מחלות דרכי העיכול: כיצד מאבחנים?
למחלות מעי דלקתיות ומעי רגיז יש תסמינים דומים, אולם חשוב להבדיל ביניהן בגלל אופיו השונה של הטיפול. פרופ' שמעון בר-מאיר שופך אור על ההבדלים
במחלות המעי הדלקתיות כלולות המחלה ע"ש קרוהן ומחלת מעי כיבית. בשתי המחלות הללו יכול להופיע כאב בטן ושלשול. בנוסף לשתי מחלות אלו, קיימת תסמונת המעי הרגיז המתבטאת גם היא בכאב בטן ושלשול. ישנה חשיבות מרבית להבדיל את מחלות המעי הדלקתיות מהמעי הרגיז כי הטיפול שונה לחלוטין.
במטרה להתקדם באבחנה יש בתחילה להסתייע בסיפור של החולה: שלשול ועצירות לסירוגין עם תקופות של שקט ולאורך זמן תומך יותר בתסמונת המעי הרגיז. במחלות מעי דלקתיות, היציאות יכולות להיות דמיות, בדרך-כלל מאופיינת בכך מחלת המעי הכיבית. הצורך להתעורר בלילה לפעולת מעיים תומך גם הוא יותר במחלת מעי דלקתית.
בבדיקה הגופנית אין כל ממצא פתולוגי בתסמונת המעי הרגיז. מאידך במחלת מעי דלקתית, בעיקר בקרוהן, יכול להופיע גוש רגיש בבטן ימנית תחתונה. בדיקות המעבדה בתסמונת המעי הרגיז הינן תקינות לחלוטין. מאידך במחלות מעי דלקתיות, שקיעת הדם או CRP יכולות להיות מוגברות, בעיקר בקרוהן. ערכים גבוהים מעידים על דלקת פעילה. לעיתים קרובות במחלת מעי דלקתית קיימת בנוסף אנמיה על רקע חוסר ברזל ועליה במספר הטסיות בדם. במחלת מעי דלקתית יותר מתקדמת, רמת החלבון, האלבומין, יכולה להיות נמוכה מהרגיל.
בשלב הבא עובר הרופא לבדיקות הדמיה ובדיקות אנדוסקופיות. בחשד למחלת מעי דלקתית נעשות הבדיקות במטרה לאשר את האבחנה. מאידך בתסמונת המעי הרגיז נעשות הבדיקות בעיקר במטרה לשלול אבחנה של מחלה אורגנית. לכן במקרים בהם החשד לתסמונת המעי הרגיז הינו מאוד גבוה, עדיף שלא לבצע בדיקות רנטגן ולחסוך מהחולה קרינה מיותרת.
הבדיקות האנדוסקופיות המבוצעות הינן הקולונוסקופיה אשר בקוליטיס כיבית תדגים דלקת של המעי הגס ובמחלת הקרוהן תדגים דלקת של המעי הדק הסופי. במחלת קרוהן עלולה להיות גם דלקת של המעי הגס, אך המראה האנדוסקופי של הדלקת שונה בין מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. בתסמונת המעי הרגיז מאידך הקולונוסקופיה תקינה ואין כל דלקת.
ניתן לבצע בדיקת CT של המעי הדק במטרה לקבוע באם קיימת מעורבות של המעי הדק הסופי, ממצא שיתמוך באבחנה של מחלת קרוהן. בתסמונת המעי הרגיז הבדיקה תהיה תקינה. אבחון נכון בין תסמונת המעי הרגיז ומחלת מעי דלקתית יאפשר לרופא לקבוע בהמשך את הטיפול המתאים.
פרופ' שמעון בר-מאיר הוא מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי ביה"ח שיבא, תל-השומר.
בואו לדבר על זה בפורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול.