שבועות: מתכונים בריאים לחג

(0)
לדרג

חג שבועות בפתח: רגע לפני שתסתערו על העוגות והקלוריות, כדאי שתכירו את המתכונים הבריאים שליקטנו עבורכם - ותיהנו מאוכל טעים ומזין יותר. חג שמח

מאת: לירון לוי דהאן

איך אפשר לאכול בריא בחג השבועות? שאלה חשובה. ליקטנו עבורכם מספר מתכונים, עם הסבר מפורט על התועלת הבריאותית של מרכיביהם. בתיאבון וחג שמח.

סלט עלי בייבי, תאנים ועוד דברים טובים. אילוסטרציה: שאטרסטוק
סלט עלי בייבי, תאנים ועוד דברים טובים. אילוסטרציה: שאטרסטוק

מתכון: סלט עלי בייבי, תאנים, אגסים וגבינת עזים

רכיבים:

3 אגסים

10 תאנים טריות

1/2 כוס אגוזי מלך

כוס גרגרי רימון

4 כוסות עלי בייבי

גליל אחד גבינת עזים


רכיבים לרוטב:


4-5 כפות שמן זית מכבישה קרה

2 כפות חומץ בלסמי

5 כפות דבש או סילאן תמרים

2 כפיות מיץ לימון סחוט

מעט מלח

מעט פלפל שחור

מערבבים את כל החומרים יחד

הכנה:

מכניסים את תערובת עלי הבייבי לקערה גדולה, יוצקים לתוכה את הרוטב, מערבבים בעדינות

חותכים את התאנים לרבעים או חצאים

פורסים את האגסים לפלחים

פורסים את גליל גבינת העזים למדליונים

מוסיפים את האגסים, התאנים, הגבינה ואגוזי המלך

מקשטים בגרגרי רימון

מגישים קר

בתיאבון!


מהי תרומתו של הסלט לבריאותנו?

נתייחס בנפרד לכל אחד מרכיבי הסלט.

עלי בייבי: צבעם הירוק מבטא את כמות הכלורופיל שיש בהם, שהוא נוגד חמצון שמסייע להאטת תהליכי ההזדקנות - ומקנה לגוף שפע של אנרגיה וחיוניות.

מכילים ויטמינים כמו ויטמיןC המשמש נוגד חמצון חזק, מסייע לחיזוק המערכת החיסונית; חומצה פולית שתומכת בתהליכים רבים בגוף ומסייעת לשמירה על הלב וכלי הדם; וויטמין K שדרוש לקרישת הדם.

הם גם עשירים בסיבים תזונתיים, שתורמים לתחושת שובע ועוזרים לפעילות מערכת העיכול.

תאנים: פרי התאנה הוא בעל ערך תזונתי רב, מכיל כמות גדולה של ויטמין C.

תאנים עשירות בשני סוגים של סיבים (מסיסים במים ובלתי מסיסים), התורמים להנעה של המעיים ומועילים במקרים של עצירות. התאנים נחשבות מקור חשוב לסידן, אשלגן ואף מעט ברזל.

על פי הרמב"ם, פרי התאנה מחזק ומרענן את הגוף במקרים של חולשה, מסייע לפעילות סדירה ותקינה של מערכת העיכול ומרפא פצעים בעור.

גרגרי רימון: הרימון עשיר מאוד בנוגדי חמצון חזקים, הנלחמים ברדיקלים חופשיים ומאיצים את חידוש תאי הגוף. נוגדי החמצון המצויים ברימון מסייעים בהפחתת רמת חמצון של הכולסטרול הרע (LDL) - ובכך מביאים לעיכוב התפתחות של טרשת עורקים.

מסייעים בשמירה על מערכת עצבים תקינה ומשפרים את פעילות תאי הזיכרון במוח, נלחמים בהתפתחות תאים סרטניים - ואף בעלי יכולת להשמיד תאים סרטניים קיימים.

הפיטו-אסטרוגנים שברימון עוזרים לגוף לקטול תאים סרטניים בשד, במיוחד בקרב נשים עם רצפטורים לאסטרוגן.

אגוזי מלך: אגוזי מלך מספקים הגנה ללב ולמוח, בזכות חומצת השומן אומגה 3, שהיא חומצת שומן חיונית שהגוף שלנו אינו יכול לייצר. חומצת שומן אומגה 3 היא נוגדת דלקת ופעילותה בגוף חשובה ורבה. היא מסייעת בדילול של הדם, למניעת היווצרות קרישי דם ושמירה על גמישות כלי הדם. תומכת במערכת העצבים המרכזית.

