מה בין סכיזופרניה ובעיות מוטוריות?

(0)
לדרג

תוצאות מחקר חדש: ילדים להורים עם סכיזופרניה סובלים יותר מהפרעות בתפקוד המוטורי, ובעיקר מבעיות בשיווי המשקל ובמיומנויות ידניות

מאת: ד"ר עמית עקירוב

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת Lancet Psychiatry, עולות עדויות משכנעות לקיומן של הפרעות בתפקוד המוטורי, בפרט בעיות בשיווי משקל ומיומנויות ידניות, בילדים להורים עם סכיזופרניה. החוקרים קוראים לרופאים להיות מודעים לתסמינים מוטוריים ולהפנות ילדים עם בעיות מוטוריות ברורות (מתחת לאחוזון חמישי) למומחה לפסיכותרפיה של הילד.

מדגם המחקר, שנערך בדנמרק בין 1 בינואר 2013 ועד 31 בינואר 2016, כלל ילדים בני שבע שנים, בהם ילדים להורים ללא סכיזופרניה או הפרעה ביפולארית, ילדים להורה אחד או שני הורים עם ההפרעות הפסיכיאטריות. החוקרים התאימו ילדים להורים עם אבחנה של סכיזופרניה, לילדים להורים ללא סכיזופרניה על בסיס כתובת המגורים, גיל ומין. למרות שלא התאימו ילדים להורים עם הפרעה ביפולארית ישירות לביקורות בשל מגבלות משאבים, הם גייסו רק ילדים לשלוש קבוצות שלא היו שונים בגיל, מין ומקום מגורים.

התפקוד המוטורי בילדים נבחן על בסיס Movement Assessment Battery for Children-Second Edition וכן בחנו את ההשפעות של קבוצת סיכון משפחתי.

מדגם המחקר כלל 514 ילדים (198 ילדים להורים עם סכיזופרניה, 119 ילדים להורים עם הפרעה ביפולארית ו-197 ילדים להורים ללא הפרעות אלו). בילדים להורים עם סכיזופרניה תועדו הפרעות בתפקוד מוטורי, בהשוואה לילדים להורים ללא הפרעות אלו, בתתי-תחומים שכללו מיומנות ידנית (הבדל ממוצע של 1.42-) ושיווי משקל (הבדל ממוצע של 1.38-), אך לא בכיוון ובתפיסה. בילדים להורים עם הפרעה ביפולארית לא זוהו הבדלים משמעותיים ביכולות מוטוריות, בהשוואה לילדים ללא הפרעות מוטוריות אלו.

השוואת קבוצת הסיכון המשפחתי להפרעות פסיכיאטריות לא הדגימה הבדלים משמעותיים בכישורים המוטוריים שנבחנו במחקר.

החוקרים מסכמים כי הפרעות בתפקוד מוטורי בילדים בסיכון משפחתי לסכיזופרניה הן ספציפיות בגיל שבע שנים בכל הנוגע לתפקוד מוטורי עדין ושיווי משקל, אך אינן ספציפיות בכל הנוגע לסיכון המשפחתי להפרעה ביפולארית.

ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום