שתיית אלכוהול ושימוש בסמים מעלה את הסיכוי להתאבדות
מחקר חדש מראה כי שתיית אלכוהול ושימוש בסמים יכול להוביל למחשבות אובדניות וכן לנסיונות התאבדות
מחקר חדש מראה כי שתיית אלכוהול ושימוש בסמים יכול להוביל למחשבות אובדניות וכן לנסיונות התאבדות לא מתוכננים בשל הרגשה רגעית בלבד. לדברי החוקרים אין מדובר בהתמכרות לחומרים אלו, אלא אפילו חשיפה חד פעמית יכולה להביא לפעולות עם תוצאות בלתי רצויות עד כדי התאבדות. המחקר התבצע על ידי חוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת הרווארד בבוסטון,
ותפרסם בגיליון אפריל 2000 של כתב העת:American Journal of Epidemiology.
החוקרים אספו מידע בין השנים 1990 עד 1992 הקשור להתאבדות, תוכניות התאבדות, נסיונות התאבדות, הפרעות נפשיות ושימוש בסמים או אלכוהול מהמרכז הארצי בארה"ב העוסק במקרי התאבדות. החוקרים בדקו את הרישומים של מעל 8000 מקרים של גברים ושנים בין הגילאים 15 עד 54. כמו כן התבצעו ראיונות עם הנבדקים לזיהוי הפרעה נפשית כלשהי.
החוקרים מצאו כי בין הנבדקים אלו שהיו קשורים לשימוש בסמים או אלכוהול הראו יותר נסיונות התאבדות. כמו כן הנבדקים שסבלו מהפרעה נפשית כלשהי, היתה זו החשיפה לאלכוהול או לסמים שהביאה אותם לביצוע נסיון ההתאבדות. החוקרים מצאו גם שהשימוש החד פעמי ללא התמכרות הביא את הנבדקים לפעולות אימפולסיביות הקשורות בנסיונות התאבדות, וכן למחשבות אובדניות. בבדיקה של הסמים החוקרים מצאו כי אין סם מסויים הגורם יותר לתופעות אלו, התופעה הופיעה בסמים המדכאים וכן בסמים המעוררים.
הבעיה המרכזית שהחוקרים רואים בממצאים אלו היא העובדה שסמים ואלכוהול מקהים תחושות רבות, ואנשים אינם מודעים לעובדה שלמרות דיכוי רוב התחושות, חומרים אלו גורמים לעירור של תחושות אובדניות. בעיקר אנשים הסובלים ממחשבות אובדניות בחייהם, אירוע חד פעמי של שתיה יכול להביא אותם לביצוע אימפולסיבי של נסיון התאבדות. ישנם חשיבות מירבית להכרת הממצאים הללו בעיקר על ידי הרופאים והפסיכולוגים המטפלים באנשים אלו. החוקרים מציעים לנסות לחנך את האוכלוסיה ששתית אלכוהול אינה הדרך לשפר את הרגשות.