סרטן השד: במה אתן עובדות?
נשים, שימו לב: מחקר מצא כי בקרב נשים העוסקות בעבודה יושבנית, עולה הסיכון לחלות בסרטן השד בכ-20 אחוז. עוד נמצא כי הסיכון גובר בקרב נשים בנות 55 ומטה
מחקרים שונים הצביעו כבר לא פעם על כך שאורח חיים יושבני - המאופיין בישיבה ממושכת, ללא קשר לרמת הפעילות הגופנית - מעלה את הסיכון למחלות שונות, ביניהן גם מחלת הסרטן. כעת, מחקר משוודיה בדק את הקשר בין תעסוקה יושבנית לבין סרטן השד בקרב נשים בכל הגילאים. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Acta Oncologica.
במחקר השתתפו קרוב ל-30,000 נשים מתוך רישום האוכלוסין בשוודיה, בגילאים 64-24 אשר נבחרו באופן אקראי, והסכימו לענות על שאלון אשר כלל שאלות שונות לגבי גיל, השכלה, היסטוריה משפחתית של סרטן השד ועוד. כמו כן, התבקשו הנשים לרשום את כל מקומות העבודה במהלך חייהן, והאם הן עסקו בפעילות גופנית תחרותית במהלך חייהן הבוגרים. על פי נתוני השאלונים, החוקרים סיווגו את מקומות העבודה של הנשים למקום עבודה יושבני, מקום עבודה שאינו יושבני, או מעורב (יושבני ולא יושבני לסירוגין).
החוקרים עקבו אחר נשים אלו במשך 24 שנים, משנת 2013-1992, במהלך שנים אלו מילאו הנשים שאלון דומה נוסף. במהלך תקופת המעקב חלו בסרטן השד 1,506 נשים; 423 מתוכן חלו לפני גיל 55.
על פי עיבודים סטטיסטיים ונטרול גורמים שונים, כגון היסטוריה משפחתית של סרטן שד, גיל, גיל הולדה של ילד ראשון, משקל גוף, פעילות גופנית תחרותית ועוד, נמצא כי היסטוריה של תעסוקה יושבנית העלתה את הסיכון לסרטן שד ב-20%, זאת לעומת היסטוריה של תעסוקה שאינה יושבנית או תעסוקה מעורבת.
עוד מציינים החוקרים כי נעשתה השוואה בין שתי קבוצות גיל ונמצא כי הקשר בין תעסוקה יושבנית וסיכון לסרטן השד היה גבוה ב-54% בקרב נשים בנות 55 ומטה, לעומת מבוגרות יותר.
לסיכום, מציינים החוקרים כי תעסוקה יושבנית הינה גורם סיכון לסרטן השד שניתן לשינוי באמצעות תכנון הפסקות מכוונות במהלך יום עבודה. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים בתחום.
הידיעה נכתבה בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן.