סיגריה אלקטרונית וגמילה מעישון – האם התחליף הפופולרי באמת מסייע לגמילה?
הסיגריה האלקטרונית, או בשמה הנפוץ וויפ (vape), מוצגת כפתרון לגמילה מעישון. האם המכשיר שכבש את שוק העישון באמת מסייע להיפטר מההתמכרות או רק מחליף אותה באחרת?
בשנים האחרונות, תעשיית הסיגריות האלקטרוניות צמחה במהירות מסחררת, עם הבטחות על פתרון "נקי" ו"בריא" יותר לעישון. אולם, מחקרים עדכניים מעלים תמונה מורכבת ומדאיגה על תופעות הלוואי של סיגריה אלקטרונית ועל הסכנות הטמונות בשימוש בה. כמו כן, נדונה השאלה האם היא באמת יכולה לסייע בגמילה מעישון או שמא רק מחליפה התמכרות אחת באחרת.
מה סיגריה אלקטרונית עושה לגוף?
סיגריה אלקטרונית פועלת באופן שונה מסיגריה רגילה. במקום שריפת טבק, היא מחממת נוזל שהופך לאדים. אך אל תיתנו למילה "אדים" להטעות אתכם. גם סיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין מכילה שורה של חומרים שעלולים להזיק לבריאות: פרופילן גליקול, גליצרין צמחי וחומרי טעם שונים. כשאלה מתחממים, הם יוצרים תרכובות חדשות, כמה מהן מסוכנות לריאות.
הראיות להשפעות שליליות של סיגריות אלקטרוניות על מערכת הנשימה הולכות ומצטברות. לדוגמה, התרסיס מכיל מתכות כמו ניקל ועופרת, מתכות כבדות שחלקיקיהן חודרים לריאות, לצד תרכובות כימיות שעלולות גם הן, כמו הסיגריות, לגרום נזק משמעותי לריאות. בנוסף, לשימוש בסיגריה אלקטרונית יש נזקים ותופעות לוואי מגוונות, חלקן מיידי וחלקן ארוך טווח, ובין היתר: פגיעה במערכת החיסון של הריאות, עלייה בלחץ הדם וקצב הלב, גירוי בדרכי הנשימה, שיעול כרוני וקוצר נשימה. בנוסף השימוש מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף, נרשמו מקרים של התפוצצות סוללות וכוויות חמורות בקרב משתמשים.
מה יותר מסוכן - סיגריה רגילה או סיגריה אלקטרונית?
השוואה בין נזקי סיגריה רגילה לסיגריה אלקטרונית (וויפ) מעלה תמונה מורכבת. בעוד שהסיגריה האלקטרונית אכן מכילה פחות חומרים מסרטנים מסיגריה רגילה, היא מביאה עימה סיכונים חדשים ומדאיגים.
סיגריות אלקטרוניות בטעמים. מוצר שמכניס בני הנוער למעגל העישון. צילום: שאטרסטוק
מקרה מזעזע שהתרחש בארה"ב בשנת 2019 מדגים את הסכנות: כ-3,000 חולי EVALI (מחלת ריאות הקשורה לשימוש בסיגריות אלקטרוניות) אושפזו בבתי חולים, מתוכם נפטרו כ-70 איש. המחלה מתאפיינת בתסמינים מגוונים, החל מקלים כמו שיעול וכלה בחמורים כמו קוצר נשימה חריף, כאבים בחזה, בחילות והקאות.
סכנה גם בעישון פסיבי של סיגריה אלקטרונית
בניגוד למה שרבים חושבים, עישון פסיבי של סיגריה אלקטרונית אינו "רק אדים תמימים". מחקרים מראים שהנחשפים לתרסיס של סיגריות אלקטרוניות סופגים כמויות משמעותיות של ניקוטין וחומרים מזיקים אחרים. הסיכון גבוה במיוחד עבור ילדים, נשים בהריון ואנשים עם מחלות רקע.
האם סיגריה אלקטרונית עוזרת בגמילה מעישון?
שאלת הגמילה מעישון באמצעות סיגריה אלקטרונית נותרת שנויה במחלוקת. בעוד שמחקרים בריטיים מעידים על צלחה מסוימת, מחקרים אחרים מעלים ממצאים מדאיגים: רבים מהמשתמשים הופכים למעשנים "כפולים" המשתמשים הן בסיגריות רגילות והן באלקטרוניות, מה שמגביר את הסיכונים הבריאותיים ובוודאי לא גומל מעישון.
סכנה במיוחד לצעירים
מה שמדאיג במיוחד את מומחי הבריאות הוא השימוש ההולך וגובר בקרב בני נוער. הטעמים המתוקים והעיצוב הגאדג'טי הופכים את הוויפ למושך במיוחד בקרב צעירים. מחקרים מצביעים על קשר ברור בין התחלת שימוש בסיגריה אלקטרונית בקרב צעירים לבין מעבר לעישון סיגריות רגילות. קיים חשש כי חברות הטבק משתמשות בסיגריות האלקטרוניות כדי להחדיר את הסיגריות הרגילות לאוכלוסיות חדשות של בני נוער.
שיטות מוכחות לגמילה מעישון
מחקרים מראים שהדרך היעילה ביותר להיגמל מעישון היא באמצעות שילוב של תמיכה מקצועית וטיפול תרופתי. הנתונים מפתיעים: כ-75% מהנגמלים מעישון הצליחו להיגמל בכוחות עצמם, ללא התערבות טיפולית כלשהי.
מערכת הבריאות בישראל מציעה אפשרויות לגמילה מעישון, כולן ללא תשלום במסגרת קופות החולים. הסדנאות לגמילה מעישון, שמתקיימות בקבוצות קטנות, כוללות שמונה מפגשים שבועיים בהנחיית מומחה ובמהלכם לומדים המשתתפים טכניקות להתמודדות עם תסמיני הגמילה, מקבלים כלים לשבירת הרגלי העישון ונהנים מתמיכה קבוצתית.
למי שמתקשה להגיע לסדנאות, קיימת אפשרות לייעוץ טלפוני אישי דרך קופות החולים או דרך המוקד הלאומי של משרד הבריאות (6800*). השירות כולל שישה מפגשים טיפוליים ושלושה מפגשי מעקב, וניתן בארבע שפות: עברית, ערבית, רוסית ואנגלית.
התמודדות עם תסמיני הגמילה
תהליך הגמילה מעישון כרוך באתגרים פיזיים ונפשיים. בימים הראשונים עלולים להופיע תסמינים כמו עייפות, חוסר שקט, קושי בריכוז ועצבנות. אולם, חשוב לדעת: התסמינים הפיזיים של הגמילה מניקוטין נעלמים לרוב תוך שבוע עד עשרה ימים. כדי להקל על תסמיני הגמילה מומלץ להגביר את צריכת המים, להקפיד על תזונה מסודרת, לשלב פעילות גופנית יומית, להשתמש בטכניקות נשימה והרפיה ולמצוא תחליפי עיסוק בזמנים בהם עולה הדחף לעשן.
תרופות וטיפולים מסייעים לגמילה מעישון
קיימות מספר תרופות מרשם מאושרות לגמילה מעישון, המסובסדות על ידי קופות החולים. המחקרים מראים ששילוב של תרופות עם תמיכה התנהגותית מכפיל את סיכויי ההצלחה בגמילה מעישון. בנוסף, קיימים תחליפי ניקוטין שונים כמו מדבקות, מסטיקים ולכסניות, הנמכרים ללא מרשם.
במקום להסתמך על פתרונות לא מוכחים, מערכת הבריאות מציעה מגוון אפשרויות בטוחות ומפוקחות לגמילה מעישון: סדנאות גמילה מעישון בקופות החולים (ללא תשלום), תרופות מרשם שהוכחו כיעילות, תחליפי ניקוטין מפוקחים וליווי אישי של מומחי גמילה מעישון.
החדשות הטובות הן שכל יום ללא עישון מגביר את סיכויי ההצלחה להיגמל לחלוטין. הגוף מתחיל להשתקם כבר בשעות הראשונות לאחר הפסקת העישון, וההתמודדות נעשית קלה יותר עם כל יום שחולף. לסיכום, למרות הפיתוי שבסיגריה אלקטרונית כפתרון קל לגמילה מעישון, הסיכונים הבריאותיים והמחקרים על נזקיה מחייבים זהירות. הדרך הבטוחה והמוכחת להיגמל מעישון היא באמצעות התכניות המפוקחות של מערכת הבריאות, המציעות ליווי מקצועי ותמיכה לאורך כל התהליך.