סרטן: פרס על המצאה חדשנית

(0)
לדרג

מדען ישראלי, פרופ' דן פאר מאת"א, זכה בפרס העמותה האמריקאית Untold News; הפרס המוענק על המצאתן של "ננו-צוללות" למלחמה חכמה וממוקדת בתאים סרטניים

מאת: מערכת zap doctors

פרופ' דן פאר, מהמחלקה לחקר התא ולאימונולוגיה ומהמחלקה למדע והנדסת חומרים באוניברסיטת תל אביב, זכה בפרס "Untold News" הראשון לחדשנות ישראלית. את הפרס החדש מעניקה העמותה האמריקאית Untold News, שמוקדשת לחשיפת החדשנות הישראלית בעולם. פרופ' פאר זכה בפרס על פיתוח של "ננו-צוללות" למלחמה חכמה וממוקדת בתאים סרטניים.


למעשה, מדובר בנשאי-תרופות בממדים של מיליארדית המטר. אותן "ננו-צוללות" נושאות מולקולות המסוגלות לחסום ייצור של חלבונים פגומים בתאים חולים, וכן תרופות כימותרפיות. ועדת הפרס מאמינה שהטכנולוגיה החדשה תחולל מהפכה בטיפול במחלת הסרטן. "בניגוד לכימותרפיה, שלא יודעת להבחין בין תאים סרטניים לתאים בריאים, הננו-צוללות שלנו מצוידות במעין GPS", מסביר פרופ' פאר. "בעצם, מדובר בחלקיק גדול (במונחים ננו-מטריים) שנקשר לתא הסרטני, ואז משתנה בצורתו כך שהוא שופך מתוכו חלקיקים קטנים יותר שמחסלים את התא. החלקיק שלנו הוא סוס טרויאני: הוא מתחפש לסוכר מסוים שהתא הסרטני זקוק לו כדי לייצר גרורות נוספות, וכך הוא יודע לאיזה תא להיקשר ולאיזה תא לא להיקשר".

"בחרנו להתמקד בסוגי סרטן כגון כבד, שד, לבלב ושחלה, ושם התמקדנו בממאירויות שיוצרות גרורות או עמידות לטיפולים כימותרפיים. בימים אלה החברה הישראלית Quiet Therapeutics, שזכתה לרישיון מאוניברסיטת תל אביב, נמצאת על סף הניסויים הקליניים, כלומר בשלב בחירת התרופות הראשונות שהננו-צוללות שלנו יובילו לתאים הסרטניים בחולים. זה מרגש לראות משהו שהמצאת במעבדה יוצא לאוויר העולם במטרה לשנות אותו לטובה, במיוחד כשמדובר במחלה כמו סרטן".

"הפרס האמיתי יהיה לטפל בחולי סרטן, עם מינימום תופעות לוואי ומקסימום יכולת ריפוי", אומר פרופ' פאר. "ובכל זאת, הפרס מרגש כי עבדתי על הפיתוח הזה במשך 14 שנה יחד עם פרופ' רמונה מרגלית מהמחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית באוניברסיטת תל אביב, ששותפה לפרס. מדובר בהמצאה שהמצאנו, לא בתגלית שגילינו, ופירושו של דבר הרבה מאוד זמן, כסף ואנשים שהיו מעורבים בפרויקט הזה מחוקרים מובילים ועד לסטודנטים במעבדה שלנו. אני גאה לראות את הפיתוח שלנו יוצא מן הכוח אל הפועל, ובטוח שהתחום המלהיב הזה הוא עתיד המלחמה בסרטן בפרט, ועתיד הרפואה בכלל".

שני הזוכים הנוספים הם פרופ' שלמה מגדסי מהאוניברסיטה העברית והמהנדס עידן טוביס. טקס הענקת הפרס יערך בניו יורק ב-12 בנובמבר 2014.

בואו לדבר על זה בפורום טיפול בסרטן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום