להיות? כל התשובות מפי ד"ר אולגה רז, מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, ראש המחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל.
מה העצות שלך למי שלא רוצה להשמין במונדיאל?
"יש לי מספר עצות, אבל לפני שאפרט אותן, אבהיר כי הן מיועדות לא רק לתקופת המונדיאל, אלא בכלל - לחיי היום יום. אני לא בטוחה שהמונדיאל משנה משהו בהרגלים של עם ישראל בנוגע לאכילה מול הטלוויזיה. החודש הזה הוא לא מה שהופך את כולנו ל'בטטות כורסא' נשנשניות. רוב האנשים הם כאלה ממילא. ואם לא יצפו במונדיאל, הם יצפו בטלוויזיה בתכנית אחרת. הערב של רוב הישראלים כולל תמיד, ללא קשר למונדיאל, בהייה מול הטלוויזיה עם ידיים שלוחות לקערת הפיצוחים או הרוגלעך. המנהג מושרש, מקובע ומיושם תמיד - ולא רק בתקופת המונדיאל. המונדיאל אולי מאריך את שעות הצפייה בטלוויזיה, גורם לאנשים שנזהרים בדרך כלל להתיר את הרסן ולזלול, דוחה את שעות האכילה שנמשכות לתוך הלילה ומגדיל את כמות הנשנושים הלא בריאים שהצופים צורכים. זו אכן בעיה".
אז מה לעשות?
"העצות שלי ברורות מאוד.
עצה ראשונה: לא לאכול מול הטלוויזיה. זה מתכון לאכילה מרובה מדי. אתה אוכל ולא רואה מה אתה מכניס לפה. וברור שאתה מכניס יותר מדי. אכילה מול הטלוויזיה היא אחד הגורמים המובילים להשמנת יתר. זהו מנהג מגונה שיש לעקור מהשורש, אך למרבה הצער לא רק שהוא קיים, הוא גם משתרש ומתקבע אצל ילדינו, שרבים מהם סובלים מהשמנת יתר, בין היתר על רקע הנשנוש בעת הצפייה במסך. אוכל יש לאכול רק בחדר האוכל: במטבח או בפינת האוכל. ולא בשום מקום אחר.
עצה שנייה: אם אתם חייבים לאכול ולא רוצים להרוס את הכיף, בחרו מראש מה לאכול. העדיפו נשנושים בריאים, רחצו לכם עגבניות שרי, חתכו ירקות, הגישו פירות, אכלו פופקורן מגרעיני תירס עם מעט שמן (ולא פופקורן מוכן מראש) ואכלו גלידה דיאט.
עצה שלישית: הגבילו את הכמויות. אל תגישו קערות ענקיות מלאות בכל טוב ואל תאכלו ישר מהשקית. הקציבו לכל צופה 'מנה' ברורה ומוגדרת בגודל סביר שייהנה ממנה.
עצה רביעית: שתייה היא גורם השמנה מרכזי בעת החגיגות הנמשכות בכל ערב. הכוונה היא לשתייה הממותקת ולאלכוהול. אלה תורמים לקו המותניים לא מעט שומן עודף וממלאים את הגוף בסוכר. העדיפו מים או משקאות דיאט.
עצה חמישית: חישבו על היום שאחרי מחר. עכשיו אתם חוגגים ונהנים אבל עצרו לרגע והזכירו לעצמכם כמה עבודה קשה אתם משקיעים בשמירה על הגזרה ובניהול אורח חיים בריא. חודש של אכילה מוגזמת ונשנוש בלתי פוסק, שעות ארוכות, מול הטלוויזיה ולתוך הלילה, יגרום לכם לצבור משקל עודף, שלא רק יהרוס את ההישגים שהשגתם, אלא גם יגרום לקושי עתידי. מאד קשה להיפטר מהמשקל ש'תרוויחו'. חשבו על כך ודמיינו מה יהיה כשהחגיגות יגמרו, המונדיאל יסתיים, וההד של צעקות העידוד ידעך. אתם תישארו עם שכבות שומן שיתעקשו להיוותר על גופכם. חישבו מראש על הקרב הקשה שיחכה לכם בסוף הדרך".
ואם לא נקפיד על ההנחיות האלה? האם זה כל כך נורא? כמה כבר אפשר להשמין בחודש אחד של הפקרות?
"הרבה מאד. החשבון הוא חשבון פשוט. בנאדם שצורך 100 קלוריות יותר ממה שהוא צריך ביום עולה חמישה קילוגרם בשנה. מי שיושב כל ערב ואוכל נשנושים משמינים מאד יכול גם לצרוך 2,000-3,000 קלוריות יותר ממה שהוא צריך. אלה מספרים גבוהים ומבהילים. שהקוראים יעשו לבד את החשבון: כמה חריגה כזו תורמת לעליה במשקל. בחודש שכזה אפשר לעלות הרבה מאד במשקל, להרוס את הבריאות ולפגוע בהישגים של שמירת משקל תקין ובריא שעל השגתו עובדים קשה מאוד".
3,000 קלוריות עודפות בגלל ערב אחד של נשנושים? איך זה ייתכן?
"הנשנושים המועדפים על הישראלים משמינים מאד. רבים לא יודעים עד כמה וטועים לחשוב שהנזק לא כזה גדול, אם 'תוקעים' פה רוגלעך ושם חופן גרעינים. אבל בכל הדברים הללו יש קלוריות - והרבה. ערב של צפייה בטלוויזיה מתחיל בארוחה דשנה אחרי יום של אכילה וממשיך בעוד ועוד קלוריות ריקות. גלידה, פופקורן מלא בחמאה, כל סוגי הפיצוחים, פירות, חטיפים, עוגיות, עוגות, קרקרים, בירות ושתייה ממותקת. כל אחד חייב לדעת כמה יש בכל נשנוש קטן שכזה. לדוגמא: פיצוחים וגרעינים מספקים כ-650 קלוריות ל-100 גרם. זה שווה ערך לכ-9 פרוסות לחם. שני רוגלעכים בינוניים 'עולים' לנו 600 קלוריות. פרוסת עוגה עשויה להגיע ל-500 ואפילו 700 קלוריות. מי שאוכל מול הטלוויזיה ינשנש לרוב 'גם וגם', יטעם מפה ומשם, ילגום שתיה עתירת קלוריות, כדי להשלים את התענוג המפוקפק והנה, בלי לשים לב, יגיע לעודף קלורי משמעותי ביותר שיכול בקלות להסתכם ב-2,000-3,000 קלוריות מיותרות".
"לכן יש להעדיף נשנושים דלי קלוריות. יש לא מעט נשנושים כאלה. למשל: קרטיבים וארטיקים דיאט שרובם לא עולים על חמישים קלוריות ליחידה, אדממה, ירקות חתוכים, פריכיות עם דבש, פירות ועוד. חשוב גם להגביל את הכמות. מה שחשוב זה לא רק מה אכלתי, אלא גם כמה אכלתי. נשנוש שנאכל במידה הוא פחות הרסני מכמויות בלתי מוגבלות של אותו המאכל".
לסיכום: חודש אחד של הפקרות יעלה לכם בקילוגרמים עודפים ויזיק לבריאות. נכון שהכיף שלכם בכל ערב, במיוחד בתקופת המונדיאל, זה להיפגש עם החבר'ה, לפצח ולנשנש. לא נהרוס לכם את הכיף, אלא נמליץ על נשנושים דלי קלוריות ולהגביל את הכמויות של מה שאתם אוכלים. כך תוכלו אולי להיחלץ בשלום מתקופת הזלילה הזו ולא תתחרטו יותר מדי, כי קל לצבור משקל עודף במהירות, אבל קשה הרבה יותר להיפטר ממנו, עם תום החגיגות.
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.