אגוזי מלך עשירים גם בחומצה אלגית (ellagic acid) וחומצה גאלית (gallic acid), שתומכות במערכת החיסונית, מנטרלות רדיקלים חופשיים - וכנראה שגם נוגדות סרטן.

מסייעים באיזון רמות סוכר, מפחיתים סיכון להתקפי לב, מפחיתים רמות כולסטרול בדם ומשפרים את היחס בין הכולסטרול הטוב והרע. שומרים על גמישותם של כלי הדם, עשירים בנוגדי חמצון - ולכן מאטים תהליכי הזדקנות. מכילים חלבון, סיבים תזונתיים ושומנים בלתי רווים התורמים לפעילות תקינה של הגוף.

גבינת עזים: חלב העזים נחקר רבות - ותוצאות מחקרים אחרונים מצאו כי לחלב העזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, דלקות וזיהומים - בהשוואה לחלב פרה.

אחת העובדות הידועות ברפואה המסורתית, לגבי חלב עזים, היא יכולתו לרפא פצעים בפה (אפטות) - במיוחד בקרב תינוקות וילדים.

חלב עזים גם מעורר את המערכת החיסונית - וגורם לתאי חיסון להפריש חומרים המשפיעים על המערכת.

לחלב עזים יש גם את היכולת לתרום, באופן משמעותי, לעלייה בצריכת הסידן ולבניית העצמות בקרב ילדים - ולמנוע הידלדלות של העצמות (אוסטיאופורוזיס) בקרב מבוגרים.

חלב העזים הוא מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים.

חלב עזים מכיל הרכב חלבונים המאפשר פירוק נוח, קל ומהיר בקיבה. המעבר המהיר בקיבה הוא יתרון לפעוטות, ילדים, קשישים ולאנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות.

סלמון - נקודת מוצא להמון מנות בריאות. אילוסטרציה: שאטרסטוק
סלמון - נקודת מוצא להמון מנות בריאות. אילוסטרציה: שאטרסטוק

מתכון: נתחי סלמון אפוי במרינדה מתוקה

מצרכים ל-4 מנות

4 פרוסות של נתחי פילה סלמון (200 גרם כל מנה)

מצרכים למרינדה:

רוטב טריאקי - כף אחת

דבש - כף אחת

רוטב סויה ללא מונוסודיום גלוטמאט - 2 כפות

שום - 2 שיניים, כתושות

חרדל דיז'ון גרגרים - 3 כפות

לערבב את כל המרכיבים יחד

למרוח את הדג בשמן זית (מכבישה קרה), לסדר בתבנית על גבי נייר אפייה

לצפות את נתחי הסלמון במרינדה

להשרות במשך כחצי שעה (במקרר)

להכניס לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, למשך כ-15 דקות - עד להשחמה של המרינדה.

מומלץ להגיש את הדג לצד סלט ירוק מרענן.


מצרכים לסלט:

עלי ארוגולה או תערובת של עלי בייבי

עגבניות שרי חצויות

בצל סגול פרוס

חופן גוג'י ברי

כף אגוזי מלך

רוטב: לימון, שמן זית ומעט מלח


מהם הערכים התזונתיים של המנה הזו?

מנת הבריאות הזאת תספק לגופכם חלבון איכותי שמקורו בדג הסלמון, חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, הידועות בהשפעתן הטובה למערכות הגוף, בעיקר מערכת הלב וכלי הדם ומערכת העצבים המרכזית.

הסלט מכיל שפע של ויטמינים ומינרלים; עלי הבייבי עשירים בכלורופיל, המהווה נוגד חמצון חזק - ומסייע בניקוי הגוף, מקנה אנרגיה וחיוניות.

עגבניות השרי מכילות ליקופן, שהוא נוגד חמצון המסייע בשמירה על הריאות ובלוטת הערמונית - ויודע להילחם ברדיקלים חופשיים ביעילות רבה. כמו כן, מכילות העגבניות ויטמין C בכמות גדולה.

הבצל ידוע בשפע סגולותיו הרפואיות - מכיל חומר פעיל בשם קוורציטין, המשמש בעיקר כנוגד דלקת ונוגד אלרגיות.

אגוזי המלך תומכים במערכת הלב וכלי הדם, מסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול הרע, מזינים את המוח ומכילים ויטמינים ומינרלים רבים.

גוג'י ברי ידוע ביכולות נוגדות החמצון שלו, בשל צבעו האדום - כתום העז, מכיל ויטמינים רבים (בעיקר C). מזין את הגוף, מספק אנרגיה ומשפר זרימת דם.

לירון לוי דהאן היא נטורופתית ND, מרצה במגמת תזונה טבעית במכללת רידמן לרפואה משלימה ואינטגרטיבית.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה טבעית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום