חושש מסוכרת? שתה קפה
צריכה יומית של יותר מכוס קפה וחצי, מפחיתה ביותר מ-50% את הסיכון לסוכרת מסוג 2, כנראה בשל השפעתו נוגדת הדלקת והורדת רמות העמילואיד בדם
הסיכוי להתפתחות סוכרת מסוג 2 נמוך ב-54% בקרב אלו הנוהגים לשתות יותר מ-1.5 כוסות קפה ביום, בהשוואה לאלו שאינם שותים קפה כלל. כך עולה ממחקר, שנערך באתונה בין השנים 2001-2012 ושממצאיו התפרסמו במגזין European Journal of Clinical Nutrition. החוקרים משערים כי ייתכן ולקפה השפעה נוגדת-דלקת התורמת ליתרון זה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים דיווחו על קשר הפוך בין צריכת קפה ובין סוכרת, אך אחרים הצביעו על תוצאות לא-מובהקות.
הקשר בין רמת דלקת נמוכה לבין סוכרת
בתחילת המחקר, החוקרים בחרו באקראי מדגם של למעלה מ-1,300 גברים ונשים בגילאי 18 שנים ומעלה: המשתתפים מילאו שאלוני תזונה, שכללו שאלות בנוגע לתדירות צריכת קפה.
816 משתתפים שתו עד 1.5 כוסות קפה ביום, 385 שתו למעלה מ-1.5 כוסות קפה ביום ו-239 לא שתו קפה. המשתתפים השלימו גם בדיקות דם להערכת סמני דלקת וכן רמות נוגדי חמצון.
עשור מאוחר יותר, 191 משתתפים פיתחו סוכרת, לרבות 13% מהגברים ו-12% מהנשים בקבוצת המחקר המקורית. בקרב המשתתפים שדיווחו על צריכת קפה רבה יותר תועד סיכוי נמוך יותר להתפתחות סוכרת, ואילו בקרב אלו ששתו למעלה מ-1.5 כוסות קפה ביום נרשמה ירידה של 54% בסיכוי להתפתחות סוכרת, בהשוואה לאלו שלא שתו קפה.
בעיבוד התוצאות נלקחו בחשבון גם הרגלי עישון, לחץ דם גבוה, סיפור משפחתי של סוכרת וצריכת משקאות אחרים המכילים קפאין.
כאמור, להערכת החוקרים, רמות עמילואיד בדם, שהוא אחד מהסמנים הדלקתיים בדם, עשויות להסביר חלק מהקשר בין צריכת קפה וסוכרת. צריכה רבה יותר של קפה לוותה ברמות עמילואיד נמוכות יותר.
ד"ר עמית עקירוב הוא רופא מומחה ברפואה פנימית, רופא בכיר במחלקה פנימית בבית החולים בילינסון.
בואו לדבר על זה בפורום סוכרת והשמנה.