CT - לתפוס את סרטן הריאה בזמן
הסיבה לתמותה הגבוהה מסרטן ריאות נעוצה באבחון המאוחר של המחלה. בדיקת CT פשוטה בשלב מוקדם - מאריכה ומצילה את חייהם של חולים רבים
סרטן ריאות נחשב לסרטן קטלני במיוחד ולמרות שעישון הוא גורם סיכון מרכזי למחלה, ישנם לא מעט אנשים שלוקים בסרטן זה על אף שלא עישנו מחייהם. לצד העישון, גורמי הסיכון להתפתחות סרטן ריאות כוללים, בין היתר, גורמים גנטיים, חשיפה לחומרים מסוכנים כגון אסבסט, זיהומים ויראליים ועוד.
"סרטן ריאות נחשב לסרטן קטלני עם שיעור הישרדות נמוך ביותר", אומרת ד"ר דורית שחם, מנהלת המרכז להדמיית בית החזה, מרכז רפואי הדסה. הסיבה העיקרית לשיעור ההישרדות הנמוך של חולי סרטן ריאות נעוצה בגילוי המאוחר של המחלה. ד"ר שחם: "מרבית מקרי סרטן הריאות מתגלים בשלב מאוחר מדי כאשר הטיפול במחלה אינו יעיל. סרטן ריאות, על פי רוב, הופך לסימפטומטי בשלב מתקדם של המחלה, שלב בו מאוחר מדי להציל את החולה. לפיכך, רק עשרה אחוז מחולי סרטן הריאות שורדים למעלה מחמש שנים מיום גילוי המחלה".
לאור האמור הוסק כי ההתמודדות היעילה ביותר והטיפול האפקטיבי ביותר בסרטן הריאות הוא טיפול במחלה בשלב הראשוני שלה. לאורך השנים נטען ואף הוכח כי איתור המחלה בשלביה ההתחלתיים מאריך את חיי החולה ומשפר את סיכויי ההחלמה.
"החשיבות הרבה של גילוי מוקדם של סרטן הריאה ידועה ומוכרת שנים רבות", אומרת ד"ר שחם. "לפני מספר שנים החלה קבוצת חוקרים בינלאומית - ELCAP להפעיל תוכנית פעולה לגילוי מוקדם של סרטן הריאה. במסגרת תוכנית זו, בתי חולים ברחבי ארה"ב הזמינו מטופלים לעבור בדיקה שיכולה לחשוף את קיומו של הסרטן עוד טרם הופעת הסימפטומים. במסגרת התוכנית נחשפו חולי סרטן רבים שסבלו מסרטן בשלב התחלתי וזכו לטיפול מוצלח".
מאז ועד היום מכיר עולם הרפואה בחשיבות הזיהוי המוקדם של סרטן הריאות ובדרך הקלה והבטוחה לעשות זאת. ד"ר שחם: "הכלי היעיל והבטוח ביותר לזיהוי מוקדם של סרטן הריאה הוא בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת, CT, של בית החזה. מדובר בבדיקה קצרה ופשוטה, במסגרתה מדגימים את בית החזה של המטופל וניתן לאתר את קיומם של גושים סרטניים זעירים. חשוב לציין כי מדובר בבדיקה עם קרינה נמוכה במיוחד, כמו בממוגרפיה, ויש בה עשירית מהקרינה של בדיקת CT רגילה".
מחקר שבוצע לאחרונה בארה"ב הוכיח בצורה חד משמעית כי בדיקת ה-CT המדוברת מצילה חיים, כפי שמפרטת ד"ר שחם: המחקר השווה בין נבדקים שבית החזה שלהם הודגם בצילום רנטגן רגיל לנבדקים אחרים שעברו בדיקת CT. תוצאות המחקר היו ברורות וחד משמעיות, באופן שהוביל להפסקת המחקר באמצע כדי לא לסכן את חיי הנבדקים שעברו צילומי רנטגן. צילומי הרנטגן של בית החזה כשלו באבחון של גידולים רבים ובדיקת ה-CT חשפה גידולים בשלב מאד מוקדם באופן שאיפשר טיפול יעיל ואפקטיבי במחלה, ואשר הפחית את התמותה ממנה ב-20%.
לאור מסקנות המחקר האחרון, אין חולק על חשיבותה הגדולה של בדיקת ה-CT לאבחון מוקדם של סרטן הריאות. ד"ר שחם ממליצה לאנשים המשתייכים לקבוצות סיכון להקפיד על ביצוע הבדיקה אחת לשנה. הבדיקה כיום מבוצעת בישראל באופן פרטי וכרוכה בתשלום. רצוי שהבדיקה תיבחן על ידי רופאים בעלי ניסיון וידע, רופאים שיש להם הכלים והמיומנויות הנדרשים לפענוח מדויק ונכון של הבדיקה.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום סרטן ריאה
פורום רדיולוגיה - בדיקות הדמיה: רנטגן, MRI, CT, אולטרה-סאונד וממוגרפיה