אין סמים קלים
הבחירות המתקרבות העלו שוב את שאלת הלגליזציה של הקנביס. פסיכיאטר בכיר: הטיעונים בעד לגליזציה אינם מתייחסים למורכבות השימוש בסמים
הבחירות שבפתח מעוררות דיונים סוערים בנושאים רבים, כשאחד התחומים שמושך הרבה עניין הוא הקריאה של מפלגת "עלה ירוק" להפוך את השימוש בסמים קלים דוגמת חשיש וגראס לחוקי. לפי מצע המפלגה, השימוש בסמים קלים - ובעיקר בסמים המופקים מצמח הקנאביס - הוא דבר שבשגרה, המשותף למיליון אזרחים נורמטיביים ושומרי חוק. החקיקה האוסרת על שימוש בסמים, הם טוענים, הופכת למעשה את האזרחים הנורמטיביים הללו לעבריינים, שחלקם אף מסתבכים עם רשויות החוק ושמם הטוב מוכתם בשל רישומים פליליים. עוד טוענים חסידי הלגליזציה של הקנאביס, שהמצב הנוכחי לא מונע או מפחית את השימוש בקנאביס, אלא רק תובע משאבים מיותרים מרשויות החוק, ובד בבד תורם להתפתחותן של רשתות הברחת סמים המהוות בסיס לפעילות פלילית.
הטיעונים בעד לגליזציה של סמים הם טיעונים פופוליסטיים ושטחיים שאינם מתייחסים למורכבות השימוש בסמים", אומר ד"ר צבי פישל, מנהל מחלקה במרכז לבריאות הנפש "גהה". אין דבר כזה 'סמים קלים'. לפני שדנים במתן היתר לשימוש בסמים ללא פיקוח צריך להבין את משמעות העניין ואת ההשלכות של שימוש בלתי מפוקח בסמים, גם אם מדובר 'רק' בקנאביס. זה נכון שהשימוש בקנאביס על נגזרותיו הוא מאד נפוץ ואפילו מקובל, אבל זה שכולם עושים את זה זה לא הופך את זה לפחות מסוכן.
"אני לא מעוניין להיכנס לעניין הפוליטי ולהביע את דעתי בעד ונגד שימוש בקנאביס, אבל כן חשוב להדגיש מהן ההשלכות האפשריות של שימוש בסם, ולפני שמחליטים להשתמש בסם חשוב לדעת מהן ההשלכות האפשריות של השימוש בו. חשוב מאוד שכולם יידעו ויפנימו - שימוש בקנאביס יכול להיות מהנה ובלתי מזיק, אבל יש לו גם פוטנציאל הרסני. ככלל, נטילתו בצורה מבוקרת ומדודה תתרום לשיפור המצב רוח ולרגיעה, אך ככל שהשימוש נרחב יותר, ארוך יותר, תכוף יותר וכולל יותר חומר, כך ההשפעות המזיקות שלו יגדלו. לרוב שימוש תכוף ורב הוא שיגרום לנזק, אבל גם שימוש חד פעמי עלול מאוד להזיק".
מהתקף חרדה ועד פסיכוזה
הנזקים שעליהם מדבר ד"ר פישל הם נזקים נפשיים, שיכולים להיגרם גם בשימוש חד פעמי. קנאביס יכול לגרום להתקפי חרדה ופאניקה, ואצל אנשים המועדים לפתח מחלות נפש השימוש בקנאביס יכול להוביל להתפרצות של המחלה. אצל חלק מהמשתמשים עלולות להופיע גם פסיכוזות.
הסכנות הכרוכות בשימוש ממושך הן בעיקר מה שמכונה "תסמונת העדר המוטיבציה". ד"ר פישל: "משתמשי קנאביס הצורכים את הסם כדבר שבשגרה מדווחים על ירידה בחשק וביוזמה ועל הפרעות בתפקוד היומיומי. רבים מהם לא עובדים או עובדים במשרה חלקית שאינה ממצה את יכולותיהם. הם נוטים לעייפות ולעצבנות יתר, להסתגרות ולחוסר ריכוז. רבים מהם סובלים בשל כך מקשיים כלכליים וכן מקשיים חברתיים ומפגיעה ביחסים הבין משפחתיים.
"כולם צריכים להיות מודעים להשלכות האפשריות של שימוש בקנאביס ולהכיר בכך שהוא מזיק למוח, ושלא ניתן לחזות מראש אם ואיזה נזק הוא יגרום למשתמש. אין לדעת אם המשתמש מועד לפתח פסיכוזות או מחלות נפש, והסיכון הוא מאוד משמעותי".
בין לגליזציה לדה-קרימינליזציה
למרות ההשלכות האפשריות של שימוש בקנאביס, יותר ויותר מדינות בוחרות להקל עם המשתמשים בסם, אם לא על ידי לגליזציה שלו, אז לפחות על ידי העלמת עין ואכיפה חסרה. "להערכתי, בכל ארצות המערב יש תהליך של לגליזציה הדרגתית של סמים רכים, כולל בישראל", אומר עו"ד עופר יהלום. "התהליך מתבטא בכך שעוד ועוד מדינות מקילות על שימוש בקנאביס.
"יש להבחין בין התרת שימוש בלבד, מה שמכונה 'דה-קרימינליזציה' לבין התרה מלאה, המכונה 'לגליזציה', ואשר מאפשרת לצד השימוש גם סחר בסמים. הולנד הייתה המדינה הראשונה שהתירה שימוש בסמים רכים; כיום זו אחת המדינות היחידות שמתירות שימוש מלא. כיום, כנראה שגם בספרד, פרו ובנגלדש קיימת לגליזציה מלאה.
דה-קרימינליזציה קיימת ברוב אמריקה הלטינית ובחלק מאירופה. אשר למדינות פדרליות כמו ארצות הברית, קנדה ואוסטרליה, בחלקים שונים של הפדרציות קיימים חוקים שונים - מלגליזציה מלאה ועד איסור".
לפי עו"ד יהלום, גם במדינות המערביות שטרם אישרו שימוש בסמים רכים יש מעין "אישור משתמע" הנובע מהעובדה שהאכיפה בתחום זה היא חלקית בלבד. כך גם בישראל. לפי פקודת הסמים המסוכנים", הוא אומר, "השימוש בקנאביס אסור לפי חוק, פרט לחריגים שנקבעו בו. לפי החוק, מי שהחזיק סם (קנאביס או שרף שלו) בכמות העולה על 15 גרם (משקל נטו), מוחזק כמי שהחזיקו שלא למטרת צריכה עצמית. עניין הכמויות חשוב, מאחר שקיימת הנחייה של הפרקליטות, לפיה אדם שנתפס פעם ראשונה וברשותו סם בכמות המוגדרת ככזו שאינה עולה על כמות לצריכה עצמית יש להסתפק לגביו, כעיקרון, באזהרה ולא להעמידו לדין. הנחיה זו גרמה לרבים לטעות ולחשוב כי אין ענישה על 'שימוש עצמי' בסם. לא כך הדבר, מאחר שהחוק קובע כי העונש המרבי על ייצור, החזקה, שימוש, העברה או סחר בסמים הוא 20 שנות מאסר, והעונש המרבי על הדחת קטין לשימוש בסם הוא 25 שנות מאסר. החזקה או שימוש למטרת "צריכה עצמית" נושאים עונש מרבי של שלוש שנות מאסר. יחד עם זאת, מדובר בעונשים מרביים, ובפועל אני בספק אם נגזר על נאשם כלשהו, לפחות בעשור האחרון, מאסר בפועל על עבירה ראשונה של צריכה עצמית.
לא ברור אם התהליך שעוברות מדינות המערב לעבר היתר השימוש בסמים קלים יגרום למפלגת "עלה ירוק" לעבור את אחוז החסימה ולהיכנס לכנסת, אולם נראה כי תהליך הלגליזציה של סמים קלים ממשיך להתבסס. במידה שתהליך זה ימשיך להתפתח במערב ולבסוף ייושם בישראל, חשוב ליישמו בזהירות הנדרשת, תוך מודעות להשלכות הקשות של השימוש בסמים, גם אלה המכונים סמים קלים.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום פסיכיאטריה
פורום בג"צ ומינהלי באתר משפטי